Поживні рослинні рештки – шляхи утилізації та повернення в кругообіг речовин
Автор: Тицейко Галина Романівна
Кваліфікаційний рівень: магістр
Спеціальність: Екологічний контроль та аудит
Інститут: Інститут сталого розвитку ім. В. Чорновола
Форма навчання: заочна
Навчальний рік: 2023-2024 н.р.
Мова захисту: українська
Анотація: Галина ТИЦЕЙКО, Сергій ГУГЛИЧ (керівник). Пожнивні рослинні рештки - шляхи утилізації та повернення в кругообіг речовин. Магістерська кваліфікаційна робота. – Національний університет «Львівська політехніка», Львів, 2023. Розширена анотація У світовому та вітчизняному землеробстві рослинні залишки сільськогосподарських культур розглядаються як найважливіший ресурс відтворення вмісту органічної речовини й збереження функціональних властивостей ґрунтів в агроценозах[1]. У сучасному аграрному виробництві на перший план щодо вирішення проблеми родючості ґрунтів виходять технології, що забезпечують повернення поживних речовин у ґрунт за використання рослинних решток та біодеструкторів, створених на основі мікроорганізмів, які характеризуються високою целюлозолітичною активністю, здатністю до колонізації рослинної маси й обмеження розвитку шкідливих бактерій і мікроміцетів. У зв’язку з цим сьогодні у багатьох країнах проводяться дослідження, спрямовані на створення умов для підсилення процесів мінералізації-гуміфікації рослинних решток[2]. Метою цієї роботи є комплексна оцінка рослинних залишків сільськогосподарських культур, що розглядаються як найважливіший ресурс відтворення вмісту органічної речовини й збереження функціональних властивостей ґрунтів в агроценозах. Об’єктом дослідження є спектр факторів, що впливають на вирішення проблеми родючості ґрунтів. Предметом дослідження є технології, що забезпечують повернення поживних речовин у ґрунт за використання рослинних решток та біодеструкторів, створених на основі мікроорганізмів, які характеризуються високою целюлозолітичною активністю, здатністю до колонізації рослинної маси й обмеження розвитку шкідливих бактерій і мікроміцетів. У землеробстві будь-яка побічна продукція рослинництва, у тому числі й солома, повинна бути раціонально та ефективно використана на добрива. Залишки соломи утворюються практично в усіх регіонах країни і за деякими оцінками фахівців складають 70–100 млн т. Ключові слова: органічна речовина, рослинні рештки, родючість ґрунтів, біодеструктори, біогаз Перелік використаних літературних джерел www.lfl.bayern.de www.yieldgap.org