Психологічні особливості схильності до розладів харчової поведінки в підлітковому та юнацькому віці
Автор: Горецька Влада-Анастасія Олексіївна
Кваліфікаційний рівень: магістр
Спеціальність: Психологія
Інститут: Інститут права, психології та інноваційної освіти
Форма навчання: заочна
Навчальний рік: 2023-2024 н.р.
Мова захисту: українська
Анотація: Під харчовою поведінкою розуміється ціннісне ставлення до їжі і її прийому, стереотип харчування у щоденних умовах і в ситуації стресу, поведінка, орієнтована на образ власного тіла, і діяльність по формуванню цього образу. Харчова поведінка може бути гармонійною (адекватною) або девіантною (що відхиляється), це залежить від безлічі параметрів, зокрема від того, яке місце займає процес харчування в ієрархії цінностей індивіда, а також від кількісних і якісних показників харчування [11]. Відповідно до Міжнародної класифікації хвороб МКХ-10, основними порушеннями харчової поведінки вважаються: нервова анорексія,нервова булімія та розлад з приступами переїдання (компульсивне переїдання). Не включені у класифікацію на даний момент орторексія (зацикленість на правильному харчуванні) та синдром надмірних тренувань[27]. Довідник з діагностики та статистики психічних розладів DSM-V також визначає нервову анорексію,нервову булімію та розлад з приступами переїданняяк основні види психічних порушень харчової поведінки [40]. Згідно з даною класифікацією, порушення образу тіла, поряд із заклопотаністю з контролювання ваги власного тіла та зміною цінності харчування в ієрархії цінностей, є одним з основних загальних параметрів даних захворювань [40]. До факторів, які можуть спровокувати РХП у підлітковому чи юнацькому віці, належать: тілесні зміни в процесі дорослішання, особливості взаємодії дисфункційної сім’ї, особливості харчування в сім’ї, спадково зумовлена конституція тіла, незадоволеність власною вагою, тілом, собою та життям в цілому; низька самооцінка, висока тривожність, перфекціонізм, надмірне бажання відповідати нереалістичним вимогам соціуму, труднощі у стосунках чи критика значимих осіб. Виділяють наступні фактори ризику, що призводять до порушення харчової поведінки: пубертатний вік; стать, особливо жіноча (у 90-95 % випадків), сильний вплив ідеалу худоби (наприклад, у фотомоделей або професійних спортсменів); стрес, завищені вимоги до себе; недостатня здатність сприймати власні відчуття; сімейні конфлікти; дієта, як спосіб схуднути або тримати контроль над вагою - регулярні зриви через відчуття голоду ? почуття провини й сорому підкріплюють переконання, що не гідналюбові чи погана. Ключові слова – харчова поведінка, розлади харчової поведінки, схильність до розладів харчової поведінки, підлітковий вік, юнацький вік, психологічні особливості.