Менеджмент зовнішньоекономічної діяльності

8.073.00.04 Менеджмент зовнішньоекономічної діяльності
Кваліфікація: Магістр менеджменту
Рік вступу: 2024
Форма навчання: денна
Тривалість програми: 1,5 роки
Інститут: Інститут економіки і менеджменту
Кількість кредитів: 90 кредитів ЄКТС
Рівень кваліфікації відповідно до Національної рамки кваліфікацій, Європейської рамки кваліфікацій для навчання впродовж життя: Cьомий рівень НРК (другий цикл РК ЄПВО, сьомий рівень ЄРК)
Галузь знань: Управління та адміністрування
Особливі умови вступу: Немає
Конкретні механізми визнання попереднього навчання: За умови, що попередній рівень отримано в іншій країні, необхідна нострифікація, яка проводиться Львівською політехнікою.
Вимоги та правила щодо отримання кваліфікації, вимоги щодо виконання навчальної програми: Повне виконання навчальної програми, проходження практики за темою магістерської кваліфікаційної роботи та захист магістерської кваліфікаційної роботи
Характеристика освітньої програми: Освітньо-професійна програма сфокусована на формування професійних знань та практичних навичок комплексного розв’язання завдань щодо ефективного функціонування і розвитку суб’єктів підприємницької діяльності з поглибленою спеціальною підготовкою у сфері менеджменту зовнішньоекономічної діяльності; на формування у здобувачів вищої освіти вмінь, знань та навичок управління трансформаційними змінами в умовах інтеграції українського бізнесу в ЄС та післявоєнного відновлення економіки України; на підготовку фахівців, які стануть агентами змін на підприємствах, розуміючи складні взаємозв’язки та взаємозалежності середовища функціонування бізнесу. Освітньо-професійна програма враховує особливості функціонування суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності в Україні, їхні актуальні потреби та вимоги до фахівців з менеджменту зовнішньоекономічної діяльності. Загалом у межах освітньо-професійної програми є три професійних лінії: Лінія 1. Менеджмент зовнішньоекономічної діяльності. Особливістю першої професійної лінії є її спрямованість на загальні аспекти менеджменту зовнішньоекономічної діяльності, що охоплюють міжнародний маркетинг, міжнародну електронну комерцію та нетарифне регулювання зовнішньоекономічної діяльності. Лінія 2. Управління міжнародним бізнесом. Друга професійна лінія спрямована на дослідження та побудову взаємодії між суб’єктами бізнес-середовища у межах міжнародного бізнесу. Цієї професійною лінією охоплено такі аспекти, як крос-культурний менеджмент, міжнародний інжиніринг та оподаткування міжнародного бізнесу. Лінія 3. Управління міжнародною туристичною діяльністю. У межах третьої професійної лінії розглядається проблематика управління міжнародною туристичною діяльністю. Вона стосується таких аспектів, як економіка міжнародного туризму, міжнародний маркетинг туризму та управління міжнародною конкурентоспроможністю туристичних організацій.
Програмні результати навчання: 1. Критично осмислювати, вибирати та використовувати необхідний науковий, методичний і аналітичний інструментарій для управління в непередбачуваних умовах. 2. Ідентифікувати проблеми в організації та обґрунтовувати методи їх вирішення. 3. Проектувати ефективні системи управління організаціями. 4. Обґрунтовувати та управляти проектами, генерувати підприємницькі ідеї. 5. Планувати діяльність організації в стратегічному та тактичному розрізах. 6. Мати навички прийняття, обґрунтування та забезпечення реалізації управлінських рішень в непередбачуваних умовах, враховуючи вимоги чинного законодавства, етичні міркування та соціальну відповідальність. 7. Організовувати та здійснювати ефективні комунікації всередині колективу, з представниками різних професійних груп та в міжнародному контексті. 8. Застосовувати спеціалізоване програмне забезпечення та інформаційні системи для вирішення задач управління організацією. 9. Вміти спілкуватись в професійних і наукових колах державною та іноземною мовами. 10. Демонструвати лідерські навички та вміння працювати у команді, взаємодіяти з людьми, впливати на їх поведінку для вирішення професійних завдань. 11. Забезпечувати особистий професійний розвиток та планування власного часу. 12. Вміти делегувати повноваження та керівництво організацією (підрозділом). 13. Вміти планувати і здійснювати інформаційне, методичне, матеріальне, фінансове та кадрове забезпечення організації (підрозділу).
Академічна мобільність: Немає, проте мобільність заохочується та визнається згідно із процедурами ЄКТС
Практика/стажування: Практика за темою магістерської кваліфікаційної роботи
Керівник освітньої програми, контактна особа: Керівник освітньої програми і контактна особа – Жежуха Володимир, моб. тел.: +380973468921, e-mail: volodymyr.y.zhezhukha@lpnu.ua
Професійні профілі випускників: Працевлаштування випускників програми можливе на робочих місцях у державному та приватному секторах різних галузей економіки на керівних посадах у сфері управління суб’єктами зовнішньоекономічної діяльності, суб’єктами міжнародного бізнесу, суб’єктами міжнародної туристичної діяльності, їх структурними підрозділами, широким спектром процесів та операцій у зовнішньоекономічній діяльності, а також у закладах освіти на посадах науково-педагогічних працівників. Відповідно до Національного класифікатора України «Класифікатор професій» ДК 003:2010 випускник освітньо-професійної програми «Менеджмент зовнішньоекономічної діяльності» другого (магістерського) рівня вищої освіти здатний, зокрема, виконувати різні професійні роботи згідно кодів КП: 1235 Начальник відділу зовнішньої кооперації 1475.4 Менеджер (управитель) із зовнішньоекономічної діяльності 2419.2 Експерт із зовнішньоекономічних питань 2419.2 Консультант із зовнішньоекономічних питань Випускники програми можуть працевлаштовуватись: - в апараті управління підприємств і державних органів влади відповідного зовнішньоекономічного спрямування; - у підрозділах зовнішньоекономічного контролю та інформаційно-аналітичної роботи; - у банківських установах (сектори міжнародних розрахунків); - у страхових компаніях (сектори страхування зовнішньоекономічних операцій); - у митно-брокерських компаніях; - у транспортно-експедиційних та логістичних компаніях; - у відділах зовнішньоекономічної діяльності; - в експортних та імпортних відділах; - у підрозділах міжнародного маркетингу; - у туристичних компаніях та готелях; - у міжнародних організаціях та дипломатичних службах; - у торгово-промислових палатах та іноземних представництвах; - на підприємствах з іноземним капіталом тощо.
Доступ до подальшого навчання: Здобуття третього (освітньо-наукового /освітньо-творчого) рівня
Інші особливості програми: Програма реалізовується українською мовою та частково англійською мовою