Водне господарство готельного комплексу на 360 номерів в с. Хрінники Дубенського р-ну Рівненської обл. із запровадженням сучасних технологій економії води та використанням BIM-технологій

Автор: Рослюк Ілля Андрійович
Кваліфікаційний рівень: магістр
Спеціальність: Гідротехнічне будівництво, водна інженерія та водні технології
Інститут: Інститут будівництва та інженерних систем
Форма навчання: денна
Навчальний рік: 2024-2025 н.р.
Мова захисту: англійська
Анотація: Готельний комплекс на 360 номерів розташований у селі Хрінники Дубенського району Рівненської області . У магістерській кваліфікаційній роботі запроектовано комплекс на 360 номерів із запровадженням сучасних технологій економії води та використанням BIM-технологій. За проведеними розрахунками витрата готельного комплексу становить Q=675,36 м3/добу. Необхідну витрату води для потреб готельного комплексу забезпечують п’ять свердловин, розташовані поблизу території даного комплексу. В разі несправності свердловин заповнення загального резервуару та резервуару з очищеною водою передбачається привозною водою. На вводі трубопроводів для кожної свердловини встановлюються ультрафіолетові знезаражувачі Ecosoft EB-45 та вузли обліку з обвідною лінією. Відповідно до характеристики води і розрахунків щодо необхідного ступеня її очищення в проекті передбачена установка Na-катіонітового пом’якшення води за одноступінчастою схемою. Проектом передбачено загальний резервуар запасу води заповнення якого відбувається від станцій очистки води із свердловин. З резервуару вода насосною установкою подається споживачам. Також від даної насосної установки забезпечується заповнення баку запасу води для потреб укриття. У роботі запроектовано резервуар неочищених стічних вод. Заповнення даного резервуару відбувається від стоків умивальників та душів у готельних номерах. Попередньо пройшовши біологічну очистку стоки перекачуються через станції очистки в резервуар очищеної води. З резервуару очищеної води наносною станцією підвищення тиску вода через водомірний вузол подається на потреби унітазів у готельних номерах. У споруді насосної станції розташований резервуар пожежогасіння, заповнення якого відбувається від станцій очистки води. В мережу пожежогасіння передбачено підключення пожежних машин. Також проектом передбачений резервуар для потреб поливу. Заповнення даного резервуару відбувається від системи внутрішніх водостоків та станцій очистки води із свердловин. Далі вода подається до поливальних кранів для поливу зелених насаджень та вдосконалених покриттів. На ввідному трубопроводі перед кожним резервуаром встановлюється зворотній клапан для блокування руху води в зворотному напрямку та крани з електроприводом для відключення подачі води. У випадку переповнення будь-якого з резервуарів надлишки води потрапляють в приямок, де розташовані насоси Wilo Drain TMW 32/11, які з приямку відводять воду в каналізаційний колодязь виробничої каналізації. Виробничі стічні води від паркінгу, зливів та переливів від резервуарів та баків направляються до нафтовловлюча. Стічні води від приміщень кухонь закладів громадського харчування транспортуються в жировловлювач, після чого направляються в побутову мережу. Далі всі стічні води потрапляють у загальносплавну каналізаційну мережу у с. Хрінники. Мета дослідження – аналіз методів очищення та використання сірої води. Об’єкт дослідження – сіра вода. Предмет дослідження – методи очищення сірої води. У роботі розглядаються фізичні, хімічні та біологічні властивості сірих вод, а також аналізуються методи їх очищення, такі як механічна фільтрація, біологічна обробка та хімічні методи (наприклад, хлорування). Окрім цього, робота висвітлює міжнародний досвід управління сірими водами, підкреслюючи їхній потенціал у регіонах із дефіцитом водних ресурсів. Сіра вода – це категорія стічних вод, що утворюються в результаті побутових процесів, таких як миття посуду, прання або прийняття душу. Вона зазвичай характеризується відсутністю фекальних забруднень, що є її основною відмінністю від так званої "чорної води", яка містить відходи туалетів [1]. Хімічний склад сірої води може включати залишки миючих засобів, частинки їжі, органічні речовини, жири, масла, а також мікроорганізми, які потрапляють у воду з поверхонь тіла людини або побутових предметів. Сірі води включають залишки миючих засобів, жири, органічні домішки та мікроорганізми. Їх хімічні властивості визначаються наявністю органічних і неорганічних домішок, які потрапляють у воду під час побутових процесів [2]. Фізичні властивості сірої води - температура, каламутність, запах, кольоровість - визначають якість води та впливають на вибір способу очищення [3]. У роботі виділено кілька основних методів очищення сірих вод: Механічна фільтрація: використання фільтрів для видалення великих частинок. Біологічна очищення: застосування мікроорганізмів для розкладання органічних забруднень. Фізико-хімічне очищення: видалення забруднень з води за допомогою фізичних та хімічних реакцій. Хімічне очищення: нейтралізація шкідливих речовин за допомогою хімічних реагентів. Природні методи очищення: методи імітують природні процеси фільтрації та самоочищення води. Повторне використання сірих вод – це екологічно та економічно вигідний підхід до зменшення споживання прісної води та зниження навантаження на каналізаційні системи [4]. Сірі води можуть бути очищені та використані в різних сферах: Зрошення присадибних ділянок та ландшафтне озеленення Переваги включають економію прісної води та підвищення родючості ґрунту, хоча слід уникати накопичення солей. Змив туалеті Для цієї мети застосовуються механічні, біологічні фільтри та УФ- дезінфекція для забезпечення безпеки. Це значно скорочує споживання питної води. Промислове та побутове використання Сірі води очищуються за допомогою мембранної фільтрації або адсорбційних технологій, що дозволяє використовувати їх для миття автомобілів, очищення або інших технічних цілей. Сільськогосподарське використання Системи анаеробного та аеробного очищення роблять воду придатною для зрошення полів, забезпечуючи сталі врожаї, навіть у посушливих регіонах. Системи охолодження промислових об’єктів Біологічна обробка та освітлення води зменшують енергозатрати та потребу в свіжій воді, що актуально для регіонів з її дефіцитом. Використання сірої води є перспективною стратегією в умовах зростаючого дефіциту води та потреби у стійкому управлінні водними ресурсами. При належному підході до планування і встановлення системи очищення це дозволяє не лише зберегти цінний природний ресурс, а й знизити фінансові витрати на водопостачання та водовідведення [5]. Це особливо актуально для регіонів з обмеженим доступом до прісної води та високою вартістю її постачання. Ключові слова – сірі води, стічні води, методи очищення, властивості, фільтрація. Перелік використаних літературних джерел. [1] H. Sharma and R.C.Chhipa, “An opportunity for water conservation: A Grey water (cloth washings) and its application”, International Journal of Research Aspects of Engineering and Management ISSN: 2348-6627, 1(2), pp. 91-94 (June 2014). [2] S. A. Manjare, S. A. Vhanalakar and D. V. Muley, “Analysis of water quality using Physico-chemical parameters Tamdalge tank in Kolhapur District, Maharashtra”, International Journal of Advanced Biotechnology and Research ISSN 0976-2612, 1(2),115-119 (2010). [3] P. N. Patil, D. V. Sawant, R. N. Deshmukh, “Physico-chemical parameters for testing of water- A review” International Journal of Environmental Science 3 (3), (2012). [4] J. K. Varghese, “Effects of the implementation of grey water reuse systems on construction cost and project schedule”, Thesis, Office of Graduate Studies of Texas A&M University, (Aug 2007). [5] U. S. Environmental Protection Agency, “Guidelines for Water Reuse” USEPA, 19-26 (2003).