Діяльність суб'єктів економіки на зовнішніх ринках

Спеціальність: Управління персоналом та економіка праці
Код дисципліни: 7.051.02.O.001
Кількість кредитів: 5.00
Кафедра: Зовнішньоекономічна та митна діяльність
Лектор: старший викладач Григор’єв Олександр Юрійович
Семестр: 1 семестр
Форма навчання: денна
Мета вивчення дисципліни: Метою вивчення навчальної дисципліни є вивчення діяльності суб’єктів економіки на зовнішніх ринках та проведення ними зовнішньоекономічних операцій при укладанні контрактів на зовнішніх ринках.
Завдання: Вивчення навчальної дисципліни передбачає формування та розвиток у здобувачів освіти компетентностей: загальні компетентності: ЗК1. Здатність генерувати нові ідеї (креативність). ЗК2.Здатність до абстрактного мислення, аналізу та синтезу. ЗК7.Здатність діяти на основі етичних міркувань (мотивів). фахові компетентності: ФК2.Здатність до професійної комунікації в сфері економіки іноземною мовою. ФК7.Здатність обґрунтовувати управлінські рішення щодо ефективного розвитку суб’єктів господарювання.
Результати навчання: У результаті вивчення навчальної дисципліни здобувач освіти повинен бути здатним продемонструвати такі результати навчання: 1. Поглиблені знання щодо теоретичних аспектів зовнішньоекономічних операцій і контрактів. 2. Поглиблені знання методів проведення комерційних операцій на зовнішніх ринках. 3. Поглиблені знання техніки проведення комерційних переговорів (з використанням різних шкіл тактики ведення переговорів). 4. Поглиблені знання процедуру підготовки, укладення та виконання зовнішньоекономічних угод. 5. Поглиблені знання нормативно-правової бази, котра регулює здійснення зовнішньоекономічних операцій і контрактів. 6. Уміння обґрунтовано вибирати і здійснювати зовнішньоекономічні операції. 7. Уміння вести комерційні переговори з укладання зовнішньоекономічних контрактів та угод про співпрацю. 8. Уміння управляти процесами підтримки прийняття управлінських рішень у міжнародному бізнесі. 9. Уміння готувати та укладати зовнішньоторгові контракти з урахуванням предмету та об’єкту угоди. У результаті вивчення навчальної дисципліни здобувач освіти повинен бути здатним продемонструвати такі програмні результати навчання: ПРН1.Формулювати, аналізувати та синтезувати рішення науково-практичних проблем. ПРН2. Розробляти, обґрунтовувати і приймати ефективні рішення з питань розвитку соціально-економічних систем та управління суб’єктами економічної діяльності. ПРН3. Вільно спілкуватися з професійних та наукових питань державною та іноземною мовами усно і письмово. ПРН8. Збирати, обробляти та аналізувати статистичні дані, науково-аналітичні матеріали, необхідні для вирішення комплексних економічних завдань. ПРН11. Визначати та критично оцінювати стан та тенденції соціально-економічного розвитку, формувати та аналізувати моделі економічних систем та процесів.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: Менеджмент, міжнародна економіка, Підприємництво та менеджмент, Митна справа
Короткий зміст навчальної програми: Види суб’єктів економіки на зовнішніх ринках та міжнародні комерційні операції і угоди Міжнародні комерційні операції та угоди. Типові контракти у міжнародній торгівлі. Види контрактів міжнародної купівлі-продажу. Міжнародні виставки та ярмарки. Зміст контрактів міжнародної купівлі-продажу. Процедура та техніка підготовки міжнародної торгової угоди при прямих зв’язках з контрагентами. Виконання контрактів міжнародної купівлі-продажу. Припинення ЗТК. Комерційна діяльність на світовому ринку, яка здійснюється через торгово-посередницьку ланку. Міжнародний обмін технологією на комерційних та некомерційних засадах. Міжнародний інжиніринг. Міжнародні орендні операції. Міжнародні операції із страхуванням. Міжнародний туризм. Операції по технічному обслуговуванню та забезпеченню запасними частинами. Міжнародні комерційні операції та угоди
Опис: Менеджмент, міжнародна економіка, Підприємництво та менеджмент, Митна справа
Методи та критерії оцінювання: • поточний контроль (40%): усне опитування, лабораторні роботи, письмові завдання, доповіді та презентації • іспит (60%): письмова (40%) та усна (20%) компоненти
Критерії оцінювання результатів навчання: Семестровий контроль проводиться у формі екзамену, що передбачає письмову (розв’язання екзаменаційного білету у вигляді тестових завдань, теоретичних запитань та задачі) та усну (відповіді на усні запитання) компоненти. Поточний контроль проводиться у формі, виконання та усного експрес-опитування щодо захисту лабораторних робіт.
