Хімічна технологія повітряних, автоклавних та гідравлічних в'яжучих речовин

Спеціальність: Хімічні технології тугоплавких неметалевих і силікатних матеріалів
Код дисципліни: 7.161.04.E.020
Кількість кредитів: 12.00
Кафедра: Хімічна технологія силікатів
Лектор: професор Луцюк Ірина Володимирівна, доцент Боровець Зенон Іванович
Семестр: 2 семестр
Форма навчання: денна
Мета вивчення дисципліни: підготовка фахівців до інженерної та наукової роботи з фундаментальними знаннями і практичними навиками в області виробництва повітряних, автоклавних, гідравлічних в’яжучих речовин та виробів на їхній основі.
Завдання: фахові компетентності: – ФК1 Здатність досліджувати, класифікувати та аналізувати показники якості хімічної продукції, технологічних процесів і обладнання хімічних виробництв. – ФК4 Здатність використовувати сучасне спеціальне наукове обладнання та програмне забезпечення при проведенні експериментальних досліджень і здійсненні дослідно-конструкторських розробок у сфері хімічних технологій та інженерії. – ФКС 1.1. Здатність використовувати професійно-профільні знання і практичні навички для вирішення конкретних завдань у технології в’яжучих речовин, скла, скляних та керамічних виробів. – ФКС 1.2. Здатність критично аналізувати існуючі технології та формувати вимоги для розроблення інноваційних процесів і перспективних технологій в’яжучих речовин, скла, скляних та керамічних виробів. – ФКС 1.3. Здатність проводити наукові роботи в галузі технологій в’яжучих речовин, скла, скляних та керамічних виробів.
Результати навчання: ПР1 Критично осмислювати наукові концепції та сучасні теорії хімічних процесів та хімічної інженерії, застосовувати їх при проведенні наукових досліджень та створенні інновацій ПР2 Здійснювати пошук необхідної інформації з хімічної технології, процесів і обладнання виробництв хімічних речовин та матеріалів на їх основі, систематизувати, аналізувати та оцінювати відповідну інформацію ПР6 Розробляти та реалізовувати проєкти в сфері хімічних технологій та дотичні до неї міждисциплінарні проєкти з урахуванням соціальних, економічних, екологічних та правових аспектів ПР7 Здійснювати у науково-технічний літературі, патентах, базах даних, інших джерелах пошук необхідної інформації з хімічної технології, процесів і обладнання виробництв хімічних речовин та матеріалів на їх основі, систематизувати, і аналізувати та оцінювати відповідну інформацію КОМ1 Зрозуміле і недвозначне донесення власних знань, висновків та аргументації до фахівців і нефахівців, зокрема, до осіб, які навчаються АіВ3 Здатність продовжувати навчання з високим ступенем автономії
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: Методологія наукових досліджень Хімічна технологія тонкої, технічної кераміки та вогнетривів Хімія та технологія наноматеріалів
Короткий зміст навчальної програми: Освітній компонент “Хімічна технологія повітряних, автоклавних та гідравлічних в’яжучих речовин” є дисципліною спеціальності 161 “Хімічні технології та інженерія”. Дисципліна дає знання про основні властивості силікатних матеріалів на основі повітряних, гідравлічних та автоклавних в’яжучих речовин і вимоги нормативно-технічних документів до них; вивчає основи технології, будівельно-експлуатаційні властивості і технічне призначення основних видів силікатних матеріалів і виробів на основі вапна, гіпсу, портландцементу та автоклавних силікатних композицій.
Опис: Будівельні розчини на основі повітряних та гідравлічних в’яжучих речовин. Будівельні розчини з використанням вапна. Гіпсові і гіпсобетонні вироби Матеріали для виготовлення гіпсових і гіпсобетонних виробів Важкі і легкі гіпсові бетони Гіпсовий тиньк. Гіпсоволокнисті вироби Будівельні властивості виробів на основі гіпсових в’яжучих Портландцементний клінкер і його хімічний та мінералогічний склад Теоретичні основи процесу випалювання Процеси при охолодженні клінкеру Гідратація і тверднення портландцементу Фізична структура затверділого цементного каменю Будівельно-технічні властивості і застосування портландцементу Спеціальні властивості портландцементу Корозія цементного каменю і бетону Багатокомпонентні цементи Шлакопортландцемент і швидкотверднучий шлакопортландцемент Розширні і напружувальний цементи Технологія і особливості сульфітованих клінкерів Силікатні вироби Силікатні бетони Фізико-хімічні основи виробництва силікатних виробів Автоклавування силікатних виробів
Методи та критерії оцінювання: Поточний та екзаменаційний контроль. Методи оцінювання знань: вибіркове усне опитування перед початком занять; фронтальне стандартизоване опитування за картками, тестами протягом 5–10 хв; захист лабораторних робіт тощо Оцінка поточного контролю здобувача вищої освіти здійснюється за результатами успішного виконання і захисту лабораторних робіт, тестування у ВНС НУ “Львівська політехніка”. Форма семестрового контролю – екзамен.
