Лінгвістичний поворот у філософії

Спеціальність: Філософія
Код дисципліни: 8.033.00.M.012
Кількість кредитів: 3.00
Кафедра: Філософія
Лектор: д.філос.наук, проф. Повторева С.М.
Семестр: 2 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання: Результати навчання знання лінгвістичних концепцій видатних представників західноєвропейської та української філософії та методологічних засад структурної лінгвістики як серцевини формування структуралізму та постстмодернізму і відповідних змін у дискурсі сучасної науки і культури; вміння синтезувати історичні, предметні і персональні аспекти матеріалу, а також давати власну оцінку новацій у сучасній гуманітаристиці; набуття навичок роботи з першоджерелами з відповідної тематики; базові знання з теоретичної лінгвістики та розвитку лінгвістичної філософії в обсязі, необхідному для професійної діяльності. У результаті вивчення дисципліни аспірант повинен: Знати: • особливості генезису лінгвістичного повороту у філософії, що привели до появи структурної лінгвістики, структуралізму і постструктуралізму; історичні етапи формування структурної методології; • базові поняття сучасної лінгвістичної філософії (структуралізму та постструктуралізму; • основні напрями гуманітарного пізнання, створені або змінені внаслідок застосування принципів структурної лінгвістики. Вміти: володіти структурними методами дослідження проблем в гуманітарних галузях знань; виявляти дискурсивний (лінгвістичний) компонент у філософських та наукових рефлексіях; виділяти структурно-лінгвістичні принципи у різних ділянках суспільної свідомості: політичної, правової, медичної, бізнесової, моральної, релігійної, літературно-художної тощо; опрацьовувати з урахуванням методологічних засад структурної лінгвістики роботи представників гуманітарного знання.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: - Пререквізіт:логіка, філософія. -Кореквізіт: актуальні проблеми соціальних та гуманітарних наук.
Короткий зміст навчальної програми: Генетичні та гносеологічні аспекти лінгвістичного аспекти повороту у філософії. Структурна лінгвістика; основні школи. Її вплив на розвиток філософії та інших напрямів гуманітарного пізнання. Лінгвістичний дискурс структуралізму. Мова, текст, інтертекстуальність в контексті філософії постмодернізму. Постмодернізм і сучасне глобалізоване суспільство.
Методи та критерії оцінювання: Поточний контроль (30%): усне опитування, виступи на семінарах, тести, колоквіум. - Підсумковий контроль (70%): виконання модульної контрольної роботи, іспит.
Рекомендована література: 1. Петрушенко В.Л. Філософія. Львів: «Магнолія 2006», 2011. – 506 с. 2. Повторева С.М. Структурний підхід – структуралізм – постструктуралізм (еволюція методології та її поширення в гуманітарних студіях): Монографія. Львів: Вид-во Національного ун-ту «Львівська політехніка», 2010, 336 с. 3. Гапон Н.П. Мова та гендер : ретроспектива постструктуралістських дискусій у філософії” // Наукові записки Тернопільського держ. пед. ун-ту ім. В.Гнатюка. – 2003. – Вип.11. – С.94-100.