Менеджмент кар'єри

Спеціальність: Менеджмент
Код дисципліни: 8.073.00.M.033
Кількість кредитів: 3.00
Кафедра: Менеджмент і міжнародне підприємництво
Лектор: д.е.н., доц. Харчук Вікторія Юріївна
Семестр: 4 семестр
Форма навчання: денна
Мета вивчення дисципліни: Мета вивчення навчальної дисципліни полягає у формуванні фундаментальних знань теорії та практики застосування методів управління кар’єрою та, на цій основі, розвинути необхідні компетенції для забезпечення власного кар’єрного розвитку із врахуванням викликів ринку праці, особистісних цілей та мотиваційних стимулів.
Завдання: ІНТ. Здатність продукувати інноваційні наукові ідеї, оволодіти методологією наукової та педагогічної діяльності, розв’язувати комплексні проблеми в процесі інноваційно-дослідницької та професійної діяльності, виконувати оригінальні наукові дослідження у сфері менеджменту на міжнародному та національному рівнях. загальні компетентності: ЗК 1. Глибинні знання концептуально-методологічних та методико-прикладних засад менеджменту в історичному та сучасному ракурсах, його понятійно-категорійного апарату і практичного досвіду. фахові компетентності: ФК 1. Глибинні знання історичних засад розвитку теорії і практики менеджменту, ідейних вчень класиків менеджменту, фундаментальних постулатів та парадигм менеджменту, новітніх прогресивних тенденцій розвитку менеджменту. ФК 6. Уміння розробляти логічні та обґрунтовані послідовності, системи, механізми, моделі, тощо для конкретних економічних об’єктів у сфері менеджменту.
Результати навчання: ЗН1. Здатність продемонструвати глибинні знання історичних та сучасних концептуально-методологічних та методичних засад менеджменту. ЗН2. Здатність продемонструвати глибинні знання вітчизняного і зарубіжного наукового доробку та практичного досвіду у сфері менеджменту. ЗН3. Здатність продемонструвати глибинні знання теоретико-прикладних засад широкого спектру різновидів та сфер менеджменту. ЗН4. Здатність продемонструвати глибинні знання і розуміння класичної та сучасної методологічно-методичної бази досліджень соціально-економічних явищ і процесів у різних сферах менеджменту. УМ1. Застосовувати одержані знання з різних предметних сфер менеджменту для формулювання та обґрунтування нових теоретичних положень і практичних рекомендацій у конкретній сфері дослідження. УМ2. Інтегрувати та застосовувати одержані знання з різних міжпредметних сфер у процесі розв’язання теоретико-прикладних завдань у конкретній сфері дослідження. УМ3. Обирати і застосовувати методологію та інструментарій наукового дослідження при здійсненні теоретичних й емпіричних досліджень у сфері менеджменту. УМ5. Демонструвати лідерські якості, навички міжособистісної взаємодії, вміння працювати в команді дослідників, ефективно спілкуватися на професійному та соціальному рівнях, дотримуючись принципів наукової етики.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: пререквізити: • Глобальна економіка; • Дослідницький семінар у галузі економіки, управління та міжнародних економічних відносин; • Філософія і методологія науки; • Іноземна мова для академічних цілей. кореквізити: • Глобальні проблеми та виклики економічного розвитку; • Моделювання розвитку глобальної економіки; • Міжнародна економічна та торгівельна політика.
Короткий зміст навчальної програми: Курс розроблено для того, щоб розвинути у аспірантів необхідні компетенції для забезпечення власного кар’єрного розвитку із врахуванням викликів ринку праці, особистісних цілей та мотиваційних стимулів. Аспіранти будуть розвивати власні компетенції через виконання практичних завдань щодо особистого кар’єрного позиціонування, ідентифікації векторів кар’єрного розвитку та започаткування підприємницької діяльності. На заняттях докторанти ознайомляться із сучасними концепціями розвитку кар’єри особистості, її основними проблемами та динамікою розгортання, та, на цій основі, тренуватимуть навички успішного проходження інтерв’ю. Значна увага приділятиметься ідентифікації факторів особистої та кар’єрної ефективності, на засадах застосування інструментарію «self management», взаємодії з групами впливу та посиленню лідерських навичок. Протягом курсу докторанти застосовуватимуть інструментарій «time management» для формування стратегічного та проактивного планування робочого навантаження із забезпеченням «work-life-balance». Ще одним важливим аспектом даного курсу є ознайомлення докторантів із підприємницькими можливостями, що передбачає розуміння ключових аспектів аналізу бізнесу, КРІ та пошуку альтернативних форм фінансування.
