Оцінка бізнесу і майна

Спеціальність: Публічне управління та адміністрування
Код дисципліни: 6.281.02.E.069
Кількість кредитів: 3.50
Кафедра: Теоретична та прикладна економіка
Лектор: к.е.н., доцент Комаринець С.О.
Семестр: 6 семестр
Форма навчання: денна
Мета вивчення дисципліни: Метою вивчення дисципліни «Оцінка бізнесу і майна» є отримання майбутніми фахівцями ґрунтовних теоретичних і практичних знань з оцінки вартості майна та нерухомості. Результатами вивчення дисципліни «Оцінка бізнесу і майна» є опанування студентом основних принципів та чинників оцінки вартості бізнесу та майна; механізмів оцінки вартості бізнесу та майна; особливостей оцінки вартості будівельних об’єктів, цінних паперів, нематеріальних активів, машин та механізмів, земельних ділянок, власного та позичкового капіталу підприємства.
Завдання: Вивчення навчальної дисципліни передбачає формування у здобувачів освіти компетентностей: фахові компетентності професійного спрямування: - Розуміння мети, базових принципів, стратегічних цілей розвитку суспільства в Україні, завдання, спрямовані на їх досягнення, а також основні напрями, етапи і механізм реалізації стратегій з урахуванням сучасних тенденцій та особливостей розвитку України в перспективі.
Результати навчання: У результаті вивчення навчальної дисципліни здобувач освіти повинен бути здатним продемонструвати такі результати навчання: - Уміння організовувати діяльність підприємства, застосовуючи відповідні методи стратегічного та антикризового управління, організаційної, конкурентної та правової культури.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: Мікроекономіка, Публічне адміністрування, Зобов’язальні відносини у підприємницькій діяльності, Державні закупівлі, Ціни і ціноутворення.
Короткий зміст навчальної програми: Мета навчальної дисципліни «Оцінка бізнесу і майна» – формування системи теоретичних знань і прикладних умінь і навичок щодо економічного оцінювання та вдосконалення економічного змісту, теорії та практики оцінювання майна, майнових прав і методів розрахунку вартості активів. Завданням навчальної дисципліни є оволодіння теоретичними знаннями щодо основних засад економічного оцінювання; вивчення порядку, принципів і методів організації оцінювальної діяльності; отримання практичних навичок щодо оцінки об’єктів та виконання оцінювальних процедур. Предмет навчальної дисципліни «Оцінка бізнесу і майна» – фактори, що впливають на процеси економічного оцінювання, складові оцінювальної діяльності, основні напрямки вирішення проблем, пов’язаних із підвищенням рівня та якості здійснення процедур оцінювання. Результатами опанування курсу є знання основних засад теорії оцінювання, методичних підходів до оцінки, фінансових інструментів, які використовуються в оцінюванні; розуміння особливості визначення та використання видів вартості, принципів та основних підходів стандартизації оцінки майна в Україні, принципів оцінки об’єктів у матеріальній формі, вміння аналізувати структуру оцінювальної діяльності, надавати загальну характеристику принципам економічного оцінювання, досліджувати доцільність використання різних видів вартості, використовувати існуючі методичні підходи в практиці оцінювання, визначати необхідні показники оцінки за допомогою фінансових інструментів.
Опис: Сутність оцінки бізнесу і майна. Організаційно-управлінські та правові аспекти оціночної діяльності. Теоретичні та методологічні основи оцінки бізнесу і майна. Дохідний, витратний та порівняльний підхід до оцінки бізнесу і майна. Аналіз та оцінювання грошових потоків підприємства. Оцінка вартості цінних паперів.
Методи та критерії оцінювання: Поточний контроль-40%, екзаменаційний контроль-60%.
Критерії оцінювання результатів навчання: Поточний та екзаменаційний контроль. Поточний контроль – методи оцінювання знань: письмове тестування за темами лекційного курсу, усне та фронтальне опитування, виступи на практичних заняттях, розв’язання ситуаційних та лабораторних завдань, виконання контрольної роботи. Екзаменаційний контроль – методи оцінювання знань: Письмове тестування, усне опитування.
