Практикум з науково-дослідної роботи у галузі адміністративного права

Спеціальність: Право
Код дисципліни: 8.081.00.M.046
Кількість кредитів: 3.00
Кафедра: Адміністративне та інформаційне право
Лектор: Бліхар М.М.
Семестр: 4 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання: У результаті вивчення навчальної дисципліни аспірант повинен бути здатним продемонструвати такі результати навчання: ЗН 1. Показати фундаментальні знання, набуті у процесі навчання в межах обраної спеціалізації щодо теоретичних основ складових елементів права, їх правової природи, основ методології, функцій, принципів, структури, форм реалізації. УН 1. Збирати, обробляти та аналізувати значний обсяг інформації про структурні елементи системи права у межах обраної спеціалізації. УН 2. Оцінювати та аналізувати практичні юридичні питання та практичні правові ситуації, пропонувати варіанти побудови аргументації. УН 3. Організувати та проводити розробку стратегій і тактик доведення та спростування обраних правових позицій суб’єктів правовідносин. КОМ 1. Взаємодіяти з фахівцями інших галузей при розробці та реалізації необхідних актів застосування права, правових, процесуальних документів. КОМ 2. Організовувати та вести професійні дискусії у сфері окремих галузей права, їх складових елементів. КОМ 3. Брати участь у фахових дискусіях із проблем окремих галузей права, законотворчості, право-застосування, поважати опонентів і їхню точку зору. AiB 4. Оцінювати результати власної професійної роботи й відповідати за особистий професійний розвиток. AiB 5. Приймати самостійно рішення на основі набутих фундаментальних знань у різних правових ситуаціях, формувати юридичні висновки, правову позицію, бути лідером, відповідати за командну роботу.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: Супутні і наступні навчальні дисципліни: проблеми адміністративного права та процесу; проблеми інформаційного права; світові тенденції розвитку адміністративно-правової науки.
Короткий зміст навчальної програми: У процесі вивчення дисципліни розглядаються питання про: – роль та значення адміністративного права у сучасній правовій системі України; – систему суб'єктів адміністративного права в умовах реформування публічного управління та розвитку громадянського суспільства; – специфіку адміністративно-правових форм і методів публічного управління у контексті інноваційного розвитку України;\ – актуальні аспекти правового регулювання адміністративно-правових режимів в Україні; – концептуальні засади відповідальності в адміністративному праві та права і свободи людини; – сучасні погляди на адміністративно-юрисдикційну діяльність у контексті розвитку громадянського суспільства; – особливості законності і дисципліни в публічному управлінні у умовах розвитку інформаційного суспільства і інститутів громадянського суспільства; – теоретичні засади реформування публічного управління в сферах і галузях.
Методи та критерії оцінювання: Основними методами діагностики знань є: - усне опитування, - письмова та практична перевірка, - стандартизований контроль. Робота в малих групах, доповіді та науково-дослідницькі дискусії - 60 балів Тестування - 40 балів Разом за дисципліну - 100 балів
Рекомендована література: 1. Кодекс України про адміністративні правопорушення. URL: http: // zakon.rada.gov.ua 2. Кодекс адміністративного судочинства України. URL: http: // zakon.rada.gov.ua 3. Адміністративне право України. Повний курс: підручник; Галунько В., Діхтієвський П., Кузьменко О., Стеценко С. та ін. Херсон: ОЛДІ-ПЛЮС, 2018.446 с. 4. Бакуменко В. та ін. Особливості публічного управління та адміністрування: навч. посіб. Київ: Ліра–Київ, 2017. 256 с. 5. Баштанник В., Шумляєва І. Адміністративне право: навч.посібник. 2-е вид, перероб. і доповн. Дніпро: ДРІДУ НАДУ, 2018. 200 с. 6. Гриценко І., Мельник Р., Пухтецька А. та ін. Загальне адміністративне право: підручник. Київ: Юрінком Інтер, 2017. 566 с. 7. Мельник Р. Загальне адміністративне право в питаннях і відповідях: посібник. Київ: Юрінком Інтер, 2018. 308 с. 8. Бородін І. Адміністративне право України: підручник. К.: Алерта, 2019. 548 с.