Проєкт технології виробництва пентаацетил-α-D-глюкопіранози

Автор: Наконечний Максим Ігорович
Кваліфікаційний рівень: магістр
Спеціальність: Фармація, промислова фармація
Інститут: Інститут хімії та хімічних технологій
Форма навчання: денна
Навчальний рік: 2023-2024 н.р.
Мова захисту: українська
Анотація: Наконечний М.І.; Кричковська А.М. (керівник). «Проєкт технології виробництва пентаацетил-?-D-глюкопіранози». Магістерська кваліфікаційна робота. – Національний університет «Львівська політехніка». Львів, 2023. Розширений реферат Об`єкт дослідження – технологія виробництва пентаацетил-?-D-глюкопіранози. Cфера досліджень – промисловий синтез сполук для фармацевтичних виробництв. Мета досліджень – розробка технології виробництва пентаацетил-?-D-глюкопіранози, здійснення необхідних матеріальних, технологічних розрахунків, вибір обладнання, розробка технологічної схеми виробництва, здійснення економічних розрахунків. Розроблено проект технології виробництва пентаацетил-?-D-глюкопіранози, що включає організацію виробництва, характеристику сировини, принципову технологічну схему виробництва цільової продукції, всі необхідні розрахунки. Вуглеводи знаходять широке застосування в фармацевтичній промисловості, виступаючи як окремі біологічно активні речовини (наприклад, глюкоза, глюкозамін, фруктоза, гепарин, інулін, слиз, пектин, вуглеводовмісні антибіотики), або в якості складових для коригування смаку, наповнювачів, емульгаторів тощо (такі як сахароза, лактоза, крохмаль, камеді тощо). Використовується ?-D-глюкопіранози пентаацетат для синтезу арбутину та як проміжний продукт у фармацевтичному синтезі (синтезі стеринових глюкозидних токсинів, діосгеніну, глюкозилсапоніну, тигогеніну і гедерагеніну, тощо), як синтон біологічно активних матеріалів, активатор пероксидів, добавка до харчових продуктів і пластмас, ферментів і біомолекул. Входить до складу косметичних препаратів, особливо, з сильною зволожуючою і пом’якшувальною дією, а також присутній у відбілюючих косметичних засобах. ?-Пентацетилглюкопіраноза може захистити шкіру від пошкоджень, викликаних вільними радикалами. ?-Пентацетилглюкопіраноза є дуже безпечним засобом для зовнішнього застосування, не проявляє токсичності, неприємного запаху або побічних ефектів. ?-D-глюкопіранози пентаацетат має інсулінотропну дію і, як очікується, буде новим типом стимулятора секреції інсуліну. ?-Пентацетилглюкопіраноза використовується як субстрат у біодослідженнях для моніторингу глюконеогенезу в організмі людини, також для виготовлення нанотонких плівок фосфоліпідів-гідрофобних полімерів, для глікозидних рідкокристалічних матеріалів, алкілглюкозидних поверхнево-активних речовин, тощо. Також ?-пентацетилглюкопіраноза має певну антимікробну дію, включаючи Shigella dysenteriae, Candida albicans, стафілококи і ще понад 10 видів бактерій, тобто є потенційним антимікробним агентом. У першій частині магістерської кваліфікаційної роботи подано загальні відомості про вуглеводи, їх класифікацію, хімічні властивості та застосування. Далі дійснено аналіз та структурування даних щодо асортименту вуглеводмісних препаратів вітчизняного і закордонного виробництва на фармринку України. У розділі «Організація виробництва» подано загальну інформацію про вихідну сировину для синтезу пентаацетил-?-D-глюкопіранози, характеристику кінцевого продукту, про його фізико-хімічні властивості, біологічну активність, шляхи застосування. Складено матеріальний баланс усіх стадій виробництва пентаацетил-?-D-глюкопіранози, виконані технологічні і теплові розрахунки. На їх основі було підібрано технологічне обладнання, розроблено принципову технологічну схему, проведено проектування виробничих приміщень та компонування обладнання, наведено опис виробничого комплексу з виробництва пентаацетил-?-D-глюкопіранози. В економічній частині роботи розраховано основні техніко-економічні показники та доведено економічну доцільність даного проекту. На основі проведеної роботи були зроблені висновки про актуальність та доцільність даного проекту. Ключові слова: пентаацетил-?-D-глюкопіраноза, технологія одержання, матеріальний баланс, технологічна схема, проектна калькуляція. Перелік використаних літературних джерел: 1. Yaqin Zhang, Shengye Dong, Jiaxin Chen, Wenli Gao, Xingbo Shi. Amines-mediated ?-glucose pentaacetate to generate photoluminescent polymer-carbon nanodots for visual monitoring the freshness of shrimp. // Talanta. – 2022. - V. 249. – 123706. doi.org/10.1016/j.talanta.2022.123706. 2. Malaisse W.J., Ladriere L., Kadiata M.M., Verbruggen I., Willem R. Metabolism of alpha-D-[1,2-13C]glucose pentaacetate and alpha-D-glucose penta[2-13C]acetate in rat hepatocytes. // Arch Biochem Biophys. – 2000. - Sep 1;381(1):61-6. doi: 10.1006/abbi.2000.1967. 3. Dzulkefly Kuang, Olobo J. Obaje, Anuar Kassim, Gwendoline C. L. Ee, Hamdan Suhaimi. Nuclear magnetic resonance characterization of reaction products of interesterification of peracetylated ?-d-glucopyranose and fatty acid methyl esters. // JAOCS. -2000. - Volume 77, Issue 1. – P. 4-47. https://doi.org/10.1007/s11746-000-0007-7. 4. Ladriere L., Kadiata M.M., Verbruggen I., Willem R., Malaisse W.J. Metabolism of D-[1,2-13C]glucose and alpha-D-[1,2-13C]glucose pentaacetate in tumoral pancreatic islet cells. // Int J Mol Med. – 2000. – V.5(4):331-3. doi: 10.3892/ijmm.5.4.331. PMID: 10719046. .?