Актуальні проблеми філософії XX-XXI

Спеціальність: Філософія
Код дисципліни: 8.033.00.O.003
Кількість кредитів: 3.00
Кафедра: Філософія
Лектор: Д-р. філос.н., доц. Ігор Карівець
Семестр: 1 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання: - сприяти розумінню студентами значення сучасних проблем філософії для підвищення ефективності науки; - зорієнтувати студентів щодо актуальних проблем сучасної методології філософського пізнання. У результаті вивчення модуля аспірант повинен: Знати: - пізнавальне значення філософських проблем для розвитку фундаментальних наук; - підходи до розв’язання філософських проблем видатних представників різних філософських шкіл і напрямів. Вміти: - зіставляти та аналізувати філософські проблеми; - застосовувати філософські поняття для осмислення та вирішення проблем повсякдення; - вміти виявляти впливи філософських проблем на сучасні ідеології, соціальні програми та практику життя.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: Пререквізіт: філософія, історія України і світова історія - Кореквізіт: філософія і методологія науки
Короткий зміст навчальної програми: Сутність філософської проблеми та її ґенеза. Метафізика й онтологія – буття та існування; гносеологія та епістемологія – пізнання і знання; філософія свідомості і штучний інтелект; філософія людини: гуманізм, постгуманізм і постлюдина; моральна філософія: цінності, добро і зло; соціальна і політична філософія; філософія культури і сучасна цивілізація; філософія науки і техніки.
Методи та критерії оцінювання: Поточний контроль (40%): усне опитування, виступи на семінарах, тести, колоквіум. - Підсумковий контроль (60%): виконання модульної контрольної роботи, іспит.
Рекомендована література: 1.Єріна А.М., Захожай В.Б., Єрін Д.Л. Методологія наукових досліджень. – К., 2004. 2.Кримський С.Б. Запити філософських сенсів. К., 2003. 3.Лук'янець В.С., Кравченко О.М., Озадовська Л.В. та ін. Світоглядні імплікації науки. К., 2004. 4. Актуальні проблеми філософії ХХ-ХХІ століть. За заг. ред. І.В. Карівця. – Львів: Видавництво Львівської політехніки. – 240 с.