Контролінг інноваційної діяльності

Спеціальність: Менеджмент інноваційної діяльності
Код дисципліни: 7.073.02.E.017
Кількість кредитів: 4.00
Кафедра: Менеджмент організацій
Лектор: к.е.н., доц. Іванюк Уляна Володимирівна
Семестр: 2 семестр
Форма навчання: денна
Мета вивчення дисципліни: «Контролінг інноваційної діяльності» полягає у формуванні системи знань і навичок з концептуальних засад та організаційно-методичних основ функціонування системи контролінгу інновацій на підприємстві.
Завдання: загальні компетентності: 1. Здатність проведення досліджень на відповідному рівні; 2. Здатність до ефективного використання та розвитку ресурсів організації; 3. . Здатність аналізувати й структурувати проблеми організації, приймати ефективні управлінські рішення та забезпечувати їх реалізацію; 4. Здатність до управління організацією та її розвитком. фахові компетентності: 1. Здатність розкрити вплив глобалізаційних та інтеграційних процесів у міжнародному економічному просторі; 2. Уміння застосовувати сучасні інструменти та технології контролінгу трансформацій у бізнесі з метою підвищення конкурентоспроможності підприємства.
Результати навчання: Програмні результати навчання: 1. Планувати діяльність організації в стратегічному та тактичному розрізах. 2. Застосовувати спеціалізоване програмне забезпечення та інформаційні системи для вирішення задач управління організацією. 3. Вміти делегувати повноваження та керівництво організацією (підрозділом). 4. Вміти планувати і здійснювати інформаційне, методичне, матеріальне, фінансове та кадрове забезпечення організації (підрозділу). 5. Планувати, організовувати, контролювати та регулювати інноваційну діяльність на усіх рівнях економіки, використовувати сучасні механізми мотивування персоналу у сфері інноваційної діяльності. 6. Інтегрувати інноваційну та маркетингову політику підприємства (організації), управляти процесом пошуку цільового ринку з метою реалізації інноваційного потенціалу, узгоджувати потреби та поведінкову реакцію споживачів і розробляти заходи для активізації внутрішніх і зовнішніх факторів мотивування попиту на інноваційні продукти.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: пререквізити: Фінансовий менеджмент, Управління ризиками інноваційної діяльності. кореквізити: Практика за темою магістерської кваліфікаційної роботи.
Короткий зміст навчальної програми: Основні поняття контролінгу інноваційної діяльності. Витрати підприємства як основний об’єкт контролінгу інноваційної діяльності. Організація управлінського обліку в системі контролінгу. Методичний інструментарій оперативного контролінгу інноваційної діяльності. Ефективність контролінгу інноваційної діяльності. Організаційно-правове забезпечення контролінгу інноваційної діяльності. Контролінг у системі прийняття управлінських рішень. Організаційні основи створення системи контролінгу на підприємстві.
Опис: Еволюція контролінгу та тлумачення його етимології. Концепція контролінгу інноваційної діяльності. Витрати як основний об’єкт управління в системі контролінгу інноваційної діяльності. Місце служби контролінгу в організаційній структурі інноваційного підприємства. Роль центрів відповідальності в системі контролінгу інноваційної діяльності. Методи аналізу відхилень фактичних результатів від планових.
Методи та критерії оцінювання: Оцінювання знань. Вмінь і навичок студентів включає ті види занять, які згідно з програмою навчальної дисципліни «Управління бізнесом» передбачають лекційні, практичні та лабораторні заняття, а також самостійну роботу. Перевірку і оцінювання знань студентів проводять у наступних формах: - оцінювання роботи і знань студентів під час практичних занять; - виконання лабораторних робіт; - складання проміжного контролю знань за відповідними темами; - складання іспиту. Поточне оцінювання знань студентів здійснюють під час проведення практичних занять і мають на меті перевірку рівня підготовленості студента до виконання конкретної роботи. При оцінюванні практичних занять увагу приділяють також їх якості й самостійності, своєчасності виконання (згідно з графіком). Виконання лабораторних робіт виконується з використанням ПК і має на меті застосування теоретичного матеріалу для розв’язання практичних завдань. Лабораторні роботи повинні бути оформлені належним чином та здані у зазначені терміни. Проміжний контроль рівня знань передбачає виявлення опанування студентом лекційного матеріалу і вміння застосовувати його для вирішення практичної ситуації і проводиться у вигляді тестування. При цьому тестове завдання може містити як запитання, що стосуються суто теоретичного матеріалу, так і запитання, спрямовані на вирішення невеличкого практичного завдання. Проведення підсумкового контролю. Умовою допуску до екзамену є позитивні оцінки з поточного контролю знань та захист лабораторних робіт. Екзамен здійснюється у письмовій формі за екзаменаційними білетами, які містять тестові завдання двох рівнів складності.
