Аналіз та шляхи удосконалення систем протипожежного захисту готельно-ресторанного комплексу

Автор: Ходорівський Роман Володимирович
Кваліфікаційний рівень: магістр
Спеціальність: Промислова безпека і охорона праці
Інститут: Інститут сталого розвитку ім. В. Чорновола
Форма навчання: денна
Навчальний рік: 2024-2025 н.р.
Мова захисту: англійська
Анотація: Магістерська кваліфікаційна робота за спеціальністю 263 «Цивільна безпека» складається з вступу, п’яти розділів, висновків, списку використаних джерел, який містить 12 найменувань. Загальний обсяг кваліфікаційної роботи 85 сторінок, у тому числі 4 таблиць, 12 рисунків, список використаних джерел на 2 сторінках. В останні роки, у зв’язку з численними випадками пожеж, що виникають у готельно-ресторанних комплексах, питання аналізу та удосконалення систем протипожежного захисту на цих об’єктах є надзвичайно актуальними. Готельно-ресторанний комплекс - це складний, багатофункціональний комплекс, який включає номерний фонд, бари, ресторани, спортивні зали, розважальні та побутові об’єкти та ін. Таким чином, готельний комплекс - це об’єкт з масовим перебуванням людей, відповідно повинні бути забезпечені високі вимоги до пожежної безпеки. Мета роботи – провести аналіз пожеж у готельно-ресторанному комплексі та причин їх виникнення, а також запропонувати удосконалення заходів пожежної безпеки на об’єкті. Об’єкт дослідження – готельно-ресторанний комплекс. Предмет дослідження – забезпечення пожежної безпеки готельно- ресторанного комплексу. Методи дослідження – системний аналіз, обробка та компонування даних, порівняльний аналіз, науково-теоретичні та дослідні дані, статистичний аналіз. Створення комплексної системи пожежної безпеки дозволяє підвищити ступінь безпеки гостей та працівників готельно-ресторанного комплексу. Успішне вирішення багатосторонніх і складних завдань по досягненню безпеки, покладених на адміністрацією та працівників готельно-ресторанного комплексу, буде залежати від рівня їх підготовки до дій у надзвичайній ситуації, яка може виникнути. Проаналізовано причини виникнення пожеж та шляхи запобігання і підвищення пожежної безпеки готельно-ресторанного комплексу проаналізовано причини пожеж та шляхи їх попередження і підвищення пожежної безпеки готельно-ресторанного комплексу. Обов’язковою умовою є наявність на даному об’єкті автоматичної системи оповіщення, систем пожежогасіння обладнаними сучасними системами протипожежного захисту. Також невід’ємною частиною пожежної безпеки є нормативно-правова та технічна документація, яка передбачає інструктаж персоналу та відвідувачів, а також заходи щодо запобігання надзвичайним ситуаціям та порядок дій у разі їх виникнення. ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННИЙ КОМПЛЕКС, СИСТЕМИ ПРОТИПОЖЕЖНОГО ЗАХИСТУ, СИСТЕМИ ПОЖЕЖОГАСІННЯ ТА СИГНАЛІЗАЦІЇ, ДИМОВИДАЛЕННЯ, ПОЖЕЖНИЙ РИЗИК, ПРОТИПОЖЕЖНА БЕЗПЕКА.