Порядок та критерії виставляння балів та оцінок: 100–88 балів – («відмінно») виставляється за високий рівень знань (допускаються деякі неточності) навчального матеріалу компонента, що міститься в основних і додаткових рекомендованих літературних джерелах, вміння аналізувати явища, які вивчаються, у їхньому взаємозв’язку і роз витку, чітко, лаконічно, логічно, послідовно відповідати на поставлені запитання, вміння застосовувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 87–71 бал – («добре») виставляється за загалом правильне розуміння навчального матеріалу компонента, включаючи розрахунки , аргументовані відповіді на поставлені запитання, які, однак, містять певні (неістотні) недоліки, за вміння застосовувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 70 – 50 балів – («задовільно») виставляється за слабкі знання навчального матеріалу компонента, неточні або мало аргументовані відповіді, з порушенням послідовності викладення, за слабке застосування теоретичних положень під час розв’язання практичних задач; 49–26 балів – («не атестований» з можливістю повторного складання семестрового контролю) виставляється за незнання значної частини навчального матеріалу компонента, істотні помилки у відповідях на запитання, невміння застосувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 25–00 балів – («незадовільно» з обов’язковим повторним вивченням) виставляється за незнання значної частини навчального матеріалу компонента, істотні помилки у відповідях на запитання, невміння орієнтуватися під час розв’язання практичних задач, незнання основних фундаментальних положень.
Рекомендована література: 1. ЗАКОН УКРАЇНИ “Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні”. // Відомості Верховної Ради (ВВР). – 2001. – № 47. – ст. 251) із змінами та доповненнями. 2. МЕТОДИКА ОЦІНКИ МАЙНА, затверджена Постановою Кабінету Міністрів України від 10.12.2003 р. № 1891. 3. НАЦІОНАЛЬНИЙ СТАНДАРТ № 1 “Загальні засади оцінки майна і майнових прав”, затверджений Постановою Кабінету Міністрів України від 10.09.2003 р. № 1440. 4. НАЦІОНАЛЬНОГО СТАНДАРТУ №2 “Оцінка нерухомого майна”, затверджений постановою Кабінету Міністрів від 28 жовтня 2004 року № 1442. 5. НАЦІОНАЛЬНИЙ СТАНДАРТ № 3 “Оцінка цілісних майнових комплексів”, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 29 листопада 2006 р. N 1655. 6. НАЦІОНАЛЬНИЙ СТАНДАРТ № 4 “Оцінка майнових прав інтелектуальної власності”, затверджений постановою Кабінету Міністрів від 3 жовтня 2007 року № 1185. 7. Вівчар О. І. Оцінка вартості майна та бізнесу / О. І. Вівчар – Тернопіль: ФО-П Шпак В. Б., 2014. – 163 с. 8. Вівчар О. І. Оцінка вартості майна та бізнесу / О. І. Вівчар // Практикум – Тернопіль: ФО-П Шпак В. Б., 2017 – 57 с. 9. Круш В. М. Оцінка бізнесу: навчальний посібник для студентів вищих навчальних закладів. / В. М. Круш – Київ, 2012. – 350 с. 10. Кухарська О.Б. Оцінка прав на об’єкти інтелектуальної власності. Метод звільнення від роялті / О.Б. Кухарська, А.А. Підлипська, А.М. Чиркін. – К.: Арт Економі, 2015. – 243 с.
Уніфікований додаток: Національний університет «Львівська політехніка» забезпечує реалізацію права осіб з інвалідністю на здобуття вищої освіти. Інклюзивні освітні послуги надає Служба доступності до можливостей навчання «Без обмежень», метою діяльності якої є забезпечення постійного індивідуального супроводу навчального процесу студентів з інвалідністю та хронічними захворюваннями. Важливим інструментом імплементації інклюзивної освітньої політики в Університеті є Програма підвищення кваліфікації науково-педагогічних працівників та навчально-допоміжного персоналу у сфері соціальної інклюзії та інклюзивної освіти. Звертатися за адресою: вул. Карпінського, 2/4, І-й н.к., кімн. 112 E-mail: nolimits@lpnu.ua Websites: https://lpnu.ua/nolimits https://lpnu.ua/integration
Академічна доброчесність: Політика щодо академічної доброчесності учасників освітнього процесу формується на основі дотримання принципів академічної доброчесності з урахуванням норм «Положення про академічну доброчесність у Національному університеті «Львівська політехніка» (затверджене вченою радою університету від 20.06.2017 р., протокол № 35).