Регулювання діяльності природних монополій

Спеціальність: Управління у сфері економічної конкуренції
Код дисципліни: 7.281.02.M.017
Кількість кредитів: 5.00
Кафедра: Теоретична та прикладна економіка
Лектор: к.е.н., доц. Михальчишин Н.Л.
Семестр: 2 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання: 1. Знанняорганізаційно-правових основ регулюваннядіяльностісуб’єктівприроднихмонополій; 2. Розумінняособливостейрегулюваннядіяльностісуб’єктівприроднихмонополій у різних сферах та галузях народного господарства. 3. Вміннявизначатиосновніпідходирегулюваннядіяльностісуб’єктівприроднихмонополій в окремихгалузях та сферах народного господарства; 4. Вмінняоперуватиорганізаційно-правовими основами регулюваннядіяльностісуб’єктівприроднихмонополій при дотриманні конкурентного законодавства на різнихрівняхнаціональноїекономіки.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: Мікроекономіка, Державне регулювання економіки, Антимонопольне регулювання, Теорія галузевих ринків; Мікроекономіка, Державний контроль у сфері економічної конкуренції, Конкурентна політика держави, Основи управлінського консультування.
Короткий зміст навчальної програми: Природнамонополія як економічнеявище. Методивизначеннясуб’єктаприродноїмонополії. Системирегулюваннядіяльностіприроднихмонополій. Методичніаспектирегулюваннядіяльностіприроднихмонополій. Проблемирегулюваннядіяльностісуб’єктівприроднихмонополій в Україні. Регуляторнінеціновізасобивпливу на діяльністьсуб’єктівприроднихмонополій. Регуляторна база активівсуб’єктівприроднихмонополій. Вимогищодопровадженнясуб’єктамиприроднихмонополійгосподарськоїдіяльності, яка не належить до сфериприроднихмонополій, та обмеженьщодосуміщеннявидівгосподарськоїдіяльності.
Методи та критерії оцінювання: усне опитування, поточні контрольні роботи в тестовій формі, лабораторні роботи
Рекомендована література: 1. Михальчишин Н.Л. Регулюваннядіяльностіприроднихмонополій: Навчальнийпосібник. – Львів, ТзОВ «Компанія „Манускрипт”», 2009. – 200 с. 2. Базилевич В.Д., Филюк Г.М. Природнімонополії/В.Д. Базилевич, Г.М. Филюк. – К.: Знання, 2006. – 367 с. 3. Венгер В.В. Регулюваннядіяльностіприроднихмонополій: теорія і практика/В.В. Венгер – К.: Ін-т екон. та прогнозув., 2007. – 204 с.