Метрологічні дослідження та перевірки геодезичних приладів

Спеціальність: Геодезія та землеустрій
Код дисципліни: 8.193.00.M.042
Кількість кредитів: 3.00
Кафедра: Геодезія
Лектор: проф. Тревого І.С.
Семестр: 4 семестр
Форма навчання: денна
Мета вивчення дисципліни: Метою та основним завданням дисципліни є поглиблення теоретичних знань та практичних умінь з метрологічного забезпечення геодезичної вимірювальної техніки.
Завдання: Розвити філософські та мовні компетентності, закріпити дослідницькі навики шляхом реалізації конкретного наукового завдання, яке буде сприяти виконанню задач докторської дисертації.
Результати навчання: Вивчення навчальної дисципліни передбачає формування у аспірантів наступних необхідних результатів навчання: • здатність продукувати інноваційні наукові ідеї, оволодіти методологією наукової та педагогічної діяльності, вирішувати комплексні проблеми в процесі інноваційно-дослідницької та професійної діяльності, проводити оригінальні наукові дослідження у сфері геодезії та міжнародному та національному рівні; • глибинні знання в галузі геодезії та геодезичної метрології, фотограмметрії, кадастру та землеустрою, картографії та дистанційного зондування; • здатність застосовувати професійно-профільовані знання й практичні навички для розв’язання типових задач спеціальності, а також вибору технічних засобів для їх виконання; • здатність використовувати знання й уміння для розвитку апріорної оцінки точності та вибору технологій проектування і виконання прикладних професійних завдань; • застосування фахової термінології в усній та письмовій формах рідною чи іноземною мовами; • вміння програмувати та володіння навичками роботи з комп’ютером для вирішення прикладних професійних задач, застосовувати сучасні ГІС для вирішення задач галузі; • здатність використовувати та проваджувати новітні технології, брати участь в модернізації та реконструкції обладнання, пристроїв, систем та комплексів, зокрема з метою підвищення їх ефективності та точності; • здатність продемонструвати глибинні знання вітчизняного та зарубіжного наукового доробку та теоретико-прикладних засад принаймні в одній з областей геодезії та землеустрою: геодезія, картографія, землеустрій та кадастр, оцінка землі та нерухомості майна; геоінформакційні системи і технології, фотограмметрія та дистанційне зондування; • здатність продемонструвати знання новітніх технологій, формулювати та вдосконалювати важливу дослідницьку задачу та для її вирішення збирати необхідну інформацію та формулювати висновки, які можна захищати в науковому контексті; • інтегрувати та застосовувати одержані знання з різних міжпредметних сфер у процесі розв’язання теоретико-прикладних завдань у конкретній області досліджень.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: Попередні навчальні дисципліни: Філософія і методологія Супутні і наступні навчальні дисципліни: Створення локальних геодезичних мереж
Короткий зміст навчальної програми: Дисципліна «Метрологічні дослідження та перевірка геодезичних приладів» призначена для аспірантів, що претендують на здобуття вченого ступеня «Доктор філософії за спеціальність «Геодезія та землеустрій» Найбільший обсяг інформації в геодезії отримують з вимірювань що здійснюють як традиційними так і новими сучасними приладами і системами. Якість цих вимірювань забезпечує точність виконання геодезичних робіт і базується на єдності вимірювань. Забезпеченням єдності вимірювань, методами і засобами досягнення потрібної точності, займається наука метрологія, яку в рамках спеціалізованого напряму – геодезія називають геодезичною метрологією. Науково-технічних прогрес в галузі геодезії створив умови для продукування нових високоточних і автоматизованих засобів геодезичних вимірювань які використовуються в сучасному топографо-геодезичному виробництві і потребують відповідного метрологічного забезпечення. Єдність геодезичних вимірювань (а в геодезії вимірюють лінії, горизонтальні і вертикальні кути, перевищення, прирости координат) полягає в тому, що їх метрологічні характеристики відповідають нормативним документам. Для їх контролю застосовують атестовані еталонні засоби геодезичних вимірювань і атестовані методики виконання повірочних геодезичних вимірювань. До основних задач геодезичної метрології належить вдосконалення передачі розмірів геодезичних величин (довжини, кута) від робочих еталонів робочим засобам геодезичних вимірювань; впровадження нових засобів і обладнання в практику метрологічних повітрювальних робіт; періодична метрологічна атестація геополігонів, робочих еталонів і контрольновимірювальних засобів і періодична метрологічна повірка робочих засобів вимірювальної техніки – геодезичних приладів.
