Спеціальні розділи хімії

Спеціальність: Прикладна фізика та наноматеріали
Код дисципліни: 8.105.00.M.23
Кількість кредитів: 5.00
Кафедра: Прикладна фізика і наноматеріалознавство
Лектор: д.х.н. Заіченко О.С.
Семестр: 3 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання: 1. Здатність продемонструвати поглиблені знання у вибраній області наукових досліджень. 2. Здійснювати пошук, аналізувати і критично оцінювати інформацію з різних джерел. 3. Застосовувати знання і розуміння для розв’язування задач синтезу та аналізу елементів та систем, характерних обраній області наукових досліджень. 4. Досліджувати і моделювати явища та процеси різної складності при вирішенні задач наноматеріалознавства. 5. Застосовувати системний підхід, інтегруючи знання з інших дисциплін та враховуючи нетехнічні аспекти, під час розв’язання теоретичних та прикладних задач обраної області наукових досліджень. 6. Поєднувати теорію і практику, а також приймати рішення та виробляти стратегію розв’язання науково-прикладних задач з урахуванням загальнолюдських цінностей, суспільних, державних та виробничих інтересів. 7. Ефективно працювати як індивідуально, так і у складі команди. 8. З використанням набутих дослідницьких навичок здатність самостійного успішного проведення експериментальних досліджень. 9. Оцінювати доцільність та можливість застосування нових методів і технологій в задачах синтезу наноматеріалів та розв’язанні задач прикладної фізики.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: Попередні навчальні дисципліни: Новітні методи фізичних досліджень Супутні і наступні навчальні дисципліни: Фізика супрамолекулярних структур та пристроїв Фізика конденсованого стану і квантово-розмірних систем
Короткий зміст навчальної програми: Даний курс реалізує нову парадигму міждисциплінарної освіти і лежить на стику фізики, хімії і електроники. Велика увага в програмі приділено прикладним дослідженням, які реалізують досягнення фундаментальної науки в нових «розумних» матеріалах. У курсі «Спеціальні розділи хімії» розглядаються сучасні методи створення та дослідження функціональних матеріалів, наноматеріалів, наносистем і наноустройств на їх основі. Обговорюються всі сучасні експериментальні методи отримання та вивчення фізико-хімічних властивостей різних систем. Також велика увага приділяється сучасним теоретичним підходам до застосування конкретних прикладних систем. Особлива увага приділяється питанням використання матеріалів для вирішення задач фізики, електроніки, радіотехніки і т.д.
Методи та критерії оцінювання: Поточний контроль (40%): усне опитування, презентації на семінарах, контрольні роботи, індивідуальні письмові роботи. - Випускний тест (60%): іспит.
Рекомендована література: 1. Р.А.Андриевский, А.В.Рагуля. Наноструктурные материалы: М: Изда-тельский центр «Академия», 2005. — 192с. 2. Удалов Ю.П., Германский А.М., и др. Технология неорганических по-рошковых материалов и покрытий функционального назначения/ Учебное пособие - С. Петербург: ООО "Янус", 2001 г. , 428 с 3. К. Уорден. Новые интеллектуальные материалы и конструкции. Свойс-тва и применение Москва: Техносфера, 2006. 224с.