Корпоративне управління

Спеціальність: Менеджмент просторового розвитку
Код дисципліни: 7.073.17.O.009
Кількість кредитів: 4.00
Кафедра: Регіональний та місцевий розвиток
Лектор: Олександра Нєма
Семестр: 2 семестр
Форма навчання: денна
Мета вивчення дисципліни: Метою вивчення навчальної дисципліни є формування у студентів знань щодо організації та функціонування господарюючих суб’єктів корпоративного типу, а також набуття практичних навичок у сфері управління корпораціями, регулювання соціально-економічних відносин між учасниками корпоративного управління.
Завдання: Вивчення навчальної дисципліни передбачає формування у студентів компетентностей (або їх складових): iнтегральна компетентність – здатність розв’язувати складні задачі і проблеми у сфері менеджменту або у процесі навчання, що передбачає проведення досліджень та/або здійснення інновацій та характеризується невизначеністю умов і вимог; загальних компетенцій: ЗК2. Здатність спілкуватися з представниками інших професійних груп різного рівня (з експертами з інших галузей знань/видів економічної діяльності). ЗК4. Здатність мотивувати людей та рухатися до спільної мети. ЗК5. Здатність діяти на основі етичних міркувань (мотивів). фахових компетенцій: СК1. Здатність обирати та використовувати концепції, методи та інструментарій менеджменту, в тому числі у відповідності до визначених цілей та міжнародних стандартів; СК5. Здатність створювати та організовувати ефективні комунікації в процесі управління; СК9. Здатність аналізувати й структурувати проблеми організації, приймати ефективні управлінські рішення та забезпечувати їх реалізацію; СК10. Здатність до управління організацією та її розвитком; СК13. Здатність проектувати ефективні організаційні структури, генерувати інноваційні ідеї, організовувати та здійснювати результативні комунікації зі стейкхолдерами.
Результати навчання: У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен бути здатним продемонструвати такі програмні результати навчання: РН-01. Критично осмислювати, вибирати та використовувати необхідний науковий, методичний і аналітичний інструментарій для управління в непередбачуваних умовах; РН-07. Організовувати та здійснювати ефективні комунікації всередині колективу, з представниками різних професійних груп та в міжнародному контексті; РН-09. Вміти спілкуватись в професійних і наукових колах державною та іноземною мовами; РН-10. Демонструвати лідерські навички та вміння працювати у команді, взаємодіяти з людьми, впливати на їх поведінку для вирішення професійних задач; РН-12. Вміти делегувати повноваження та керівництво організацією (підрозділом); РН-13. Вміти планувати і здійснювати інформаційне, методичне, матеріальне, фінансове та кадрове забезпечення організації (підрозділу). РН-15. Вміти застосовувати сучасні підходи та інструменти в управлінні розвитком суб’єктів господарювання різних видів економічної діяльності, комерційних і некомерційних організацій різних сфер діяльності тощо.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: Попередні дисципліни: Стратегічний менеджмент Проєктний менеджмент Управління розвитком організацій Financial management Супутні і наступні дисципліни: Інвестиційний менеджмент Просторовий розвиток складних систем Командний менеджмент та HR
Короткий зміст навчальної програми: Сутність курсу «Корпоративне управління» полягає в опануванні принципів корпоративного управління; опануванні навичками формування організаційної культури корпоративного типу; формуванні умінь застосування інструментів економічного та організаційного механізмів управління корпораціями; формуванні навичок взаємоузгодження діяльності представницьких, виборних та виконавчих органів управління АТ; опануванні навичок формування систем стратегічного управління корпораціями, в тому числі шляхом впровадження систем стратегічного планування, моніторингу та контролінгу; формуванні навичок трансформації систем управління АТ.
Опис: Тема 1. Основи корпоративного управління. Тема 2. Зовнішня сфера корпоративного управління. Тема 3. Учасники корпоративних відносин та органи корпоративного управління. Тема 4. Формування капіталу корпорацій та управління ним. Тема 5. Стратегічне управління корпораціями. Антикризове управління в корпораціях. Тема 6. Ефективність корпоративного управління. Тема 7. Інформаційно-аналітичне забезпечення розвитку корпоративного управління.