Опис: 1. Наука метрологія її роль та завдання. 2. Еталони, ЗВТ та їх нормативні метрологічні характеристики і приладові похибки. 3. Засоби повірки геодезичних ЗВТ, визначення їх метрологічних характеристик, методи визначення основної метрологічної характеристики – СКП. 4. Нові сучасні державні метрологічні стандарти України в галузі геодезії. 5. Сучасний лінійний еталонний базис з фазовою ділянкою для метрологічної повірки світловіддалемірів (ЕТ).
Методи та критерії оцінювання: Для контролю результатів навчання аспірантів у процесі поточного та семестрового контролю передбачено наступні методі: поточний контроль за виконанням завдань на лабораторних заняттях та їх захист, участь у підготовці та презентації групового дослідження, письмовий контрольний захід.
Критерії оцінювання результатів навчання: 1
Порядок та критерії виставляння балів та оцінок: 100–88 балів – («відмінно») виставляється за високий рівень знань (допускаються деякі неточності) навчального матеріалу компонента, що міститься в основних і додаткових рекомендованих літературних джерелах, вміння аналізувати явища, які вивчаються, у їхньому взаємозв’язку і роз витку, чітко, лаконічно, логічно, послідовно відповідати на поставлені запитання, вміння застосовувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 87–71 бал – («добре») виставляється за загалом правильне розуміння навчального матеріалу компонента, включаючи розрахунки , аргументовані відповіді на поставлені запитання, які, однак, містять певні (неістотні) недоліки, за вміння застосовувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 70 – 50 балів – («задовільно») виставляється за слабкі знання навчального матеріалу компонента, неточні або мало аргументовані відповіді, з порушенням послідовності викладення, за слабке застосування теоретичних положень під час розв’язання практичних задач; 49–26 балів – («не атестований» з можливістю повторного складання семестрового контролю) виставляється за незнання значної частини навчального матеріалу компонента, істотні помилки у відповідях на запитання, невміння застосувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 25–00 балів – («незадовільно» з обов’язковим повторним вивченням) виставляється за незнання значної частини навчального матеріалу компонента, істотні помилки у відповідях на запитання, невміння орієнтуватися під час розв’язання практичних задач, незнання основних фундаментальних положень.
Рекомендована література: Базова 1. Павленко Ю.Ф. Навчальний посібник «Забезпечення єдності електрорадіовимірювань»/Павленко Ю.Ф., Захаров Ю.П., Кондратов С.І., Гусельніков В.К. –Харків. Вид. «Підручник НТУ», ХПІ. -2011,-232 с. 2. Спиридонов А.И. Основы геодезической метрологии. М.:-Картгеоцентр-Геодезиздат.-2009.-248 с. 3. Антонович К.М. Использование спутниковых навигационных систем в геодезии. М.:-Картгеоцентр-Геодезиздат.-2006.-т.2. 4. В. Друзюк, І.Тревого, А.Мазур, І.Цюпак. Сучасні геодезичні прилади і технології: Науково-технічне метрологічне забезпечення». Метрололгія та прилади, No3, 2010, с. 19-27. 5. Тревого І., Цюпак І. Метрологічна атестація еталонного базису технологіями GNSS.»Метрологія та прилади», 3:, 2014, с. 52-56. 6. Купко В., Тревого И., Цисак Я., Неэжмаков П, Олийник А., Занимонаский Є. Геодезия и метрология больших длин и коротких веторов. Експерименты и эталоны. Сучасні досгнення геодезичної науки та виробництва.-2016.-вип.ІІ (32).-с. 51-55. 7. Тревого І.С., Цюпак І.М. Фундаментальна мережа як основа метрологічного забезпечення супутникових технологій. Вісник геодезії та картографії. 2014, No3, с. 5-7. 8. Тревого І.С., Купко В.С., Костиков О.Л,, Цюпак І.М. Стан і проблеми метрологічного забезпечення лінійних вимірювань в Україні. «Нові технології в геодезії, землевпорядкуванні та природокористуванні». -2010, с. 6-11. 