Опис: Тема 1. Розвиток кар’єри сучасної особистості. Теорії і концепції розвитку кар’єри особистості. Проблеми та динаміка професійного зростання. Кар’єрні можливості аспірантів. Тема 2. Кар’єрні орієнтації сучасної особистості та потенційні сфери кар’єрного розвитку аспірантів. Розвиток навичок проходження інтерв’ю (interview skills), «elevator pitch» та академічної дискусії. Тема 3. Особиста ефективність – фактори та інструменти досягнення. Визначальні фактори особистісного та кар’єрного розвитку докторантів. Інструментарій «self management» (управління враженнями та емоційним інтелектом), взаємодія у соціумі (групами впливу) та розвиток лідерських навичок. Тема 4. Time management. Особисті цілі як ключовий фактор «time management». Стратегічне та проактивне планування робочого навантаження. Організація та пріоритизація проектів, завдань та цілей. Управління часом в критичних ситуаціях. Інструменти досягнення «work-lifebalance». Тема 5. Підприємництво. Ідентифікація та дослідження підприємницьких можливостей для докторантів. Ключові аспекти бізнес аналізу. Застосування KPI. Сучасні моделі фінансування бізнесу – «Crowd funding» та «Accelerators». Побудова «cap table».
Методи та критерії оцінювання: Поточний контроль знань студентів з дисципліни «Управління кар’єрою» проводиться за такими формами: - опитування або тестування знань студентів з теоретичного матеріалу; - індивідуальні роботи у формі презентації. Семестровий контроль проводиться у формі заліку. Залік відбувається у письмовій формі з наступною усною компонентою. Залік перед комісією студент складає в усній формі з фіксацією відповідей на письмовій роботі. Методи оцінювання: вибіркове усне опитування; підготовка презентацій; відповіді на питання при індивідуальної роботи, оцінка активності, внесених пропозицій, оригінальних рішень, уточнень i визначень тощо. • поточний контроль (формування Звіту про самооцінку та Звіту про дослідження кар’єрних можливостей) - 30 балів; • контрольний захід (залік) – 70 балів.
Критерії оцінювання результатів навчання: Виконання індивідуальних робіт (30%): самостійні роботи, усне опитування: ЗВ1/ЗВ2 (по 15 балів кожна): 1. Презентаційні навички – 3б. 2. Зміст та наповнення – 10б. 3. Подальше обговорення – 2б. - підсумковий контроль (70%, залік): тестування (35%), усна відповідь (35%)
Порядок та критерії виставляння балів та оцінок: 100–88 балів – («відмінно») виставляється за високий рівень знань (допускаються деякі неточності) навчального матеріалу компонента, що міститься в основних і додаткових рекомендованих літературних джерелах, вміння аналізувати явища, які вивчаються, у їхньому взаємозв’язку і роз витку, чітко, лаконічно, логічно, послідовно відповідати на поставлені запитання, вміння застосовувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 87–71 бал – («добре») виставляється за загалом правильне розуміння навчального матеріалу компонента, включаючи розрахунки , аргументовані відповіді на поставлені запитання, які, однак, містять певні (неістотні) недоліки, за вміння застосовувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 70 – 50 балів – («задовільно») виставляється за слабкі знання навчального матеріалу компонента, неточні або мало аргументовані відповіді, з порушенням послідовності викладення, за слабке застосування теоретичних положень під час розв’язання практичних задач; 49–26 балів – («не атестований» з можливістю повторного складання семестрового контролю) виставляється за незнання значної частини навчального матеріалу компонента, істотні помилки у відповідях на запитання, невміння застосувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 25–00 балів – («незадовільно» з обов’язковим повторним вивченням) виставляється за незнання значної частини навчального матеріалу компонента, істотні помилки у відповідях на запитання, невміння орієнтуватися під час розв’язання практичних задач, незнання основних фундаментальних положень.