Методи та критерії оцінювання: Тести, практичні завдання, доповідь за результатами виконання індивідуального завдання.
Критерії оцінювання результатів навчання: Система контролю знань та умінь студентів охоплює (розподіл балів у 100-бальній шкалі): - поточний контроль (на практичних заняттях) – до 40 балів; - підсумкове оцінювання у формі екзамену (комп’ютерного тестування) – 60 балів.
Порядок та критерії виставляння балів та оцінок: 100–88 балів – («відмінно») виставляється за високий рівень знань (допускаються деякі неточності) навчального матеріалу компонента, що міститься в основних і додаткових рекомендованих літературних джерелах, вміння аналізувати явища, які вивчаються, у їхньому взаємозв’язку і роз витку, чітко, лаконічно, логічно, послідовно відповідати на поставлені запитання, вміння застосовувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 87–71 бал – («добре») виставляється за загалом правильне розуміння навчального матеріалу компонента, включаючи розрахунки , аргументовані відповіді на поставлені запитання, які, однак, містять певні (неістотні) недоліки, за вміння застосовувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 70 – 50 балів – («задовільно») виставляється за слабкі знання навчального матеріалу компонента, неточні або мало аргументовані відповіді, з порушенням послідовності викладення, за слабке застосування теоретичних положень під час розв’язання практичних задач; 49–26 балів – («не атестований» з можливістю повторного складання семестрового контролю) виставляється за незнання значної частини навчального матеріалу компонента, істотні помилки у відповідях на запитання, невміння застосувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 25–00 балів – («незадовільно» з обов’язковим повторним вивченням) виставляється за незнання значної частини навчального матеріалу компонента, істотні помилки у відповідях на запитання, невміння орієнтуватися під час розв’язання практичних задач, незнання основних фундаментальних положень.
Рекомендована література: 1. Балабаниць А.В., Горбашевська М.О., Кислова Л.А., Мацука В.М. Корпоративне управління: навч. посіб. Маріуполь : МДУ, 2019. 234 с. 2. Боднар-Підгурська О.В., Глєбова А.О. Ділове адміністрування (Корпоративне управління) : навч. посіб. Київ: Ліра-К, 2016. 487 с. 3. Корпоративне управління в системі економічної безпеки: навч. посіб. / З. Б. Живко, О. Р. Сватюк, М. І. Копитко; за заг. ред. З. Б. Живко. Львів: ЛьвДУВС, 2018. 456 с. 4. Поважний О.С., Орлова Н.С., Харламова А.О. Корпоративне управління: підручник. К.: Кондор, 2013. 244 с. 5. Швець Ф.Д. Корпоративне управління: навч. посіб. Рівне: НУВГП, 2017. 320 с. 6. Корпоративне управління: підручник / Т. Л. Мостенська [та ін.]. Київ: Каравела, 2018. 384 с. URL: http://megalib.com.ua/book/87_Korporativne_ypravlinnya.html 7. Інтернет-портал для управлінців. URL : http://www.management.com.ua/cm/ 8. Офіційний вебпортал парламенту України. Законодавство України. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws
Уніфікований додаток: Національний університет «Львівська політехніка» забезпечує реалізацію права осіб з інвалідністю на здобуття вищої освіти. Інклюзивні освітні послуги надає Служба доступності до можливостей навчання «Без обмежень», метою діяльності якої є забезпечення постійного індивідуального супроводу навчального процесу студентів з інвалідністю та хронічними захворюваннями. Важливим інструментом імплементації інклюзивної освітньої політики в Університеті є Програма підвищення кваліфікації науково-педагогічних працівників та навчально-допоміжного персоналу у сфері соціальної інклюзії та інклюзивної освіти. Звертатися за адресою: вул. Карпінського, 2/4, І-й н.к., кімн. 112 E-mail: nolimits@lpnu.ua Websites: https://lpnu.ua/nolimits https://lpnu.ua/integration
Академічна доброчесність: Політика щодо академічної доброчесності учасників освітнього процесу формується на основі дотримання принципів академічної доброчесності з урахуванням норм «Положення про академічну доброчесність у Національному університеті «Львівська політехніка» (затверджене вченою радою університету від 20.06.2017 р., протокол № 35).