Плазмоніка

Спеціальність: Телекомунікації та радіотехніка
Код дисципліни: 8.172.00.M.29
Кількість кредитів: 3.00
Кафедра: Електронна інженерія
Лектор: Професор Фітьо Володимир Михайлович
Семестр: 4 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання: Знати: – основні поняття, явища та закони плазмоніки; – закономірності взаємодії електромагнітних хвиль оптичного діапзону з наночастинками металів і їх ансамблів, з тонкими плівками металів та з періодичними мікро та наноструктурами, у яких присутні металеві елементи; – теоретичні та експериментальні методи дослідження явищ плазмоніки; вміти: - вміти користуватись професійним програмним забезпечення для розв’язку задач взаємодії електромагнітного випромінювання з мікро та наноструктурами. використовувати теоретичні методи дослідження з використанням комп’ютерної техніки для вивчення явищ плазмоніки; – застосовувати знання, які стосуються плазмоніки, для розроблення елементів і конструкцій пристроїв телекомунікації та радіотехніки, в яких проявляються різноманітні плазмонні ефекти.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: Фізика, вища математика, електродинаміка, лазерні технології. основи фотоніки
Короткий зміст навчальної програми: Навчальна дисципліна «Плазмоніка» є спеціальною дисципліною, забезпечує підготовку аспірантів і дає необхідні знання для дослідження і вивчення явищ плазмоніки. Дисципліна повинна забезпечити необхідну теоретичну підготовку для постановки задач досліджень різноманітних ефектів плазмоніки з подальшим проведенням дослідницьких і проектних робіт відповідно до кваліфікаційної характеристики спеціаліста вищої кваліфікації напряму 172 – Телекомунікації та радіотехніка. Метою викладання дисципліни є розкриття сучасних наукових концепцій, методів та засобів аналізу взаємодії електромагнітних хвиль оптичного діапазону з наночастинками металів і їх ансамблів, з тонкими плівками металів та з періодичними мікро та наноструктурами, у яких присутні металеві елементи. Дана дисципліна є теоретичною основою сукупності знань та вмінь, що формують профіль фахівця найвищої кваліфікації в галузі телекомунікації та радіотехніка.
Методи та критерії оцінювання: Знання аспірантів виясняються при проведенні практичних занять, домашніх та класних контрольних робіт. В кінці семестру проводиться залік. Поточна робота оцінюється до 30 балів. Письмовий залік оцінюється до 70 балів.
Рекомендована література: 1. Климов В.В. Наноплазмоника, Москва, Физматлит, 2009, 480с 2. Стефан A. Maйєр, Плазмоніка: Теорія та застосування, R&C Dynamics, пер. з анг. 2007, Москва, 292 с. 3. Є.Ф. Венгер, А.В. Гончаренко, М.Л. Дмитрук, Оптика малих частинок і дисперсних середовищ, Наукова думка, 1999, 348 ст. 4. U. Kreibig, M. Vollmer, Optical Properties of Metal Clusters, Berlin, Springer, 1995. 5. Матвеев А.Н., Оптика: Учеб.пособие для физ.спец.вузов, М.: Высш.шк., 1993 6. Л.Д. Ландау, Е.М.Лифшиц, Электродинамика сплошных сред, Москва, Физматлит, 1986.