Оптимізація виробництва кормових добавок з високим вмістом амінокислот
Автор: Роман Юрій Вікторович
Кваліфікаційний рівень: магістр (ОНП)
Спеціальність: Біотехнології та біоінженерія (освітньо-наукова програма)
Інститут: Інститут хімії та хімічних технологій
Форма навчання: денна
Навчальний рік: 2023-2024 н.р.
Мова захисту: українська
Анотація: Роман Ю.; Бучкевич І.Р. (керівник). «Оптимізація виробництва кормових добавок з високим вмістом амінокислот». Магістерська кваліфікаційна робота. – Національний університет «Львівська політехніка». Львів,2024. Дослідження, представлене в проєкті магістерської кваліфікаційної роботи спрямоване на розробку нових кормових добавок з високим вмістом амінокислот. Дослідження присвячене проблемі пошуку альтернативних кормових добавок, що можуть замінити заборонені до використання антибіотиковмісні кормові добавки у тваринництві. Актуальність дослідження полягає в необхідності підвищення ефективності виробництва м’яса птиці та зменшення витрат птахівничих підприємств шляхом впровадження нових технологій вирощування та використання ефективних засобів годівлі [1]. Об’єкт дослідження – комбінована кормова добавка для тварин з високим вмістом амінокислот. Сфера дослідження – біотехнологія та біоінженерія. Мета дослідження: розробка комбінованої кормової добавки для тварин, що сприятиме зміцненню здоров’я тварин, проведення базових матеріальних розрахунків процесу виготовлення, розробка технологічної схеми та проведення економічного розрахунку собівартості одиниці продукції. Методи дослідження включали огляд наукових публікацій щодо сучасних методів годівлі тварин, експериментальні дослідження на комерційній дослідницькій фермі, зокрема, визначення оптимальних рівнів метіоніну та аргініну для годування бройлерів, а також дослідження ефективності пробіотичної культури Limosilactobacillus reuteri. Лабораторні аналізи кормових сумішей включали аналіз амінокислотного профілю, вмісту біологічно активних речовин та загальної антиоксидантної здатності плазми крові у тварин [2-4]. Також був проведений економічний аналіз рентабельності виробництва кормових добавок. Новизна дослідження полягає в тому, що вперше розроблена комбінована кормова добавка для тварин, що об’єднує пробіотичну культуру Limosilactobacillus reuteri та амінокислоти, а саме метіонін та аргінін. Дослідження продемонстрували позитивний вплив цієї добавки на здоров’я тварин, підвищення їхньої продуктивності та ефективності використання кормів. Практична цінність запропонованої кормової добавки полягає у значному позитивному ефекті на організм тварин та її доступності для сільського господарства, що свідчить про можливість промислового впровадження даної розробки на ринок України. Використання цієї добавки дозволяє зменшити екологічне навантаження та підвищити економічну ефективність утилізації побічних продуктів тваринництва. Основні результати дослідження включали літературний огляд наявних джерел пов’язаних зі розробкою кормових добавок та основними тенденціями галузі, маркетинговий аналіз ринку кормових добавок в Україні, що показав високий потенціал для розвитку, та економічні розрахунки, що продемонстрували високу рентабельність виробництва кормових добавок. Проект показав ефективне використання ресурсів та високу прибутковість, що робить його економічно вигідним та перспективним. Таким чином, розроблена технологія виробництва комбінованої кормової добавки є екологічно стійкою та економічно вигідною, сприяючи зменшенню впливу на довкілля та створенню продукту високої харчової цінності. Ключові слова: комбінована кормова добавка, метіонін, аргінін, пробіотики, біотехнологія, птахівництво, екологічна стійкість, економічна ефективність. Перелік посилань: 1. Amino acids in animal nutrition. (2003). In CABI Publishing eBooks. https://doi.org/10.1079/9780851996547.0000 2. Shahna Fathima, Walid G. Al Hakeem, Revathi Shanmugasundaram, Vasanthakumar Periyannan, Ranganathan Varadhan, Ramesh K Selvaraj,Effect of 125% and 135% arginine on the growth performance, intestinal health, and immune responses of broilers during necrotic enteritis challenge, Poultry Science, Volume 103, Issue 7,2024,103826,ISSN 0032-5791,https://doi.org/10.1016/j.psj.2024.103826. 3. Pokoo-Aikins, Anthony & Timmons, J. & Min, Byungrok & Lee, William & Mwangi, Sam & Chen, Chongxiao. (2021). Effects of Feeding Varying Levels of DL-Methionine on Live Performance and Yield of Broiler Chickens. Animals. 11. 2839. 10.3390/ani11102839. 4. EFSA FEEDAP Panel (EFSA Panel on Additives and Products or Substances used in Animal Feed), Bampidis V, Azimonti G, Bastos ML, Christensen H, Dusemund B, Fasmon Durjava M, Kouba M, Lopez-Alonso M, Lopez Puente S, Marcon F, Mayo B, Pechova A, Petkova M, Ramos F, Sanz Y, Villa RE, Woutersen R, Martelli G, Anguita M, Brozzi R, Galobart J, Ortuno J and Revez J, 2022. Scientific Opinion on the assessment of the efficacy of a feed additive consisting of Limosilactobacillus reuteri (formerly Lactobacillus reuteri) DSM 32203 for dogs (NBF LANES). EFSA Journal 2022; 20(7):7436, 7 pp. https://doi.org/10.2903/j.efsa.2022.7436