Проект відділення виробництва естерів спиртів сивушної олії продуктивністю 300 т/рік

Автор: Годій Іван Іванович
Кваліфікаційний рівень: магістр
Спеціальність: Хімічні технології харчових добавок та косметичних засобів
Інститут: Інститут хімії та хімічних технологій
Форма навчання: денна
Навчальний рік: 2024-2025 н.р.
Мова захисту: українська
Анотація: Останніми роками пошук нових екологічно чистих і натуральних інгредієнтів став основною тенденцією в харчовій та косметичній галузях. Також надзвичайно важливим збереження навколішнього середовища від забруднень відходами підприємств харчової та переробної промисловості. Зокрема, використання відходів виробництва спирту для одержання харчових добавок, що покращують смак та аромат харчових продуктів є доцільним та важливим завданням. Дана робота присвячена дослідженню ацетилювання спиртів сивушної олії, яка є відходом виробництва спирту Любінського спиртзаводу. В лабораторних умовах досліджено тристадійний процес одержання естерів спиртів – ацетилювання сивушної олії з азеотропною відгонкою води, нейтралізація та фільтрація та відгонка товарного продукту – естерів. Визначено склад сивушної олії та реакційної суміші методом хроматографії. З використанням експериментальних даних запропоновано проект відділення виробництва естерів спиртів сивушної олії продуктивністю 300 т/рік. Економічні розрахунки представленого наукового дослідження дозволяють зробити висновки про можливість та доцільність проведення такого типу наукової роботи в науковій лабораторії. Ключові слова: естерифікація, ацетилювання спиртів сивушної олії.