9. Тревого І. С., Цюпак І.М., Волчко П.І. До метрологічного забезпечення GNSS-нівелювання на робочих еталонах. «Геодезія, картографія і аерофотознімання». -2015. вип. 85, с. 29-41. 10. Ванчура О.І., Тревого І.С., Цюпак І.М., Шевченко Т.Г. Патент No 83876. Ви значення довжин ліній еталонного геодезичного базисую 10.10.2013. 11. Тревого І.С., Цюпак І.М. Метрологічна атестація ліній еталонного базиса наземними та супутниковими методами. Сучасні досягнення геодезичної науки та виробництва. -2012, вип. ІІ (24), с. 33-36. 12. Trevoho I.S., Tsypak I.M. Prospects metrological provision linear geodetic measurements on the geodetic test FIElD “Report on Geodesy”.- vol. 94.-2013,s. 56-63. 13. Тревого І.С., Савчук С.Г., Денисов О.М., Волчко П.І. Новий взірцевий геодезичний базис// Вісник геодезії та картографії. -2004.-No1.-с. 32-39. 14. Победінський Г., Гусев Ю., Єруков Є. Работы по созданию и эталонированию геодезического полигона для метрологической аттестации спутниковых приемников // Сучасні досягнення геодезичної науки та виробни тва.-2005,-с.44-49. 15. Тревого И. Геодезический полигон для метрологической аттестации и апробации технологий //Геопрофи.-2008.-No1.-с.6-12. 16. Гусев Ю.С., Гурин А.Ю. Метрологическое обеспечение спутниковых приемников //Геопрофи.-2006.-No2.-с.62-63. 17. Тревого І.С. Взірцеві базиси для еталонування світловіддалемірів //Вісник геодезії та картографії.-1995,-No1.-с. 39-45. 18. Cпиридонов А.И. Справочник-каталог геодезических приборов// Спиридонов А.И., Кулагин Ю.Н., Крюков Г.С. //М.: Недра.-1984.-238 с. 19. Тревого І.С. Геодезичні прилади. Практикум/І.С.Тревого, Т.Г.Шевченко, О.І.Мороз – Львів, Вид. НУ ЛП, 2012,- 240 с. Допоміжна 1. Тревого І., Цюпак І., Волошин В., Рудик С. Про точність визначення перевищень технологією ГНСС. Науковий вісник Ужгородського університета. -2014. -вип.3.-с.96-99. 2. Тревого І.С., Денисов О.М. Віват А.М. Купко В.С., Самойленко О.М. Створення та еталонування Яворівського взірцевого лінійного геодезичного базису із застосуванням новітніх технологій//Метрологія та вимірювальна техніка. -.-No2.-с. 87-91. 3. Тревого І.С., Савчук С.Г.,Денисов О.М., Двуліт П.І., Волчко П.І. Науковий геодезичний полігон для метрологічної атестації геодезичних приладів та технологій//Сучасні досягнення геодезичної науки та виробництва. -2005.-с. 33-42. 4. I.S.Trevogo, J.Lechner, B.Tora, P.Cernota, H.Stankova. Geodetsc Activiti for Compatibility of the Unit of Length of Geodetic Bases Kostice (Czech Republic) and Javoriv (Ukraine).
Уніфікований додаток: Національний університет «Львівська політехніка» забезпечує реалізацію права осіб з інвалідністю на здобуття вищої освіти. Інклюзивні освітні послуги надає Служба доступності до можливостей навчання «Без обмежень», метою діяльності якої є забезпечення постійного індивідуального супроводу навчального процесу студентів з інвалідністю та хронічними захворюваннями. Важливим інструментом імплементації інклюзивної освітньої політики в Університеті є Програма підвищення кваліфікації науково-педагогічних працівників та навчально-допоміжного персоналу у сфері соціальної інклюзії та інклюзивної освіти. Звертатися за адресою: вул. Карпінського, 2/4, І-й н.к., кімн. 112 E-mail: nolimits@lpnu.ua Websites: https://lpnu.ua/nolimits https://lpnu.ua/integration
Академічна доброчесність: Політика щодо академічної доброчесності учасників освітнього процесу формується на основі дотримання принципів академічної доброчесності з урахуванням норм «Положення про академічну доброчесність у Національному університеті «Львівська політехніка» (затверджене вченою радою університету від 20.06.2017 р., протокол № 35).