Проект відділення виробництва кристалози продуктивністю 200 т/рік
Автор: Вороняк Михайло Олегович
Кваліфікаційний рівень: магістр
Спеціальність: Хімічні технології харчових добавок та косметичних засобів
Інститут: Інститут хімії та хімічних технологій
Форма навчання: денна
Навчальний рік: 2024-2025 н.р.
Мова захисту: українська
Анотація: В даній роботі спроектоване виробництво кристаллози (сахаринату натрію дигідрату). Його одержують окисненням о-толуенсульфаміду з наступною нейтралізацією отриманого іміду орто-сульфобензойної кислоти гідроксидом натрію. Кристаллоза використовується у харчовій промисловості, як підсолоджувач, що у кілька сотень разів солодший від сахарози. Запроектовано виробництво періодичної дії потужністю 200 т/рік. На основі регламентних даних розрахований матеріальний і тепловий баланс процесу, створена технологічна схема, проведений розрахунок обладнання та його компоновка. Цех розташовується у двоповерховій будівлі, обрано оптимальний варіант для обслуговування обладнання. Розраховано рентабельність виробництва, вибрано найбільш економічний шлях розвитку підприємства. Ключові слова: кристаллоза, імід о-сульфобензоатної кислоти, о-толуенсульфамід, сахарин, матеріальний баланс, тепловий баланс.