Модифікація бентоніту полісахаридами для використання у харчовій та косметичній технологіях

Автор: Юринець Ірина Вікторівна
Кваліфікаційний рівень: магістр
Спеціальність: Хімічні технології харчових добавок та косметичних засобів
Інститут: Інститут хімії та хімічних технологій
Форма навчання: денна
Навчальний рік: 2023-2024 н.р.
Мова захисту: українська
Анотація: Бентоніт, природний глинистий мінерал, гідроалюмосилікат, з притаманними йому адсорбційними властивостями, є перспективним матеріалом для різних галузей промисловості, зокрема, харчової та косметичної. Хітозан, деацетильований хітин, біосумісний, біодеградабельний, з бактерицидними та кондиціонуючими властивостями, другий за поширенням природний полісахарид. Синергія між бентонітом і хітозаном має потенціал для створення нового класу матеріалів з індивідуальними функціональними можливостями для застосування як у харчових, так і в косметичних технологіях. У дипломній роботі досліджено модифікацію бентоніту адсорбцією хітозану на поверхні його дисперсних частинок. Основна увага приділялась покращенню функціональних властивостей бентоніту, щоб зробити його придатним для застосування в харчових та косметичних технологіях. У роботі показано можливість сорбції хітозану дисперсією збагаченого природного бентоніту. Проведено спектрофотометричні дослідження впливу рН середовища і концентрації хітозану на ефективність його адсорбції на бентоніті. Встановлено, що у лужному водному середовищі (рН 7,5 – рН 8,5) сорбція хітозану більша у порівнянні з кислим середовищем. Встановлено, що у 0,125% дисперсії бентоніту сорбція хітозану складає 3,5% мас за рН 8,5. Показано, що хітозан є флокулянтом та викликає формування осаду при додаванні розчину хітозану у водну дисперсію бентоніту. При цьому існує певний діапазон концентрацій хітозану, у межах якого флокуляція ефективна, а при вищих та нижчих концентраціях осад у дисперсії бентоніту не утворюється. З метою з’ясування складу утворених осадів та їх відповідності до теоретичних висновків щодо пояснення процесу адсорбції проведено термічні та СЕМ дослідження продуктів осадження. Економічні розрахунки даного дослідження дозволяють зробити висновки про можливість та доцільність проведення такого типу наукової роботи в наукових лабораторіях. Ключові слова: бентоніт, хітозан, адсорбція.