Аналіз технологій очищення промислових вод від виробництва біойогуртів

Автор: Онишкевич Лілія Ігорівна
Кваліфікаційний рівень: магістр
Спеціальність: Екологія та охорона навколишнього середовища
Інститут: Інститут сталого розвитку ім. В. Чорновола
Форма навчання: денна
Навчальний рік: 2020-2021 н.р.
Мова захисту: українська
Анотація: Онишкевич Л.І., Вронська Н.Ю. (керівник). Аналіз технологій очищення промислових вод від виробництва біойогурта. Магістерська кваліфікаційна робота. - Національний університет «Львівська політехніка», Львів, 2020 . Розширена анотація Водні ресурси є основою життя і діяльності народів, що проживають на Землі і забезпечують економічне, соціальне благополуччя населення, існування тваринного і рослинного світу. Величезна кількість забруднюючих речовин вносяться в поверхневі води зі стічними водами різних підприємств, в тому числі і харчової промисловості. На даний момент в нашій державі гостро стоїть питання на рахунок очистки промислових вод від різного роду забруднень та різноманітного класу небезпеки підприємств. На даний момент в нашій державі гостро стоїть питання на рахунок очистки промислових вод від різного роду забруднень та різноманітного класу небезпеки підприємств [1]. Стічні води, що відводяться з територій промислових підприємств, за своїм складом поділяються на три види, такі як: виробничі, господарсько-побутові та атмосферні. Найважливішими показниками стічних вод від молокозаводів при їх скиді у природні водойми є окислення, БСК, ХСК, pH, вміст нерозчинених жирів та азотовмісних сполук [2]. При попаданні неочищених стічних вод у водойми відбуваються різні негативні зміни природніх водойм, а саме поява нових бактерій, в тому числі і хвороботворних, зміни хімічного складу кліток порушують процеси дихання, росту і розмноження організмів, можливі мутації і канцерогенез; порушуються рух і орієнтація в морському середовищі, істотно змінюється фотосинтезуюча дія в цілому, вміст розчинених, нерозчинених і колоїдні речовин, утрудняється також проникнення світла в глиб води і затримуються процеси фотосинтезу в водяних рослинах, особливо в водоростях, які під дією сонячного світла утворюють кисень, необхідний для окислення 99органічних забруднень, гниття , утворення на поверхні води плівки, яка перешкоджає газовому обміну між водою і атмосферою, що знижує ступінь насичення води киснем, виникнення у воді неприємного запаху і смаку, що особливо неприпустимо в випадках, коли вода призначається для господарських потреб і потреб харчових виробництв [3]. Актуальність даної дипломної роботи в тому, що біойогурти та інші кисломолочні продукти є продуктами щоденного споживання та корисними для нашого організму. Споживання молока та молочних продуктів є щоденним серед українців, відповідно і виробництво даних продуктів є потужним [4]. Стічні води молокозаводів можна очищати від жиру за допомогою відстоювання, проціджування, флотації і коагуляції. При відстоювання стічних вод виділяються великі частки жиру і інші зважені речовини. Флотація дозволяє витягти з стоків також тонкодисперсні домішки. При коагуляції стічних вод виділяються як тонкодіспергірованние зважені частинки, так і емульгованих, колоїдних домішки. Ефективним природним мінералом для очищення води можуть служити цеоліти, які завдяки пористій структурі здатні вбирати в себе агресивні та токсичні сполуки [5]. Встановлено характер пор цеоліту та їх розміри, що дає підстави використовувати його для очистки стічних вод молокопереробних підприємств завдяки адсорбції молочної кислоти. Об’єктом дослідження даної магістерської дипломної роботи є процес забруднення стічних вод молокозаводами, а саме від виробництва біойогуртів на молочних заводах. Предмет дослідження – показники забруднення води шкідливими речовинами. Метою даної роботи є пошук, аналіз та визначення ефективних технологій очищення промислових стічних вод від виробництва біойогуртів. Результатом дослідження стала комбінована та модернізована схема очистки стічних вод, а саме технологічна схема попередньої очистки з використанням природнього цеоліту та доочистка на затопленому біофільтрі. Новизною являється вибір сучасного обладнання для очищення стічної води, що забезпечить зниження вмісту шкідливих речовин при скиданні води. Економічна ефективність – запропонована схема екологічно та економічно доцільна. Ключові слова: молокозавод, біойогурт, стічні води, очищення, виробництво, технологічна схема, забруднюючі речовини, водні об’єкти, очисні споруди, біологічне споживання кисню (БСК), хімічне споживання кисню (ХСК). Перелік використаних літературних джерел: A.Sigins, M.G. Healy, O.Fenton (2019) Journal of Environmental Management: Appraisal and ranking of poly-aluminium chloride, ferric chloride and alum for the treatment of dairy soiled water 34 (1-2), 41(5-6) Thompson, G.; Swain, J.; Kay, M.; Forster, C.F. (2017) The Treatment of Pulp and Paper Mill Effluent: A Review. Bioresour. Technol , 77(7), 275(1-3). Chan, R.; Chen, V. (2018) The Effects of Electrolyte Concentration and PH on Protein Aggregation and Deposition: Critical Flux and Constant Flux Membrane Filtration, 185, 177. Саблій Л.А. (2011) Фізико-хімічне та біологічне очищення висококонцентрованих стічних вод: автореф. дис. д-ра техн. наук 40 с. А. М. Гивлюд, В.В. Сабадаш, Я.М. Гумницький (2015) Проблема очищення стічних вод молокопереробних підприємств, 185-190.