Забезпечення параметрів мікроклімату закладу громадського харчування «Смаколик» у м. Радехів Львівської області
Автор: Юрів Михайло Петрович
Кваліфікаційний рівень: магістр
Спеціальність: Теплогазопостачання і вентиляція
Інститут: Інститут будівництва та інженерних систем
Форма навчання: денна
Навчальний рік: 2024-2025 н.р.
Мова захисту: англійська
Анотація: Ціль проєкту – надання комплексного огляду проектування систем забезпечення мікроклімату будівлі ресторану, з акцентом на енергоефективність, комфортність, створення здорового середовища та дотримання стандартів безпеки. У роботі представлено проект закладу громадського харчування на 45 місць, розташованого у місті Радехів Львівської області. Будівля має два поверхи з відкритою терасою. Висота приміщень першого поверху варіюється: мінімальна становить 3 метри, максимальна – 3,7 метра. Розміри будівлі становлять 35?18 метрів. В даній МКР проектуються системи опалення, гарячого водопостачання, вентиляції та кондиціонування повітря для двоповерхової будівлі ресторану [1]. Для забезпечення будинку теплом, проектом передбачено горизонтальну двотрубну систему опалення з нижнім підключенням трубопроводів до нагрівальних приладів. Параметри теплоносія 8060. Трубопроводи термостійкі, виконані з поліпропілену, а також сталеві на ділянці підведення до котла [2]. Для гнучкого регулювання температури в кожному приміщенні, використано радіаторні термостатичні клапани. В якості джерела теплогенерації виступають 2 паралельно підключені одноконтурні конденсаційні газові котли. Параметри роботи теплоносія: t г =80°С, t о =60°С. Гаряча вода є важливим елементом нашого повсякденного життя, необхідним для приготування їжі, підтримки належної гігієни, та виконання повсякденних завдань. Тому, вкрай важливим є проектування системи з ємнісним водонагрівачем, який у спільній роботі з котлами, створюють стабільне та енергозберігаюче забезпечення відвідувачів та персоналу закладу гарячою водою. Вентиляція у закладах громадського харчування важлива для здорового та комфортного середовища. Недостатня вентиляція може накопичувати шкідливі речовини, такі як діоксид вуглецю та бактерії, що шкодить здоров’ю відвідувачів та персоналу. Ефективна вентиляція потребує розробки з урахуванням потреб будинку та відвідувачів [5]. Для забезпечення параметрів мікроклімату, запроектовано наступні вентиляційні системи: - для приміщень кухні - загальнообмінна припливна та витяжні системи, а також місцеві витяжні системи вентиляції. - для основного обіднього залу на 45 осіб запропоновано декілька варіантів систем із різними схемами перетікання повітря, а саме - загальнообмінна припливно-витяжна система вентиляції ЗВЕРХУ-ВНИЗ- ДОГОРИ, загальнообмінна припливно-витяжна система за схемою ЗВЕРХУ- ВНИЗ, та за схемою ЗНИЗУ-ВВЕРХ (витісняюча вентиляція) з використанням джерельних панельних двокамерних повітророзподільників [6]. Завданням передбачена розробка системи кондиціонування, яку виконано для кабінету директора та підібрано необхідну установку, що забезпечить ефективне кондиціонування повітря [5]. У науковій частині проведено детальне вивчення схем повітрообміну та конструкції двокамерного панельного повітророзподільного пристрою. Оцінено розподіл тиску в моделі двокамерного повітророзподільного пристрою з чотирма горизонтальними вирівнювачами у тисковій камері [7]. У розділі економіки проведено порівняльну характеристику та техніко- економічне обґрунтування застосування системи вентиляції приміщення з теплоджерелами за різних схем перетікання повітря, які відображають доцільність застосування системи витісняючої вентилювання в порівняною із вентиляцією за схемою перетікання ЗВЕРХУ-ВНИЗ та економічну вигоду. Об’єкт дослідження – заклад громадського харчування «Смаколик» у м. Радехів Львівської області. Предмет дослідження – використання витісняючої вентиляції у закладі громадського харчування. Мета дослідження: оцінка ефективності використання витісняючої вентиляції у приміщенні закладу громадського харчування з теплонадлишками. У результаті проведених досліджень та розрахунків виявилось, що у порівнянні зі змішувальними системами за схемою ЗВЕРХУ-ВНИЗ та ЗВЕРХУ-ВНИЗ- ДОГОРИ, система витісняючої вентиляції за схемою ЗНИЗУ-ВВЕРХ потребує значно менше свіжого повітря (до 50%), для забезпечення параметрів мікроклімату у приміщенні. Ключові слова: системи опалення, гаряче водопостачання, вентиляція, кондиціонування повітря, енергоефективність, схеми перетікання повітря у приміщенні, витісняюча вентиляція, двокамерні повітророзподільники. Перелік використаних літературних джерел: 1. ДБН В.2.5-67:2013 “Опалення, вентиляція та кондиціонування” - K.: Мінбуд України, 2013; 2. ДБН В.2.2-28:2010 "Будинки і споруди. Будинки адміністративного та побутового призначення". Мінрегіонбуд України. – Київ 2011. 3. ДСТУ Б А.2.2-12:2015 «Енергетична ефективність будівель» 4. ДБН В.2.6-31:2021 "Теплова ізоляція та енергоефективність будівель" Міністерство розвитку громад та територій України. – Київ 2022. 5. Жуковський С.С., Люльчак З.С. Вентиляція і кондиціювання / Терміни. Види систем вентиляції. Ринок інсталяцій 2004, №2, с.52; №3, с.60. 6. Талієв В.Г. Припливні вентиляційні повітророзподільники. – М.: Стройиздат, 1951. 7. Шилькрот Е.О. Основні принципи витісняючої вентиляції. Журнал АВОК. 2003/№1. 8. Kvisgaard B., Madsen G. S. Low-impulse ceiling air diffusers for displacement ventilation systems. ROOMVENT’92. Proceedings of the Third International Conference on Room Air Distribution. Vol. 3. Aalborg, 1992.