Основи автоматики та автоматизації енергетичних об'єктів

Спеціальність: Атомна енергетика
Код дисципліни: 6.143.00.O.075
Кількість кредитів: 5.00
Кафедра: Автоматизація та комп'ютерно-інтегровані технології
Лектор: Доцент, к.т.н., Брилинський Р. Б.
Семестр: 8 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання: - Використовувати наукову і технічну літературу, бази даних та інші відповідні джерела інформації для розробки і обґрунтування технічних та управлінських рішень в атомній енергетиці - Розуміти нетехнічні (суспільство, здоров'я і безпека, навколишнє середовище, економіка і промисловість) наслідки інженерної практики - Управляти проектами в одному з напрямів атомної енергетики, беручи на себе відповідальність за прийняття рішень
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: Попередні навчальні дисципліни: Вища математика ч.1, ч.2, ч.3 Фізика ч.1, ч.2 Теоретичні основи теплотехніки Супутні і наступні навчальні дисципліни: Математичне моделювання в атомній енергетиці Атомні електричні станції Тепломасообмін в енергетичному обладнанні атомних електричних станцій
Короткий зміст навчальної програми: «Основи автоматики і автоматизації енергетичних об’єктів» є однією з важливих дисциплін спеціальності "Атомна енергетика" з підготовки бакалаврів для забезпечення ефективної та надійної роботи теплоенергетичних установок, зокрема на АЕС. Даний предмет дає змогу студентам засвоїти основи автоматики і автоматизації, насамперед енергетичних об’єктів, отримати знання про елементи систем автоматичного регулювання (САР), про класифікацію САР, перехідні процеси в САР, в тому числі типові, основні закони регулювання та поняття про вибір закону регулювання та розрахунок параметрів настроювання автоматичних регуляторів на базі часових характеристик об’єктів регулювання.
Методи та критерії оцінювання: Під час викладання даної дисципліни, використовуються наступні методи діагностики знань: - усне та фронтальне опитування студентів на лекціях та лабораторних заняттях; - на завершальних лекційних заняттях кожного з розділів курсу здійснюється поточний контроль у вигляді перевірки знань студентів з пройденого матеріалу в розділі. - перевірка письмових робіт (захист звітів до лабораторних робіт); - усна та письмова складова на іспиті.
Рекомендована література: 1. Основи автоматики та автоматизації: навч. посібник / Євген Пістун, Іван Стасюк. – Львів: Видавництво Львівської політехніки, 2014. - 336 с. 2. Лисенко В.П., Головінський Б.Л., Голуб Б.Л., Руденський А.А. Методи і засоби сучасного автоматизованого управління. Навчальний посібник, - Київ, НАУ, 2007. – 76 с. 3. Бобух А.О. Автоматизовані системи керування технологічними процесами : Навч. посібник. – Харків: ХНАМГ, 2006. - 185 с. 4. Автоматизація і моделювання технологічних процесів АЕС і ТЕС / В.А. Демченко. – Одеса : «Астропринт», 2001. – 305 с. 5. Автоматизація технологічних процесів і системи автоматичного керування: Навчальний посібник /Барало О.В., Самойленко П.Г., Гранат С.Є., Ковальов В.О. – К.: Аграрна освіта, 2010. – 557 с.