Основи організації та функціонування комп'ютерів

Спеціальність: Комп'ютерна інженерія
Код дисципліни: 6.123.00.O.12
Кількість кредитів: 4.00
Кафедра: Спеціалізовані комп'ютерні системи
Лектор: Дунець Роман Богданович
Семестр: 2 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання: У результаті вивчення навчальної дисципліни здобувач освіти повинен бути здатним продемонструвати такі програмні результати навчання: Знати і розуміти наукові положення, що лежать в основі функціонування комп’ютерних засобів, систем та мереж. Знати новітні технології в галузі комп’ютерної інженерії. Вміти. застосовувати знання для ідентифікації, формулювання і розв’язування технічних задач спеціальності, використовуючи методи, що є найбільш придатними для досягнення поставлених цілей. Вміти системно мислити та застосовувати творчі здібності до формування нових ідей. Вміти застосовувати знання технічних характеристик, конструктивних особливостей, призначення і правил експлуатації програмно- технічних засобів комп’ютерних систем та мереж для вирішення технічних задач спеціальності. Вміти ідентифікувати, класифікувати та описувати роботу комп’ютерних систем та їх компонентів.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: Супутні і наступні навчальні дисципліни: Основи алгоритмізації та програмування; Комп’ютерна логіка.
Короткий зміст навчальної програми: Вивчення навчальної дисципліни передбачає проведення лекційних та практичних занять та лабораторних робіт. На лекційних заняттях висвітлюються 5 тем: історія розвитку комп’ютерної техніки, основи опрацювання інформації, Принципи організації та побудови комп’ютерів, апаратне забезпечення комп’ютерів та програмне забезпечення комп’ютерів. Практичні заняття закріплюють навики проведення операцій у двійковій системі числення, а лабораторні – дослідженню функціонування фоннейманоського комп’ютера.
Методи та критерії оцінювання: Усне опитування в процесі роботи студентів у малих групах на лекційних та лабораторних заняттях. Письмовий контроль і усна компонента на екзамені, комп’ютерне тестування, захист лабораторних робіт.
Рекомендована література: 1. Дунець Р.Б., Кудрявцев О.Т. Арифметичні основи комп’ютерної техніки. - Львів: Ліга-Прес. - 2006. – 142 с. 2. Мельник А.О. Архітектура комп’ютера. – Луцьк: Волинська обласна друкарня, 2008. – 470 с.