Порядок та критерії виставляння балів та оцінок: 100–88 балів – («відмінно») виставляється за високий рівень знань (допускаються деякі неточності) навчального матеріалу компонента, що міститься в основних і додаткових рекомендованих літературних джерелах, вміння аналізувати явища, які вивчаються, у їхньому взаємозв’язку і роз витку, чітко, лаконічно, логічно, послідовно відповідати на поставлені запитання, вміння застосовувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 87–71 бал – («добре») виставляється за загалом правильне розуміння навчального матеріалу компонента, включаючи розрахунки , аргументовані відповіді на поставлені запитання, які, однак, містять певні (неістотні) недоліки, за вміння застосовувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 70 – 50 балів – («задовільно») виставляється за слабкі знання навчального матеріалу компонента, неточні або мало аргументовані відповіді, з порушенням послідовності викладення, за слабке застосування теоретичних положень під час розв’язання практичних задач; 49–26 балів – («не атестований» з можливістю повторного складання семестрового контролю) виставляється за незнання значної частини навчального матеріалу компонента, істотні помилки у відповідях на запитання, невміння застосувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 25–00 балів – («незадовільно» з обов’язковим повторним вивченням) виставляється за незнання значної частини навчального матеріалу компонента, істотні помилки у відповідях на запитання, невміння орієнтуватися під час розв’язання практичних задач, незнання основних фундаментальних положень.
Рекомендована література: 1. Козик В.В. Основи зовнішньоекономічної діяльності: практикум / В.В. Козик, Л.А. Панкова, О.Ю. Григор’єв та ін. – К.: Знання, 2013. – 454 с. 2. Козик В.В., Панкова Л.А., Григор’єв О.Ю., Босак А.О., Карп’як Я.С. Зовнішньоекономічні операції і контракти. Навч. посіб. - 3-тє вид., перероб. і доп. – Львів: «Магнолія 2006», 2014. – 512с. 3. Кузьмін О.Є. Митне обслуговування міжнародної економічної діяльності в умовах євроінтеграції: теоретичні положення і методичні підходи до практичних і лабораторних занять : [навч. посібн., 2-е видання доп. І перероб.] /О.Є.Кузьмін О.Є., О.Г.Мельник, О.Ю.Григор’єв, А.О.Босак, К.О.Дорошкевич, А.В.Тодощук, О.В.Мукан, О.І.Дорош. – Львів: Міські інформаційні системи, 2019. – 128с.
Уніфікований додаток: Національний університет «Львівська політехніка» забезпечує реалізацію права осіб з інвалідністю на здобуття вищої освіти. Інклюзивні освітні послуги надає Служба доступності до можливостей навчання «Без обмежень», метою діяльності якої є забезпечення постійного індивідуального супроводу навчального процесу студентів з інвалідністю та хронічними захворюваннями. Важливим інструментом імплементації інклюзивної освітньої політики в Університеті є Програма підвищення кваліфікації науково-педагогічних працівників та навчально-допоміжного персоналу у сфері соціальної інклюзії та інклюзивної освіти. Звертатися за адресою: вул. Карпінського, 2/4, І-й н.к., кімн. 112 E-mail: nolimits@lpnu.ua Websites: https://lpnu.ua/nolimits https://lpnu.ua/integration
Академічна доброчесність: Політика щодо академічної доброчесності учасників освітнього процесу формується на основі дотримання принципів академічної доброчесності з урахуванням норм «Положення про академічну доброчесність у Національному університеті «Львівська політехніка» (затверджене вченою радою університету від 20.06.2017 р., протокол № 35).