Проект відділення виробництва сахаринату кальцію продуктивністю 150 т/рік

Автор: Руднік Ганна Анатоліївна
Кваліфікаційний рівень: магістр
Спеціальність: Хімічні технології харчових добавок та косметичних засобів
Інститут: Інститут хімії та хімічних технологій
Форма навчання: заочна
Навчальний рік: 2024-2025 н.р.
Мова захисту: українська
Анотація: В роботі розглянуто класифікацію та властивості синтетичних підсолоджувачів, таких як сахарин, аспартам, ацесульфам калію, та інші. Наведено хімічні характеристики цих сполук, їхній рівень глікемічного індексу (ГІ) та сфери застосування. Особливу увагу приділено сахаринатю кальцію. Його технологічним, споживчим та економічним перевагам підсолоджувача у порівнянні з цукром. Також обговорено потенційні ризики та переваги для здоров’я, пов’язані з використанням синтетичних підсолоджувачів у харчових продуктах. Сахаринат кальцію (хімічна формула: Ca(C?H?SO?N)?) є синтетичним підсолоджувачем, що характеризується високою солодкістю, яка перевищує солодкість сахарози приблизно в 300-400 разів. Завдяки своїм властивостям він використовується в харчовій промисловості як замінник цукру, зокрема в дієтичних продуктах та напоях, що мають низький вміст калорій. Основними перевагами сахаринату кальцію є його нульовий глікемічний індекс, що робить його безпечним для споживання людьми з діабетом, а також висока стабільність при термообробці, що дозволяє використовувати його в кулінарії та випіканні. Незважаючи на ранні дослідження, які ставили під сумнів його безпеку, сучасні наукові дані підтверджують, що сахаринат кальцію є безпечним при споживанні у рекомендованих дозах. Також у роботі детально розглянута методика проведення матеріальних розрахунків хімічних процесів, а також технологічних і теплових розрахунків обладнання. Стисло викладена будівельна частина проекту і основні принципи компонування технологічного обладнання.