Автоматизовані технологічні комплекси
Спеціальність: Обладнання переробних і харчових виробництв
Код дисципліни: 7.133.03.O.001
Кількість кредитів: 3.00
Кафедра: Проектування машин та автомобільного інжинірингу
Лектор: Лясковська С. Є.
Семестр: 1 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання: В результаті вивчення дисципліни студент повинен знати основи проектування обладнання переробних і харчових виробництв, принципи побудови і функціонування систем автоматичного керування технологічним обладнанням переробних і харчових виробництв, елементи систем керування; повинен вміти застосовувати засоби автоматизації в технологічних процесах, аналізувати властивості систем автоматизованого керування технологічним обладнанням.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: Інформатика
Теорія машин і механізмів
Основи автоматизації виробничих процесів
Гідравліка, гідро- та пневмоприводи
Електроніка та мікропроцесорна техніка
Загальна технологія переробних і харчових виробництв
Короткий зміст навчальної програми: Автоматизовані системи управління технологічними процесами. Принципи побудови систем управління технологічними об’єктоми.
Різновиди автоматизованих систем управління технологічними процесами.
Технічне та математичне забезпечення.
Роль інженера в управлінні та автоматизації технологічними процесами.
Автоматизація технічних процесів виробництв. Характеристика об’єкта управління. Алгоритми управління.
Автоматичне регулювання: автоматичні системи регулювання та їх характеристики; об’єкти регулювання, їх властивості.
Автоматичне регулювання: класифікація регуляторів; види автоматичних регуляторів (прямої, непрямої дії).
Програмовані логічні контролери. Сервери даних. Системи числового програмного керування.
Виконавчі механізми та їх класифікація. Регулюючі органи та їх класифікація. Вибір регулюючих органів.
Допоміжні засоби автоматизації: допоміжна апаратура пневматичних систем автоматизації; щити і пульти для автоматизації технологічних процесів.
Проектування систем автоматизації технологічних процесів переробних і харчових виробництв: склад проекту автоматизації; функціональні схеми автоматизації; позначення основних величин і умовні зображення приладів і засобів автоматизації.
Методи та критерії оцінювання: Залікова контрольна робота - 70 балів
Практичні роботи - 30 балів
Рекомендована література: 1. Лукінюк М. В. Автоматизація типових технологічних процесів: технологічні об`єкти керування та схеми автоматизації: навч. посіб. для студ. вищ. навч. закл. / Національний технічний ун-т України "Київський політехнічний ін-т". – К.: НТУУ "КПІ", 2008. – 236 с.
2. Головко Д. Б. та ін. Автоматика і автоматизація технологічних процесів: Підручник для студ. втузів. – К. : Либідь, 1997. – 232 с.
3. Благовещенская Н.М. и др. Автоматика и автоматизация пищевых производств. – М.: Агропромиздат, 1991. – 239 с.
4. Ладанюк А.П., Перепечаенко В.Г. Оперативное управление технологическими процессами в пищевой промышленности. – К.: Урожай, 1987. – 160 с.
5. Костинюк Л.Д. та ін. Мікропроцесорні засоби та системи: Навчальний посібник. – Львів: НУ «Львівська політехніка», 2005. – 208 с.