Біотехнологія одержання густого екстракту шафрану
Автор: Петенко Ілона Богданівна
Кваліфікаційний рівень: магістр
Спеціальність: Біотехнології та біоінженерія
Інститут: Інститут хімії та хімічних технологій
Форма навчання: денна
Навчальний рік: 2023-2024 н.р.
Мова захисту: українська
Анотація: Петенко І. Б., Петріна Р. О. (керівник). Біотехнологія одержання густого екстракту шафрану. Магістерська кваліфікаційна робота. – Національний університет «Львівська політехніка», Львів, 2023. Crocus sativus або шафран – це цінна, перспективна рослина, яка використовується у фармацевтичній та харчовій промисловості. Найчастіше використовуються приймочки рослини, які містять різні каротиноїди та їх похідні типу кроцетину. Є підтверджені бактерицидні, антиоксидантні, антидіабетичні властивості екстрактів рослини in vitro та in vivo. Сировина є дорога, вегетативне розмноження відбувається дуже повільно, обсяг врожаю низький. Тому біотехнологічні підходи до одержання рослинної сировини, зокрема калусної біомаси та мікророзмноження рослини, дозволяють вирішити проблему біозбереження та швидкого отримання сировини. Метод культури тканин та мікророзмноження має економічні та екологічні переваги, що дозволяє отримати якісний продукт та знизити на нього ціну. Розроблена технологія одержання густого екстракту передбачає його використання у фармацевтичній та харчовій промисловості як основи для пілюль, капсул, сиропів, лікерів, наливок, солодощів. Робота виконана на 67 сторінках, включає вступ, 5 розділів, висновок, список використаних джерел, 3 рисунки, 20 таблиць, 70 літературних джерел. Загородня Д. С., Петенко І. Б., Тепла Ю. І., Петріна Р. О. Культивування Crocus sativus в умовах in vitro // Chemistry, Technology and Application of Substances = Хімія, технологія речовин та їх застосування. – 2023. – Vol. 6, № 1. – P. 93–98.