Біохімія
Спеціальність: Харчові технології
Код дисципліни: 6.181.00.O.017
Кількість кредитів: 8.00
Кафедра: Технологія органічних продуктів
Лектор: Доцент Нагурська Оксана Михайлівна
Семестр: 3 семестр
Форма навчання: денна
Завдання: Загальні компетентності:
1. Знання і розуміння предметної області та професійної діяльності.
2. Здатність вчитися і оволодівати сучасними знаннями.
3. Здатність оцінювати та забезпечувати якість виконуваних робіт.
4. Здатність працювати в команді.
5. Навички здійснення безпечної діяльності.
Фахові компетентності:
1. Здатність проводити дослідження в умовах спеціалізованих лабораторій для вирішення прикладних задач.
Результати навчання: Знати і розуміти основні концепції, теоретичні та практичні проблеми в галузі харчових технологій.
Знати наукові основи технологічних процесів харчових виробництв та закономірності фізико-хімічних, біохімічних і мікробіологічних перетворень основних компонентів продовольчої сировини під час технологічного перероблення.
Знати і розуміти основні чинники впливу на перебіг процесів синтезу та метаболізму складових компонентів харчових продуктів і роль нутрієнтів у харчуванні людини.
Виявляти творчу ініціативу та підвищувати свій професійний рівень шляхом продовження освіти та самоосвіти.
Підвищувати ефективність роботи шляхом поєднання самостійної та командної роботи.
Мати базові навички проведення теоретичних та/або експериментальних наукових досліджень, що виконуються індивідуально та/або у складі наукової групи.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: пререквізити:
• органічна хімія;
• фізична та колоїдна хімія;
кореквізити:
• технічна мікробіологія;
• теоретичні основи харчових технологій;
• контроль якості та безпечності харчових продуктів;
• харчова хімія.
Короткий зміст навчальної програми: Дисципліна “Біохімія” спрямована на вивчення студентами основних методів біохімії та засад біохімічних перетворень, що лежать в основі технологій харчових та бродильних виробництв, що складають підґрунтя сучасних знань у галузі теорії і практики проведення вказаних процесів та наукових досліджень, вивчення будови та властивостей компонентів промислової сировини, принципів структурної організації білків та нуклеїнових кислот, механізмів біосинтезу цих біополімерних молекул, динаміки перетворень біологічних сполук, ферментативних основ обміну речовин та енергії.
Опис: Основні поняття з біохімії, структура курсу. Вуглеводи. Загальна характеристика. Полісахариди. Білки. Нуклеїнові кислоти. Ліпіди. Ферменти. Вітаміни. Обмін речовин. Метаболізм. Біохімія процесів бродіння вуглеводневої сировини.
Методи та критерії оцінювання: Виконання та захист лабораторних робіт, усне та письмове опитування, тестовий контроль.
Критерії оцінювання результатів навчання: • письмові звіти з лабораторних робіт, усне опитування, контрольна робота (30%)
• підсумковий контроль (70 %, контрольний захід, іспит): письмово-усна форма (70%)
Порядок та критерії виставляння балів та оцінок: 100–88 балів («відмінно») – виставляється за високий рівень знань (допускаються деякі неточності) навчального матеріалу компонента, що міститься в основних і додаткових рекомендованих літературних джерелах, вміння аналізувати явища, які вивчаються, у їхньому взаємозв’язку і роз витку, чітко, лаконічно, логічно, послідовно відповідати на поставлені запитання, вміння застосовувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач;
87–71 бал («добре») – виставляється за загалом правильне розуміння навчального матеріалу компонента, включаючи розрахунки, аргументовані відповіді на поставлені запитання, які, однак, містять певні (неістотні) недоліки, за вміння застосовувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач;
70 – 50 балів («задовільно») – виставляється за слабкі знання навчального матеріалу компонента, неточні або мало аргументовані відповіді, з порушенням послідовності викладення, за слабке застосування теоретичних положень під час розв’язання практичних задач;
49–00 балів («незадовільно») – виставляється за незнання значної частини навчального матеріалу компонента, істотні помилки у відповідях на запитання, невміння застосувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач, незнання основних фундаментальних положень.
Рекомендована література: І.Є. Никулишин, Б.О. Дзіняк, З.Г. Піх, О.М. Оробчук, Д.Б. Кічура. Біохімія бродильних виробництв. Навчальний посібник. – Львів: В-во Тараса Сороки, 2019 – 420 с.
М.Є.Кучеренко, Ю.Д.Бабенюк, О.М.Васильєв та ін. Біохімія: Підручник. – К.: ВПЦ "Киіївський університет", 2002.
Губськии? Ю.І. Біохімія. Підручник. – Нова книга, 2007. – 658 с.
Гонськиий Я.І., Максимчук Т.П., Калинськиий М.І, Біохімія людини. Підручник. – Тернопіль: Укрмедкнига, 2002.– 744 с.
Сиволоб А.В. Молекулярна біологія : Підручник. К. : Вид.-поліграф. центр Киіївськиий університет, 2008. - 384 с.
Основні біохімічні поняття, визначення і терміни. Ф.Ф.Боєчко, Л.О. Боєчко / К.:Вища школа, 1993.
Губськиий Ю.І. Біологічна хімія. – Київ-Тернопіль: Укрмедкнига, 2000.- 508 с.
Сибірина Н.О., Чаийка Я.П., Климишин Н.І. та ін. Механізми біохімічних реакцій: навчальний посібник для вузів. Львів. 2009.
Губський Ю.І. Біоорганічна хімія / Ю.І.Губський. Підручник, Вінниця, 2004.
Уніфікований додаток: Національний університет «Львівська політехніка» забезпечує реалізацію права осіб з інвалідністю на здобуття вищої освіти. Інклюзивні освітні послуги надає Служба доступності до можливостей навчання «Без обмежень», метою діяльності якої є забезпечення постійного індивідуального супроводу навчального процесу студентів з інвалідністю та хронічними захворюваннями. Важливим інструментом імплементації інклюзивної освітньої політики в Університеті є Програма підвищення кваліфікації науково-педагогічних працівників та навчально-допоміжного персоналу у сфері соціальної інклюзії та інклюзивної освіти. Звертатися за адресою:
вул. Карпінського, 2/4, І-й н.к., кімн. 112
E-mail: nolimits@lpnu.ua
Websites: https://lpnu.ua/nolimits https://lpnu.ua/integration
Академічна доброчесність: Політика щодо академічної доброчесності учасників освітнього процесу формується на основі дотримання принципів академічної доброчесності з урахуванням норм «Положення про академічну доброчесність у Національному університеті «Львівська політехніка» (затверджене вченою радою університету від 20.06.2017 р., протокол № 35).