Технологія ливарної форми

Спеціальність: Комп'ютерно-інтегровані технології художнього та ювелірного литва
Код дисципліни: 6.136.03.O.029
Кількість кредитів: 4.50
Кафедра: Матеріалознавство та інженерія матеріалів
Лектор: Тростянчин Андрій Миколайович
Семестр: 5 семестр
Форма навчання: денна
Мета вивчення дисципліни: Вивчення основних етапів технології проектування ливарної форми, ознайомлення з властивостями матеріалів для виготовлення модельних пристосувань та властивостями фор-мувальних та стержневих матеріалів, а також методикою розрахунків ливникових систем для виготовлення виливків з різних сплавів. Дисципліна формує розуміння засад вибору найраціональніших методів, котрі забезпечать необхідні експлуатаційні засади литих дета-лей, при високих техніко-економічних показниках виробництва.
Завдання: Вивчення навчальної дисципліни передбачає формування у здобувачів освіти компе-тентностей: загальні компетентності: ЗК9. Здатність до абстрактного мислення, аналізу та синтезу. фахові компетентності: ФК1. Здатність застосовувати системний підхід до вирішення проблем металургії. ФК4. Здатність демонструвати творчий та інноваційний потенціал в синтезі рішень і в розробці проектів в металургії. ФК14. Усвідомлення характеристик специфічних матеріалів, обладнання, процесів та продуктів ливарного виробництва. ФКС1.2. Усвідомлення основних етапів проектування технології ливарної форми, властивостей матеріалів для виготовлення модельних пристосувань, властивостей формува-льних та стержневих матеріалів, здатність здійснювати розрахунки ливникових систем для виготовлення виливків з різних сплавів, розробляти необхідну технологічну документацію з урахуванням типу виробництва. ФКС2.5. Здатність здійснювати попереднє техніко-економічне обґрунтування проек-тів в сфері ливарного виробництва, використовувати стандартні методи розрахунку механі-чних властивостей продукції, оснащення або устаткування, що проектується, зокрема під час створення нових та оптимізації існуючих технологічних систем і процесів.
Результати навчання: У результаті вивчення навчальної дисципліни здобувач освіти повинен бути здатним продемонструвати такі результати навчання: 1. Знання властивостей та застосування формувальних матеріалів та сумішей, матері-алів для виготовлення модельних комплектів. 2. Знання способів виготовлення ливарних форм, методів розрахунку ливникових систем, проектування ливарної технології, техніко-економічних показників ливарного виро-бництва. 3. Розуміння засад організації потоку та автоматизації у формувальному відділенні. 4. Здатність розробляти необхідну технологічну документацію з врахуванням типу виробництва. 5. Здатність встановити доцільність застосування тієї чи іншої групи матеріалів під час конструювання виробу.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: Попередні навчальні дисципліни: Нарисна геометрія та інженерна графіка Матеріалознавство та технологія конструкційних матеріалів Автоматизоване проектування Теоретичні основи ливарного виробництва Теоретичні основи формоутворення Основи металознавства і термічної обробки Супутні і наступні навчальні дисципліни: Виробництво виливків із сталей та чавунів Виробництво виливків із кольорових металів Устаткування ливарних цехів Проектування технологічних дільниць ливарних цехів Контроль якості виливків Матеріалознавство і технології художнього та ювелірного литва
Короткий зміст навчальної програми: Сучасний стан науки і технології вимагає значного підвищення рівня підготовки спеціалістів у всіх галузях виробництва, в тому числі і у ливарному виробництві. Вивчення дисципліни «Технологія ливарної форми» передбачає теоретичну і практичну підготовку студентів з питань розробки технологічних процесів виготовлення виливків і набуття прак-тичних навиків у виготовленні ливарних форм різними способами. Освоєння дисципліни дозволить майбутнім спеціалістам забезпечити високий рівень розробки сучасних технологі-чних процесів проектування і виготовлення ливарних форм.
