Психологічні детермінантипорушень харчової поведінки серед жінок
Автор: Киричинська Люція Михайлівна
Кваліфікаційний рівень: магістр
Спеціальність: Психологія
Інститут: Інститут права, психології та інноваційної освіти
Форма навчання: заочна
Навчальний рік: 2024-2025 н.р.
Мова захисту: українська
Анотація: Робота присвячена дослідженню харчової поведінки як багатовимірного психологічного феномену. Визначено основні компоненти (когнітивний, емоційний, поведінковий), типи харчової поведінки (емоціогенна, екстернальна, обмежувальна) та порушення, такі як анорексія нервова, булімія нервова і компульсивне переїдання. Проаналізовано психологічні, соціальні та культурні чинники, що впливають на формування харчової поведінки. Емпіричне дослідження виявило зв’язки між рівнем самооцінки, емоційною регуляцією, тривожністю, стресом та типами харчової поведінки. Аналіз результатів показав відмінності у психологічних характеристиках жінок різних вікових груп, включаючи ризики розвитку порушень харчової поведінки та рівень психологічного дистресу. Розроблено рекомендації для корекції харчової поведінки, спрямовані на розвиток самооцінки, емоційної регуляції, зниження тривожності та управління стресом. Отримані результати мають практичне значення для профілактики та терапії розладів харчової поведінки в психологічній практиці. Ключові слова: харчова поведінка, порушення харчової поведінки, самооцінка, емоційна регуляція, булімія, тривожність, стрес.