Проблеми деонтології права

Спеціальність: Право
Код дисципліни: 8.081.00.M.037
Кількість кредитів: 3.00
Кафедра: Теорії права та конституціоналізму
Лектор: Сливка Степан Степанович
Семестр: 4 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання: Знання (ЗН): ЗН 1 (Показати фундаментальні знання, набуті у процесі навчання в межах обраної спеціалізації щодо теоретичних основ складових елементів права, їх правової природи, основ методології, функцій, принципів, структури, форм реалізації); ЗН 2 (Відтворити глибокі знання в межах спеціалізації щодо еволюції думки про окремі елементи системи права з позначенням новацій і осучаснення); ЗН 3 (Визначити правову проблематику практичної ситуації, критично осмислити наявні умови, окреслити наявні кола правовідносин); ЗН 4 (Демонструвати знання професійних підходів, основ практичних прийомів правової роботи у межах обраної спеціалізації в праві). Уміння (УН): УН 1. Збирати, обробляти та аналізувати значний обсяг інформації про структурні елементи системи права у межах обраної спеціалізації УН 2. Оцінювати та аналізувати практичні юридичні питання та практичні правові ситуації, пропонувати варіанти побудови аргументації. Комунікація (КОМ): КОМ 2 (Організовувати та вести професійні дискусії у сфері окремих галузей права, їх складових елементів; КОМ 3 (Брати участь у фахових дискусіях із проблем окремих галузей права, законотворчості, правозастосування, поважати опонентів і їхню точку зору); КОМ 4 (Доносити до фахівців та широкого загалу інформацію, ідеї, проблеми, рішення та власний досвід з актуальних питань права). Автономія і відповідальність (АіВ): АіВ 2 (Демонструвати здатність до подальших наукових досліджень з високим рівнем автономності (формулювати власні авторські висновки, пропозиції та рекомендації); АіВ 3 (Здатність усвідомлювати та нести особисту відповідальність за одержані наукові результати дослідження); АіВ 4 (Оцінювати результати власної професійної роботи й відповідати за особистий професійний розвиток); АіВ 5 (Приймати самостійно рішення на основі набутих фундаментальних знань у різних правових ситуаціях, формувати юридичні висновки, правову позицію, бути лідером, відповідати за командну роботу).
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: Попередні навчальні дисципліни: Юридична деонтологія. Супутні і наступні навчальні дисципліни: Теорія та філософія права, частина 2.
Короткий зміст навчальної програми: Проблеми деонтології права, полем діяльності якої є юриспруденція, з філософської точки зору, претендує на своєрідне монопольне філософськоправове знання про людину. Значення цієї дисципліни можна ще визначити так: це енциклопедія для юриста, це шлях до високої професійної майстерності та гарантія захисту його свобідної волі у природно-правовому просторі. Якщо юрист не оволодіє юридичною деонтологією, він назавжди залишиться вузьким спеціалістом, приреченим навіть інколи на «провали» у роботі. Проблеми деонтології права як сфера, що охоплює всі форми моральних вимог, дозволяє внутрішньо збагнути суть професії, здатна розвинути великий резерв здібностей майбутнього правника і логіку професійних дій, етику мислення тощо.
Методи та критерії оцінювання: Основними методами оцінювання рівня досягнення результатів навчання здобувачів освіти є: усне опитування на семінарських заняттях; виконання і захист контрольної роботи та підсумкової контрольної роботи, підготовка тематичних рефератів, стандартизований контроль (тести). Загальне значення цих методів полягає в тому, щоб найкращим чином забезпечити своєчасний і всебічний зворотний зв’язок між студентами і викладачем.
Рекомендована література: 1. Сливка С. С., Романова А. С. Філософія права: навчальний посібник. Львів : Ліга-прес, 2018. 250 с. 2. Сливка С. С., Романова А. С., Коваль І. М. Філософія права: визначники у термінах та сентенціях. Навч. посібник. Львів : Растр-7, 2020. 212 с. 3. Сливка С. С., Романова А. С., Коваль І. М. Філософія права у схемах і таблицях і поняттях. Навч. посібник. Львів : Растр-7, 2020. 176 с. 4. Антропологія права: професійна аргументація. Монографія. С. С. Сливка, А. С. Романова, О. Л. Чорнобай, І. М. Коваль. Львів : Ліга-прес, 2018. 212 с. 5. Сливка С.С. Юридична деонтологія : підручник / С.С. Сливка. Вид. 6-те. Київ: Атіка : Право, 2015. 296 с