Облік, аналіз та внутрішній контроль виробничих та загальновиробничих витрат у ПрАТ «Тернопільський молокозавод»
Автор: Соколовська Ірина Олександрівна
Кваліфікаційний рівень: магістр
Спеціальність: Облік і оподаткування
Інститут: Інститут економіки і менеджменту
Форма навчання: заочна
Навчальний рік: 2023-2024 н.р.
Мова захисту: українська
Анотація: Сучасне підприємництво перебуває у надзвичайно складних економічних умовах, адаптація до яких є необхідною для збереження конкурентоспроможності та стабільності підприємств. В умовах глобалізації, зростання конкуренції та постійних змін на ринку, питання оптимізації виробничих та загальновиробничих витрат набувають особливого значення для підприємств у всіх галузях економіки. Згідно з П(С)БО 16 «Витрати» [1] у виробничу собівартість продукції входять виробничі виртати (прямі матеріальні, прямі витрати на оплату праці, інші прямі та змінні і постійні розподілені загальновиробнчі витрати. До загальновиробничих витрат відносять [2]: витрати на обслуговування і управління виробництвом; утримання апарату управління центрів відповідальності (заробітна плата з відрахуваннями на соціальне страхування керівників цехами, дільницями, тощо); витрати на вдосконалення технології й організації виробництва; утримання необоротних активів загальновиробничого призначення (амортизація, оренда, ремонт, страхування майна, освітлення, опалення, водопостачання, водовідведення, охорона); контроль якості продукції; витрати на охорону праці, техніку безпеки і охорону природного навколишнього середовища; податки і збори (обов’язкові платежі), що включаються у виробничу собівартість продукції; нестачі і втрати від псування цінностей у центрах відповідальності. Виробничі витрати обліковуються на рахунку 23 «Виробництво». Загальновиробничі витрати обліковують на рахунку 91 "Загальновиробничі витрати”. Це активний збірно-розподільчий рахунок, за дебетом якого збираються витрати, а за кредитом їх списують в порядку розподілу на об’єкти обліку[3]. Об’єктом дослідження є виробничі та загальновиробничі витрати ПрАТ «Тернопільський молокозавод» (виробничого підприємства в галузі переробки молока та виробництва молочної продукції) в розрізі їх специфіки, структури, обліку, аналізу та внутрішнього контролю. Предметом дослідження є система обліку, аналізу і внутрішнього контролю виробничих та загальновиробничих витрат на ПрАТ «Тернопільський молокозавод». Це означає, що робота фокусується як на теоретичних аспектах, так і на практичних процедурах та інструментах, що використовуються для обліку , аналізу та контролю цих витрат. Метою роботи є вдосконалення організації обліку, аналізу і контролю для підвищення ефективності управління виробничими і загальновиробничими витратами підприємства з метою покращення його фінансового стану та сприяння його стабільності та конкурентоспроможності на ринку молочної продукції. У результаті виконання роботи було розглянуто загальні принципи організації обліку виробничих і загальновиробничих витрат на підприємстві, порядок їх первинного обліку через документування та обробку інформації, а також методику їх синтетичного та аналітичного обліку. Також приділено увагу компонентам системи внутрішнього контролю за виробничими і загальновиробничими витратами підприємства підприємства, зокрема процедурам контролю за використанням ресурсів та ефективністю процесів, а також роль внутрішнього аудиту у виявленні та запобіганні втрат. Розглянуто методи аналізу виробничих і загальновиробничих витрат, такі як історичний, нормативний і порівняльний аналіз, а також оцінювання ефективності використання матеріальних, трудових та фінансових ресурсів. Описані практичні аспекти розробки бюджету виробничих і загальновиробничих витрат, зв’язок планування витрат з фінансовою стратегією підприємства та моніторинг та аналіз відхилень від бюджету. Розглянуті стратегії оптимізації виробничих і загальновиробничих витрат з метою забезпечення більшої ефективності діяльності та конкурентоспроможності підприємства. Ефективний облік та контроль витрат є важливим елементом успішного управління виробничим процесом на підприємстві. Внутрішній аудит відіграє значущу роль у виявленні та запобіганню втратам, що допомагає зберігати фінансову стійкість підприємства [4]. Аналіз та оптимізація виробничих і загальновиробничих витрат можуть значно покращити фінансовий результат підприємства та забезпечити ефективне використання ресурсів. Бюджетування виробничих витрат є необхідним інструментом для планування та контролю витрат, а також для досягнення фінансових цілей. Зв’язок між плануванням витрат та фінансовою стратегією підприємства допомагає забезпечити відповідність між бюджетом та загальними фінансовими цілями. Моніторинг та аналіз відхилень від бюджету дають змогу вчасно виявляти та коригувати відхилення витрат від плану, що сприяє фінансовій стабільності підприємства [5]. Ключові слова: витрати, загальновиробничі витрати, виробничі витрати, облік витрат, внутрішній контроль Перелік використаних літературних джерел. 1. Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 16 «Витрати» № 318 від 31.12.99 ., затверджено Міністерством фінансів України: [Електронний ресурс]. Режим доступу: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/z0027-00. 2. Скрипник М.І. Розвиток бухгалтерського обліку і внутрішнього контролю витрат та калькулювання собівартості продукції: монографія /М.І. Скрипник. – Житомир : ЖДТУ, 2011. – 631 с. 3. Лишиленко О. В. Бухгалтерський управлінський облік: навчальний посібник / О. В. Лишиленко. К.: Центр навчальної літератури, 2013. 254 с. 4. Мних Є.В. Економічний аналіз: підручник / Є.В. Мних. – К.: Знання, 2011. – 630 с. 5. Дерій В. Термін «витрати» і його трактування для потреб обліку і контролю / В. Дерій // Галицький економічний вісник. – 2010. – № 1(26). – С. 154–160.