Рекомендована література: 1. Харчук В.Ю. Менеджмент кар’єри. Конспект лекцій для здобувачів третього (освітньо-наукового) рівня вищої освіти за спеціальністю 292 «Міжнародні економічні відносини» та 073 "Менеджмент" усіх форм навчання. Львів: Самвидав, 2022. – 50с. 2. Харчук В.Ю. Менеджмент кар’єри. Методичні вказівки до виконання практичних робіт для здобувачів третього (освітньо-наукового) рівня вищої освіти за спеціальністю 292 «Міжнародні економічні відносини» 073 "Менеджмент" усіх форм навчання. Львів: Самвидав, 2022. – 10с. 3. Харчук В.Ю. Менеджмент кар’єри. Методичні вказівки до виконання контрольної та самостійної роботи для здобувачів третього (освітньо-наукового) рівня вищої освіти за спеціальністю 292 «Міжнародні економічні відносини» та 073 "Менеджмент" усіх форм навчання. Львів: Самвидав, 2022. – 15с. 4. Менеджмент кар’єри. Віртуальне навчальне середовище Національного університету «Львівська політехніка». Режим доступу: https://vns.lpnu.ua/course/view.php?id=14496. 5. Харчук, В.Ю., 2021. Формування та використання систем гармонійного розвитку в умовах глобалізації бізнесу: теоретико-концептуальні засади та інструментарій моделювання. Львів: Видавництво Львівської політехніки. Рекомендована література Базова 1. What Color is Your Parachute: A Practical Manual for Job-Hunters and Career Changers Bolles, Richard Nelson. Berkeley: Ten Speed Press, 2020. 2. Whitley B.E. Principles of Research in Behavioral Science / Whitley B.E. – New York: McGraw-Hill, 2002. – 668 p. Допоміжна 1. Gati, I., and Levin, N. (2021). Making better career decision. In P. J. Hartung, M. L. Savickas, and B. W. Walsh (Eds.) Handbook of career intervention: Vol. 2. Washington, DC: American Psychological Association. pp. 193-199. 2. Gopnik, A. (2020). The Dangers of Believing That Talent Is Innate; A study of academia shows how being convinced of intrinsic ability may lead to bias and unwillingness to change. Wall Street Journal, 04 Feb, New York, N.Y. 3. Ibarra, H., and Lineback, K. (2005). What’s your story? Harvard Business Review, 83, pp. 64-72. •Jackson, W.H. (2006). Time perspective and motivation. [ONLINE]. Retrieved 09 July 2011 from http://internet.cybermesa.com/~bjackson/Papers/Jackson2006TimePerspectiveMotivation.pdf. 4. Result of Erasmus+ (CBHE) Structuring Cooperation in Doctoral Research, Transferrable Skills Training, and Academic Writing Instruction in Ukraine's Regions (DocHub) Project code: 586109-EPP-1-2017-1-RO-EPPKA2-CBHE-SP https://lpnu.ua/en/dochub http://www.dochub.com.ua/
Уніфікований додаток: Національний університет «Львівська політехніка» забезпечує реалізацію права осіб з інвалідністю на здобуття вищої освіти. Інклюзивні освітні послуги надає Служба доступності до можливостей навчання «Без обмежень», метою діяльності якої є забезпечення постійного індивідуального супроводу навчального процесу студентів з інвалідністю та хронічними захворюваннями. Важливим інструментом імплементації інклюзивної освітньої політики в Університеті є Програма підвищення кваліфікації науково-педагогічних працівників та навчально-допоміжного персоналу у сфері соціальної інклюзії та інклюзивної освіти. Звертатися за адресою: вул. Карпінського, 2/4, І-й н.к., кімн. 112 E-mail: nolimits@lpnu.ua Websites: https://lpnu.ua/nolimits https://lpnu.ua/integration
Академічна доброчесність: Політика щодо академічної доброчесності учасників освітнього процесу формується на основі дотримання принципів академічної доброчесності з урахуванням норм «Положення про академічну доброчесність у Національному університеті «Львівська політехніка» (затверджене вченою радою університету від 20.06.2017 р., протокол № 35).