Критерії оцінювання результатів навчання: Поточний контроль (ПК): Оцінювання практичних і лабораторних робіт та проведення проміжного контролю - 40 балів. Екзаменаційний контроль: письмова компонента - 50 балів, усна компонента - 10 балів.
Порядок та критерії виставляння балів та оцінок: Оцінка «відмінно» (88-100 балів) відповідає всебічному системному і глибокому знанню програмного матеріалу; засвоєнню інформації з лекційного курсу, основної і додаткової літератури; чіткому володінню понятійним апаратом, методами та інструментарієм, передбаченими програмою; вмінню безпомилково використовувати їх для вирішення як типових, так і нетипових проблемних ситуацій; Оцінка «добре» (71-87 балів) відповідає знанню основного програмного матеріалу; засвоєнню інформації з лекційного курсу; володінню основним понятійним апаратом, методами та інструментарієм, передбаченими програмою; вмінню безпомилково використовувати їх для вирішення як типових ситуацій, допускаючи окремі помилки; Оцінка «задовільно» (50-70 балів) відповідає незнанню основного програмного матеріалу; володінню окремими поняттями, методами та інструментарієм, допускаючи при їх використанні суттєві помилки. Оцінка «незадовільно» (0-49 балів) передбачає, що студент не розуміє суті поставлених питань та не знає основних понять курсу.
Рекомендована література: Навчально-методичне забезпечення: 1. Контролінг інноваційної діяльності: Метод. вказівки до проведення лабораторних занять для студ. спеціальності 073 „Менеджмент” усіх форм навч. / Укл: А.В. Дзюбіна, – НУЛП, 2016. – 57 с. 2. Методичні вказівки для виконання лабораторних робіт з дисципліни Контролінг/ Укл: Я.В. Догадайло, Я.І. Величко, Харків: ХНАДУ, 2011. – 44 с. Рекомендована література: 1. Державне стимулювання інноваційного розвитку суб’єктів господарювання: методологічні засади, світовий та вітчизняний досвід : монографія / за заг. ред. канд. екон. наук, доц. Л. С. Захаркіної. Суми : Сумський державний університет, 2019. 200 с. 2. Інноваційна діяльність на регіональних туристичних ринках: модернізація та регулювання: монографія / В.В. Лагодієнко, К.В. Павлов, О.М. Павлова, Г.О.Саркісян Луцьк : СПД Гадяк Жанна Володимирівна, друкарня «Волиньполіграф», 2021. 402 с. 3. Михайлишин Н.П. Контролінг інноваційної діяльності як засіб реалізації інноваційного потенціалу підприємства. Інноваційна економіка. 2010. №1. С. 101-105 4. Пілецька С.Т., Коритько Т.Ю., Дуксенко О.П. Контроллінг інновацій в системі управління підприємством. Адаптивне управління підприємствами в умовах неотехнологічного відтворення: Монографія. За редакцією Ареф’євої О.В. К.: ФОП Маслаков, 2020. 260 с. С. 77-83 5. Портна О.В. Контролінг: Підручник. Львів: „Магнолія 2006”, 2019. 264 с. 6. Оліфіров О.В. Контролінг інформаційних систем підприємства : монографія. Донецьк: ДонДУЕТ ім. М. Туган-Барановського, 2009. 325 с. 7. Теорія та методологія формування інвестиційно-фінансової стратегії розвитку суб‘єктів національного господарства: монографія/за ред. Л.М. Савчук, А.В. Череп. Дніпро: Журфонд. 2019. 420 с. 9. Азаренков Г. Ф. Можливості контролінгу в системі управління інноваційним розвитком підприємства. Проблеми економіки. 2013. №4. С. 74-78 10. Диба М.І., Осадчий Є.С. Фінансові інноваційні інструменти у банківській системі. Стратегія економічного розвитку України. 2018. № 42. С. 99-109. 11. Інноваційне право: науково-практичний посібник за заг. ред. С. В. Глібка, Ю. В. Георгієвського, О. В. Розгон. Харків: Право, 2019. 246 с. 12. Маргосова В. Г., Роговий Р. Г., Виговська В. В. Організаційно- інформаційне забезпечення фінансового контролінгу системи управління оборотним капіталом. Актуальні проблеми економіки. 2016. №2 (92). С. 167–175. Інформаційні ресурси: 1. Бутиріна В.М., Чемко В.П. Дослідження економічної сутності контролінгу. URL: http://www.nbuv.gov.ua/portal/Soc_Gum/inek/2011_1/109.pdf. 2. Воронцова А.С. Порівняльна характеристика визнання та оцінки витрат як елементу фінансової звітності у національній та міжнародній практиці. Молодіжний економічний дайджест: наук. електронний журн. № 1. с. 108-113. URL: http://med.kneu.edu.ua/wpcontent/uploads/2014/05/MED-KNEU-2014-1.pdf.