Проект відділення виробництва монозаміщеного калій тартрату продуктивністю 300 т/рік

Автор: Молнар Йосип Йосипович
Кваліфікаційний рівень: магістр
Спеціальність: Хімічні технології харчових добавок та косметичних засобів
Інститут: Інститут хімії та хімічних технологій
Форма навчання: денна
Навчальний рік: 2023-2024 н.р.
Мова захисту: українська
Анотація: В даній роботі спроектоване виробництво харчової добавки калій гідроген тартрату E 336. Її одержують реакцією нейтралізації D,L-винної кислоти розчином карбонату калію. Потужність виробництва – 300 т/рік. Запроектований спосіб організації виробництва - періодичної дії, з безперервним режимом роботи. На основі регламентних даних був розрахований матеріальний та тепловий баланс процесу, створена математична модель, технологічна схема, проведений розрахунок обладнання. Виробниче приміщення, обране для розміщення технологічної лінії – одноповерхова будівля, для обслуговування обладнання був обраний оптимальний варіант. Наведені основні вимоги щодо санітарно-гігієнічних норм, техніки безпеки на підприємстві. Були проведені економічні розрахунки виробництва, та запропонований найбільш економічно-вигідний шлях розвитку підприємства. Калій гідроген тартрат (гідротартрат калію, монотартрат калію, бітартрат калію, винний камінь) – кристали білого кольору, кислі на смак. В харчовій промисловості використовується як регулятор кислотності, стабілізатор, підкислювач, антиоксидант та підсилювач дії антиоксидантів. Окрім харчової промисловості, монотартрат калію широко застосовується у фармацевтиці, оскільки має сечогінні та проносні властивості.