Управління конкурентоспроможністю агропромислового підприємства

Автор: Іваник Ірина Олегівна
Кваліфікаційний рівень: магістр
Спеціальність: Економіка бізнесу
Інститут: Інститут економіки і менеджменту
Форма навчання: денна
Навчальний рік: 2024-2025 н.р.
Мова захисту: українська
Анотація: Забезпечення конкурентоспроможності агропромислових підприємств є важливим фактором економічного зростання в умовах сучасного ринку, особливо з огляду на кризові умови, спричинені воєнними діями, енергетичними перебоями та нестабільністю постачань. Ефективні стратегії управління дають змогу підприємствам адаптуватися до змін та зміцнювати свої позиції на ринку. Незважаючи на численні дослідження у сфері конкурентних стратегій, багато аспектів впливу кризових факторів залишаються недостатньо вивченими, що потребує додаткових досліджень. Метою роботи є розроблення теоретико-методичних засад та практичних рекомендацій для управління конкурентоспроможністю агропромислового підприємства. Об’єктом дослідження є процес управління конкурентоспроможністю агропромислового підприємства. Предмет дослідження – теоретико-методичні і прикладні засади управління конкурентоспроможністю агропромислового підприємства (на прикладі ПАП «Агроінвест»). У першому розділі розглянуто теоретико-методичні та прикладні засади управління конкурентоспроможністю агропромислового підприємства, зокрема: поняття, види, ключові особливості стратегій конкурентоспроможності агропромислових підприємств тощо. Проаналізовано нормативно–правові та методичні основи формування стратегій. Окрему увагу зосереджено на аналізі впливу кризових умов на діяльність агропромислових підприємств. У другому розділі вивчено передумови управління конкурентоспроможністю на прикладі ПАП «Агроінвест», здійснено загальний аналіз діяльності ПАП «Агроінвест», фінансових показників та чинної стратегії підприємства. Третій розділ присвячено методам та процесам формування стратегій конкурентоспроможності підприємства. Запропоновано авторську схему для оцінювання конкурентоспроможності, яка поєднує матричні та фінансовоекономічні методи. Також, у даному розділі приділено увагу управлінню конкурентоспроможністю підприємств в умовах сталого розвитку. Четвертий розділ пов’язаний з обґрунтуванням системи управління конкурентоспроможністю, а саме з аналізом конкурентоспроможності та оцінкою конкурентного потенціалу. У даному розділі було удосконалено механізм формування та управління конкурентоспроможністю підприємства та здійснено формування стратегії конкурентоспроможності для підприємства ПАП «Агроінвест». Ключові слова : стратегія, конкурентоспроможність, агропромислове підприємство, матриці і моделі. Перелік використаних літературних джерел: 1.Балдинюк В.О. Система управління конкурентоспроможністю підприємства. Економіка та суспільство. 2022. (42). URL: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2022-42-35 (дата звернення: 18.09.2024) 2.Протосвіцька О.І., Федорчук О.М., Свиридовський В.М., Дудченко В.В. Забезпечення конкурентоспроможності аграрних підприємств в умовах сталого розвитку : монографія. Херсон : ОЛДІ-ПЛЮС, 2021. – 196 с. 3. Мрихіна О. Б. Конкурентоспроможність підприємства: конспект лекцій. Львів: Видавництво Львівської політехніки, 2020. 243 с. 4.Портер М. Стратегія конкуренції / М. Портер, пер. з англ. – Конкурентоспроможність: Основи, 1998. 390 с. 5.Седікова?І.?О. Оцінка конкурентоспроможності підприємств з позицій концепції сталого розвитку. Наукові перспективи. 2020. №?5. С. 317–326