Дослідження екстрактів Aloe vera
Автор: Мачоган Катерина Михайлівна
Кваліфікаційний рівень: магістр (ОНП)
Спеціальність: Біотехнології та біоінженерія (освітньо-наукова програма)
Інститут: Інститут хімії та хімічних технологій
Форма навчання: денна
Навчальний рік: 2023-2024 н.р.
Мова захисту: українська
Анотація: Мачоган К.М.; Губрій З.В. (керівник). «Дослідження екстрактів Aloe vera». Магістерська кваліфікаційна робота. – Національний університет «Львівська політехніка». Львів, 2024 Розширений реферат Об`єкт дослідження – лікарська рослина сировина Aloe vera. Cфера дослідження – фармацевтична біотехнологія. Мета дослідження – дослідження різних екстрактів Aloe vera для виявлення та порівняння вмісту біологічно активних речовин, залежно від використаної сировини та екстрагенту. Як екстрагенти використовувалися дистильована вода, 2%-вий диметилсульфоксид, 30%-вий, 50%-вий, 70%-вий та 90%-вий етиловий спирт. Як сировину використовували свіжий гель, висушений гель та висушену шкірку Aloe vera. Багато досліджень підтверджують, що біоактивні компоненти Aloe vera мають протизапальну дію та підтримують ліпідний і вуглеводний обмін, сприяючи нормалізації рівня цукру та холестерину в крові. При зовнішньому застосуванні Aloe vera прискорюється регенерація пошкодженої шкіри. Рослина містить антиоксиданти, тому вона широко використовується в косметичній, фармацевтичній та харчовій промисловості. В літературному огляді описано вид родини Aloe, детально наведено ботанічний опис Aloe vera та його фізико-хімічний склад. В основній частині описано результати мікроскопії Aloe vera: наявність судинно-волокнистих пучків, продихів, рафідів та хлоропластів. Встановлено, найоптимальнішою температурою висушування сировини Aloe vera визначено 50°C, оскільки при цій температурі найкраще зберігаються біологічно активні речовини, а гель містить 98,63% води та 1,37% сухих речовин, тоді як шкірка має 90,45%-92,86% води і 7,14%-9,55% сухих речовин. Відповідно до гістологічних реакцій, до складу свіжого листя входять дубильні речовини, інулін та велика кількість слизів. Згідно з кількісними визначеннями, найвищий вміст поліфенолів та флавоноїдів спостерігається у 70% спиртових екстрактах висушеної шкірки Aloe vera (0.091 мг/мл поліфенолів та 0.0725 мг/мл флавоноїдів). Антиоксидантна активність екстрактів визначалась за допомогою DPPH тесту, і найвищу антиоксидантну дію також проявляв 70% спиртовий екстракт з висушеної шкірки, інгібуючи дію DPPH на 90,6%, тоді як найгіршу дію мав водний екстракт з свіжого гелю (0,3%). Спектроскопічний аналіз підтвердив наявність поліфенолів, флавоноїдів, антрахінонів і хлорофілів у екстрактах Aloe vera, з найбільшою кількістю біологічно активних речовин у 70% спиртовому екстракті з висушеної шкірки (2.2702). Фунгістатичні дослідження показали, що 90% спиртові екстракти мають найвищу активність. В розрахунковій частині виконано матеріальний баланс виробництва 70%-ого етилового екстракту з висушеної шкірки Aloe vera. Також розроблено і запроектовано принципову технологічну схему виробництва екстракту. В економічній частині було розраховано ціну за 100 г продукту (55,33 грн.), та рентабельність (20%) і термін окупності виробництва (5 років). Висновки, сформульовані в роботі, відповідають літературним даним та базуються на експериментальних матеріалах із використанням сучасних методів досліджень. Ключові слова: лікарська рослинна сировина, Aloe vera, поліфенольні речовини, антиоксиданти, фунгістатична дія. Перелік використаних літературних джерел: 1. Asmerom, D., Hailu, G. S., Yimer, E. M., Bitew, H., & Kahsay, G. (2020). Antimicrobial Evaluation of Latex and TLC Fractions from the Leaves of Aloe adigratana Reynolds. Evidence-based complementary and alternative medicine : eCAM, 2020, 8312471. https://doi.org/10.1155/2020/8312471 2. Liu, C., Cui, Y., Pi, F., Cheng, Y., Guo, Y., & Qian, H. (2019). Extraction, Purification, Structural Characteristics, Biological Activities and Pharmacological Applications of Acemannan, a Polysaccharide from Aloe vera: A Review. Molecules (Basel, Switzerland), 24(8), 1554. https://doi.org/10.3390/molecules24081554 3. Anibarro-Ortega, M., Pinela, J., Ciric, A., Lopes, E., Molina, A. K., Calhelha, R. C., Sokovic, M., Ferreira, O., Ferreira, I. C. F. R., & Barros, L. (2021). Extraction of Aloesin from Aloe vera Rind Using Alternative Green Solvents: Process Optimization and Biological Activity Assessment. Biology, 10(10), 951. https://doi.org/10.3390/biology10100951 4. Md Munnaf Hossen, Mohammad Lokman Hossain, Kanika Mitra, Billal Hossain, Ummey Hafsa Bithi, Md Nazim Uddin, Phytochemicals and in-vitro antioxidant activity analysis of Aloe vera by-products (skin) in different solvent extract, Journal of Agriculture and Food Research, Volume 10, (2022) 100460, ISSN 2666-1543. https://doi.org/10.1016/j.jafr.2022.100460