Удосконалення технології оцту

Автор: Серганюк Андрій Іванович
Кваліфікаційний рівень: магістр
Спеціальність: Технології продуктів бродіння і виноробства
Інститут: Інститут хімії та хімічних технологій
Форма навчання: денна
Навчальний рік: 2022-2023 н.р.
Мова захисту: українська
Анотація: Метою роботи була розробка технології висококонцентрованого натурального оцту, та можливість використання штаму оцтово-кислих бактерій Ga. europaeus. Виробництво оцтів із підвищеним вмістом оцтової кислоти має очевидні переваги – зниження витрат на зберігання та транспортування. Це удосконалення дозволить ефективніше використовувати корисний об’єм ферментатора та знизить виробничі втрати. Здійснено розрахунок сировини, допоміжних матеріалів, проміжних продуктів та витрату холодоносіїв необхідних для виготовлення натурального оцту. При одержанні оцту з підвищеною концентрацією оцтової кислоти можуть бути використані два бродильні чани (двоступінчастий процес отримання оцту з підвищеною концентрацією оцтової кислоти DSHS). Також проведено економічний розрахунок вартості приготування оцту за класичною технологією та з використанням генетично модифікованого штаму оцтово-кислих бактерій Ga. europaeus. Встановлено, що економічно доцільно використовувати штам Ga. europaeus у виробництві оцту.