Опис: Тема 1. Загальні відомості про ливарні форми Вступ. Завдання і основи дисципліни. Суть ливарного виробництва. Послідовність виготовлення разової ливарної форми Тема 2. Виготовлення модельних комплектів. Загальні відомості. Дерев’яні моделі. Металеві моделі. Пластмасові моделі. Гіпсові та цементні моделі. Тема 3. Формувальні матеріали та суміші. Загальні відомості. Формувальні піски. Формувальні глини. Зв’язувальні. Тема 3. Формувальні матеріали та суміші. Допоміжні формувальні матеріали. Протипригарні фарби та пасти. Формувальні та стержневі суміші. Тема 3. Формувальні матеріали та суміші. Приготування формувальних та стержневих сумішей. Контролювання властивостей формувальних та стержневих матеріалів та сумішей. Тема 4. Виготовлення форм. Загальні відомості. Виготовлення форм ручним способом. Тема 4. Виготовлення форм. Виготовлення форм машинним способом. Тема 4. Виготовлення форм. Організація потоку, комплексна механізація та автоматизація у формувальному відділенні. Тема 5. Ливникові системи та живлення чавунних і сталевих виливків Елементи ливникової системи. Способи підведення металу у форму та конструкції ливникової системи. Методи розрахунку ливникових систем для виливок зі сірого чавуну. Особливості технології формовки та розрахунку ливникових систем для виливок з ковкого чавуну. Тема 5. Ливникові системи та живлення чавунних і сталевих виливків Конструкція сталевих виливків та особливості проектування ливарної форми. Особливості технології формовки та розрахунку ливникових систем для виливок зі сталей. Тема 6. Ливникові системи та живлення виливків з кольорових металів Особливості технології формовки та розрахунку ливникових систем для виливок із мідних сплавів. Тема 6. Ливникові системи та живлення виливків з кольорових металів Особливості технології формовки та розрахунку ливникових систем для виливок із алюмінієвих сплавів та виливок із магнієвих сплавів.. Тема 7. Виготовлення стержнів. Загальні вимоги. Конструкції стержнів. Виготовлення стержнів вручну. Виготовлення стержнів на машинах. Контроль та зберігання стержнів. Висушування стержнів та форм Тема 8. Складання та навантажування форм. Складання форм. Кріплення опок та розрахунок вантажу. Тема 9. Проектування ливарної технології. Конструювання виливок. Проектування технології формування. Економічність технологічного процесу виготовлення виливок.
Методи та критерії оцінювання: Тестування, захист лабораторних робіт, екзаменаційний контроль.
Критерії оцінювання результатів навчання: Поточний контроль 1. Виконання практичих робіт – 35 балів. Екзаменаційний контроль: Письмова компонента - 55 балів Усна компонента - 10 балів
Порядок та критерії виставляння балів та оцінок: 100–88 балів – («відмінно») виставляється за високий рівень знань (допускаються деякі неточності) навчального матеріалу компонента, що міститься в основних і додаткових рекомендованих літературних джерелах, вміння аналізувати явища, які вивчаються, у їхньому взаємозв’язку і роз витку, чітко, лаконічно, логічно, послідовно відповідати на поставлені запитання, вміння застосовувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 87–71 бал – («добре») виставляється за загалом правильне розуміння навчального матеріалу компонента, включаючи розрахунки , аргументовані відповіді на поставлені запитання, які, однак, містять певні (неістотні) недоліки, за вміння застосовувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 70 – 50 балів – («задовільно») виставляється за слабкі знання навчального матеріалу компонента, неточні або мало аргументовані відповіді, з порушенням послідовності викладення, за слабке застосування теоретичних положень під час розв’язання практичних задач; 49–26 балів – («не атестований» з можливістю повторного складання семестрового контролю) виставляється за незнання значної частини навчального матеріалу компонента, істотні помилки у відповідях на запитання, невміння застосувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 25–00 балів – («незадовільно» з обов’язковим повторним вивченням) виставляється за незнання значної частини навчального матеріалу компонента, істотні помилки у відповідях на запитання, невміння орієнтуватися під час розв’язання практичних задач, незнання основних фундаментальних положень.
Рекомендована література: 1. Афтанділянц Є.Г., Зазимко О.В., Похиленко Г.М. Технологічний процес виготов-лення ливарних форм і виливків : навч. посіб. Київ : НУБіП, 2020. 60 с. 2. Технологія ливарної форми (ТЛФ) : навч. посіб. до практичних занять і самостійної роботи для студентів галузі знань 13 «Механічна інженерія» спеціальності 136 «Металургія» спеціалізації «Ливарне виробництво» / А. М. Фесенко. Краматорськ : ДДМА, 2017. 112 с. 3. Genick Bar–Meir. Fundamentals of Die Casting Design. Chicago, 2012. URL: https://feazone.org/downloads/dieCasting.pdf Допоміжна 1. Сологуб М.А. Технологія конструкційних матеріалів : підручник. Київ : Вища шко-ла, 2002. 374 с. 2. Проектування та виробництво заготовок деталей машин. Литі заготовки : навч. по-сіб. / Ж. П. Дусанюк та ін. Вінниця : ВНТУ, 2009. 199 с.
Уніфікований додаток: Національний університет «Львівська політехніка» забезпечує реалізацію права осіб з інвалідністю на здобуття вищої освіти. Інклюзивні освітні послуги надає Служба доступності до можливостей навчання «Без обмежень», метою діяльності якої є забезпечення постійного індивідуального супроводу навчального процесу студентів з інвалідністю та хронічними захворюваннями. Важливим інструментом імплементації інклюзивної освітньої політики в Університеті є Програма підвищення кваліфікації науково-педагогічних працівників та навчально-допоміжного персоналу у сфері соціальної інклюзії та інклюзивної освіти. Звертатися за адресою: вул. Карпінського, 2/4, І-й н.к., кімн. 112 E-mail: nolimits@lpnu.ua Websites: https://lpnu.ua/nolimits https://lpnu.ua/integration
Академічна доброчесність: Політика щодо академічної доброчесності учасників освітнього процесу формується на основі дотримання принципів академічної доброчесності з урахуванням норм «Положення про академічну доброчесність у Національному університеті «Львівська політехніка» (затверджене вченою радою університету від 20.06.2017 р., протокол № 35).