Розроблення протидіабетичної біологічно активної добавки з інуліновмісної цикорієвої сировини

Автор: Грабчак Володимир Володимирович
Кваліфікаційний рівень: магістр (ОНП)
Спеціальність: Біотехнології та біоінженерія (освітньо-наукова програма)
Інститут: Інститут хімії та хімічних технологій
Форма навчання: денна
Навчальний рік: 2022-2023 н.р.
Мова захисту: українська
Анотація: Грабчак В. В.; Василюк С.В. (керівник). «Розроблення протидіабетичної біологічно активної добавки з інуліновмісної цикорієвої сировини». Магістерська кваліфікаційна робота. – Національний університет «Львіська політехніка». Львів, 2023. Розширений реферат Об‘єкт дослідження - лікарська рослинна сировина - корінь цикорію Radix Cichorii intybi Сфера дослідження - протидіабетичні біологічно активні добавки. Мета досліджень - пошук оптимальної технології одержання екстракту корення цикорію для розроблення протидіабетичної біологічно активної добавки з інуліновмісносної цикорієвої сировини. За даними ВООЗ, у світі більше 420 мільйонів хворих на діабет і його поширеність невпинно зростає. За поширеністю діабет займає третє місце після серцево-судинних захворювань та онкологічних хвороб. Лікування хворих на цукровий діабет синтетичними препаратами часто супроводжується небажаними побічними реакціями, наприклад частими алергіями, у випадку винекнення яких доводится проводити заміну препарт на засіб, що належить до іншої групи чи аналог іншого виробника. З цього огляду, дедалі актуальнішим для лікування цукрового діабету 2 типу стає використання інуліновмісних біологічно активних добавок на основі природньої сировини. Зокрема, велику увагу привертає до себе цикорієві сировина. Так як натуральний екстракт інуліновмісної цикорієвої сировини не спричиняє побічних реакцій і не потребує подальшої заміни. При діабеті застосовується цикорний корінь, який містить інулін в значних кількостях (до 75% в сушеному корені). В людському організмі цикорій доволі легко засвоюється сприяючи поліпшенню травлення, обміну речовин і зменшенню рівня цукру в крові. Крім того, вживання цикорію сприяє очищенню організму від важких металів, радіоактивних речовин, токсинів та шлаків, що є додатковим позитивним факором для покращення стану здоров’я хворих при терапії цукрового діабету. Магістерська кваліфікаційна робота присвячена пошуку оптимальної технології одержання екстракту корення цикорію для розроблення антидіабетичної інуліновмісносної біологічно активної добавки необхідної для хворих на цукровий діабет, а також людей групи ризику цього захворювання. В основній частині роботи проведено обґрунтування сучасного стану проблеми терапії цукрового діабету, досліджено асортимент біологічно активних добавок з екстрактом кореня цикорію на фармацевтичному ринку України та підібрано оптимальну технологію екстрагування кореня цикорію для отримання антидіабетичної біологічно активної добавки. При виконнані роботи проведені матеріальні розрахунки отримання екстракту кореня цикорію. Розроблено принципову технологічну схему екстрагування кореня цикорію. В економічній частині роботи представлено розрахунок техніко-економічних показників та доведено економічну доцільність даної роботи. Сформульовані у роботі висновки узгоджуються з літературними даними та ґрунтуються на експериментальному матеріалі з застосуванням сучасних методів досліджень. Ключові слова: цукровий діабет, біологічно активні добавки, інуліновмісна сировина, корінь цикорію Radix Cichorii intybi Перелік використаних літературних джерел: 1. Paglialunga, G.; Proietti, S.; Cardarelli, M.; Moscatello, S.; Colla, G.; Battistelli, A. Chicory Taproot Production: Effects of Biostimulants under Partial or Full Controlled Environmental Conditions. Agronomy 2022, 12, 2816. https:// doi.org/10.3390/agronomy12112816. 2. O. Yezerska, T. Kalynyuk, L. Vronska Quantitative determination of hydroxycinnamic acids in chicory root/ // Сhemistry and Chemical Technology. – 2013.– No 3. – P. 247-250. 3. Lee J, Noh S, Lim S, Kim B. Plant Extracts for Type 2 Diabetes: From Traditional Medicine to Modern Drug Discovery. Antioxidants (Basel). 2021 Jan 9;10(1):81. doi: 10.3390/antiox10010081. PMID: 33435282; PMCID: PMC7827314. 4. Stokle K, Kruse A (2019) Extraction of sugars from forced chicory roots. Biomass Conv Bioref 3:699–708. https://doi.org/10.1007/s13399-019-00374-9.