Інжиніринг, інноваційні технології та управління якістю харчових продуктів
Спеціальність: Технології продуктів бродіння і виноробства
Код дисципліни: 7.181.01.O.001
Кількість кредитів: 7.00
Кафедра: Технологія органічних продуктів
Лектор: доцент Косів Руслана Богданівна
доцент Бліщ Роксолана Олександрівна
Семестр: 1 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання: знати теоретичні та практичні основи інноваційних харчових технологій, сучасні технологічні схеми та режими, способи підвищення якості продукції та зменшення витрати матеріальних і енергетичних ресурсів, створення безвiдходних технологій; вміти аналізувати та прогнозувати тенденції розвитку харчових технологій, виявляти та вирішувати проблеми в харчовій галузі; мати уявлення про сучасний стан, актуальні проблеми, основні завдання і напрями розвитку харчової промисловості
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: • Методологія та організація наукових досліджень
• Технологія пива та безалкогольних напоїв
Короткий зміст навчальної програми: Сучасні та вдосконалені конкурентоспроможні харчові технології, нові види сировини, сучасні способи інтенсифікації виробництв, способи і методи підвищення якості та цінності продуктів, збільшення тривалості їх зберігання. Наукові, технологічні та технічні основи пошуку, підготовки та реалізації інновацій, які дозволяють підвищити ефективність виробництва існуючих і/або нових харчових продуктів з поліпшеними характеристиками.
Методи та критерії оцінювання: • письмові звіти з лабораторних робіт, письмово-усний контроль (30%)
• підсумковий контроль (екзамен): письмово-усна форма (70%)
Рекомендована література: 1. Інноваційні технології продуктів бродіння і виноробства: підручник / С. В. Іванов, В. А. Домарецький, В. Л. Прибильський [та ін.]. – К.: НУХТ, 2012. – 487 с.
2. Шиян, П. Л. Інноваційні технології спиртової промисловості. Теорія і практика: монографія / П. Л. Шиян, В. В. Сосницький, С. Т. Олійнічук. – К.: «Асканія», 2009. – 424 с.
3. Бичківський Р. Управління якістю: Навч.посібник. – Л.: ДУ «Львівська політехніка», 2000. – 329 с.
4. Innovations in Technologies for Fermented Food and Beverage Industries / Panda, Sandeep Kumar, Halady, Prathap Kumar Shetty. – 2018.
Уніфікований додаток: Національний університет «Львівська політехніка» забезпечує реалізацію права осіб з інвалідністю на здобуття вищої освіти. Інклюзивні освітні послуги надає Служба доступності до можливостей навчання «Без обмежень», метою діяльності якої є забезпечення постійного індивідуального супроводу навчального процесу студентів з інвалідністю та хронічними захворюваннями. Важливим інструментом імплементації інклюзивної освітньої політики в Університеті є Програма підвищення кваліфікації науково-педагогічних працівників та навчально-допоміжного персоналу у сфері соціальної інклюзії та інклюзивної освіти. Звертатися за адресою:
вул. Карпінського, 2/4, І-й н.к., кімн. 112
E-mail: nolimits@lpnu.ua
Websites: https://lpnu.ua/nolimits https://lpnu.ua/integration
Академічна доброчесність: Політика щодо академічної доброчесності учасників освітнього процесу формується на основі дотримання принципів академічної доброчесності з урахуванням норм «Положення про академічну доброчесність у Національному університеті «Львівська політехніка» (затверджене вченою радою університету від 20.06.2017 р., протокол № 35).
Інжиніринг, інноваційні технології та управління якістю харчових продуктів (курсовий проєкт)
Спеціальність: Технології продуктів бродіння і виноробства
Код дисципліни: 7.181.01.O.005
Кількість кредитів: 3.00
Кафедра: Технологія органічних продуктів
Лектор: доцент Косів Руслана Богданівна
Семестр: 1 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання: знати методику технологічного проектування, характеристику основних і вторинних ресурсів та способи їх використання, заходи з охорони довкілля; здійснювати вибір технологічних способів переробки сировини для виробництва харчових продуктів; виконувати технологічну схему, креслення планів і розрізів приміщень з обладнанням і пристроями механізації, технологічні та енергетичні розрахунки; вміти комплексно вирішувати питання технологічного проектування, доповідати положення проекту, пояснювати його перспективні рішення
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: • Методологія та організація наукових досліджень
• Технологія пива та безалкогольних напоїв
• Інжиніринг, інноваційні технології та управління якістю харчових продуктів
Короткий зміст навчальної програми: Характеристика готової продукції, сировини, напівпродуктів, допоміжних матеріалів та енергетичних засобів. Науково-теоретичні основи проекту. Технологічна схема. Технологічні розрахунки. Компонування технологічного обладнання. Технохімічний і мікробіологічний контроль виробництва. Заходи з охорони довкілля та утилізації відходів виробництва
Методи та критерії оцінювання: • підсумковий контроль (залік): усна форма (100%)
Рекомендована література: 1. Технология пищевых продуктов / Под ред. А. И. Украинца. ¬– К.: ИД «Аскания», 2008. – 736 с.
2. Загальна технологія харчової промисловості у прикладах і задачах / Л. Л. Товажнянський, С. І. Бухкало, П. О. Капустенко та ін. – К.: Центр учбової літератури, 2011. – 832 с.
3. Процеси і апарати харчових виробництв. Курсове проектування: Навч. Посіб. / За ред. І. Ф. Малежика. – К.: НУХТ, 2012. – 543 с.
4. Методичні вказівки до виконання курсового проекту для студентів денної та заочної форм навчання / Укл.: Косів Р. Б., Лудин А. М., Паляниця Л. Я., Березовська Н. І. – Львів: Видавництво Національного університету «Львівська політехніка», 2012. – 20 с.
Уніфікований додаток: Національний університет «Львівська політехніка» забезпечує реалізацію права осіб з інвалідністю на здобуття вищої освіти. Інклюзивні освітні послуги надає Служба доступності до можливостей навчання «Без обмежень», метою діяльності якої є забезпечення постійного індивідуального супроводу навчального процесу студентів з інвалідністю та хронічними захворюваннями. Важливим інструментом імплементації інклюзивної освітньої політики в Університеті є Програма підвищення кваліфікації науково-педагогічних працівників та навчально-допоміжного персоналу у сфері соціальної інклюзії та інклюзивної освіти. Звертатися за адресою:
вул. Карпінського, 2/4, І-й н.к., кімн. 112
E-mail: nolimits@lpnu.ua
Websites: https://lpnu.ua/nolimits https://lpnu.ua/integration
Академічна доброчесність: Політика щодо академічної доброчесності учасників освітнього процесу формується на основі дотримання принципів академічної доброчесності з урахуванням норм «Положення про академічну доброчесність у Національному університеті «Львівська політехніка» (затверджене вченою радою університету від 20.06.2017 р., протокол № 35).