Критерії оцінювання результатів навчання: Лабораторні заняття – 35 Тестування у ВНС - 5 Екзаменаційний контроль – 60
Порядок та критерії виставляння балів та оцінок: 100–88 балів – («відмінно») виставляється за високий рівень знань (допускаються деякі неточності) навчального матеріалу компонента, що міститься в основних і додаткових рекомендованих літературних джерелах, вміння аналізувати явища, які вивчаються, у їхньому взаємозв’язку і роз витку, чітко, лаконічно, логічно, послідовно відповідати на поставлені запитання, вміння застосовувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 87–71 бал – («добре») виставляється за загалом правильне розуміння навчального матеріалу компонента, включаючи розрахунки , аргументовані відповіді на поставлені запитання, які, однак, містять певні (неістотні) недоліки, за вміння застосовувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 70 – 50 балів – («задовільно») виставляється за слабкі знання навчального матеріалу компонента, неточні або мало аргументовані відповіді, з порушенням послідовності викладення, за слабке застосування теоретичних положень під час розв’язання практичних задач; 49–26 балів – («не атестований» з можливістю повторного складання семестрового контролю) виставляється за незнання значної частини навчального матеріалу компонента, істотні помилки у відповідях на запитання, невміння застосувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 25–00 балів – («незадовільно» з обов’язковим повторним вивченням) виставляється за незнання значної частини навчального матеріалу компонента, істотні помилки у відповідях на запитання, невміння орієнтуватися під час розв’язання практичних задач, незнання основних фундаментальних положень.
Рекомендована література: 1. В’яжучі речовини : підруч. / Р. Ф. Рунова, Л. Й. Дворкін, О. Л. Дворкін, Ю. Л. Носовський. – К. : Основа, 2012. – 448 с. 2. В’яжучі матеріали : підруч : пер. з рос. / О. О. Пащенко, В. П. Сербін, О. О. Старчевська. – К. : Вища шк., 1995. – 416 с. 3. Дворкін Л. Й. Будівельні в?яжучі матеріали : підруч. / Л. Й. Дворкін. – Рівне : НУВГП, 2019. – 622 с. 4. Рунова Р. Ф. Основи виробництва стінових та оздоблювальних матеріалів : Підручник / Р. Ф. Рунова, Л. О. Шейнич, О. Г. Гелевера, В. І. Гоц. – К. : КНУБА, 2001. – 353 с. 5. Будівельне матеріалознавство / [П. В. Кривенко, К. К. Пушкарьова, В. Б. Барановський та ін.]. – К. : ТОВ УВПК “ЕксОб”, 2004. – 704 с. 6. Луцюк І. В. Технічний аналіз і контроль виробництва в?яжучих речовин та виробів на їхній основі : навч. посібник / І. В. Луцюк, З. І. Боровець. – Львів : Растр-7, 2021. – 166 c. 7. Якимечко Я. Б. Хімічна технологія вапна : навч. посібн. / Я. Б. Якимечко. – Л. : Растр-7, 2015. – 186 с. 8. Саницький М. А. Модифіковані композиційні цементи / М. А. Саницький, Х. С. Соболь, Т. Є. Марків. – Львів : ЛП, 2010. – 132 с.
Уніфікований додаток: Національний університет «Львівська політехніка» забезпечує реалізацію права осіб з інвалідністю на здобуття вищої освіти. Інклюзивні освітні послуги надає Служба доступності до можливостей навчання «Без обмежень», метою діяльності якої є забезпечення постійного індивідуального супроводу навчального процесу студентів з інвалідністю та хронічними захворюваннями. Важливим інструментом імплементації інклюзивної освітньої політики в Університеті є Програма підвищення кваліфікації науково-педагогічних працівників та навчально-допоміжного персоналу у сфері соціальної інклюзії та інклюзивної освіти. Звертатися за адресою: вул. Карпінського, 2/4, І-й н.к., кімн. 112 E-mail: nolimits@lpnu.ua Websites: https://lpnu.ua/nolimits https://lpnu.ua/integration
Академічна доброчесність: Політика щодо академічної доброчесності учасників освітнього процесу формується на основі дотримання принципів академічної доброчесності з урахуванням норм «Положення про академічну доброчесність у Національному університеті «Львівська політехніка» (затверджене вченою радою університету від 20.06.2017 р., протокол № 35).