Твердотільна електроніка (курсова робота)

Спеціальність: Мікро- та наносистемна техніка
Код дисципліни: 6.153.03.O.67
Кількість кредитів: 2.00
Кафедра: Напівпровідникова електроніка
Лектор: д.т.н., проф. Дружинін Анатолій Олександрович
Семестр: 6 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання: У результаті вивчення навчальної дисципліни здобувач освіти повинен бути здатним продемонструвати такі результати навчання: 1. Знати основні етапи розвитку твердотільної електроніки; 2. Знати класифікацію матеріалів за їх електричними властивостями; 3. Аналізувати електрофізичні властивості провідникових, напівпровідникових та діелектричних матеріалів; 4. Аналізувати фізичні процеси в металах, напівпровідниках і діелектриках; 5. Знати класифікацію магнітних матеріалів та їх властивості.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: Попередні навчальні дисципліни : Квантова механіка і статистична фізика, Фізика напівпровідників та діелектриків, частина 1, Квантова електроніка та лазерна техніка. Супутні і наступні навчальні дисципліни: Основи мікро-та нанотехнології, Фізика напівпровідників та діелектриків, частина 2, Мікросхемотехніка, частина 1,2
Короткий зміст навчальної програми: У курсовій роботі (в першій частині) проводиться теоретичний аналіз основних фізичних процесів у напівпровідникових приладах та пристроях мікронаносистемної техніки. Математичний аналіз включає принципи роботи напівпровідникових приладів і пояснення фізичних явищ, фізики контактних явищ у напівпровідниках, контактах метал–напівпровідник, структурах метал-діелектрик-напівпровідник. За допомогою довідників або довідкових листів технічних даних (специфікацій) розраховуються статичні характеристики і динамічні параметри біполярних і польових транзисторів. Друга частина курсової роботи передбачає дослідження змін параметрів і властивостей напівпровідникових приладів у залежності від режимів роботи відповідно до свого варіанта завдання.
Методи та критерії оцінювання: Методи діагностики знань 1. Поточний контроль у формі перевірки викладачем частин курсової роботи згідно з описом етапів виконання курсової роботи. 2. Підсумковий контроль у формі захисту курсової роботи. Критерії оцінювання результатів виконання курсової роботи Поточний контроль -0, Перевірка тексту і графічної частини курсової роботи -40, Захист курсової роботи -60.
Рекомендована література: 1. Дружинін А.О., Лях-Кагуй Н.С., Нічкало С.І. (2019). Розрахунок і проектування напівпровідникових діодів і транзисторів як елементів мікро- та наносистемної техніки: методичні вказівки до виконання курсової роботи з курсу «Твердотільна електроніка, частина 1» для студентів базового напряму 6.050801 «Мікро- та наноелектроніка» та спеціальності 153 «Мікро- та наносистемна техніка» – Львів: Видавництво Львівської політехніки, 2019. – 46 с. 2.Дружинін А.О., Лях-Кагуй Н.С., Нічкало С.І. (2017). Лабораторний практикум з твердотільної електроніки. Частина 1: Напівпровідникові діоди та біполярні транзистори: метод. вказівки для студентів базового напряму 6.050801 "Мікро- та наноелектроніка" та спеціальності 153 "Мікро- та наносистемна техніка" / уклад.: А.О. Дружинін, Н.С. Лях-Кагуй, С.І. Нічкало.– Львів: Видавництво Львівської політехніки, 2017.– 64 с. 3. Дружинін А.О., Нічкало С.І., Лях-Кагуй Н.С. (2018). Лабораторний практикум з твердотільної електроніки. Частина 2: Тиристори. Польові транзистори: метод. вказівки для студентів базового напряму 6.050801 "Мікро- та наноелектроніка" та спеціальності 153 "Мікро- та наносистемна техніка" / уклад.: А.О. Дружинін, С.І. Нічкало, Н.С. Лях-Кагуй.– Львів: Видавництво Львівської політехніки, 2018.– 48 с. 4. Дружинін А.О., Лях-Кагуй Н.С. Твердотільна електроніка. Ч.1: електронний навчально- методичний комплекс.– реєстраційний номер № Е41-124-24/2015 від 16.06.2015 р.– адреса розміщення: http://vns.lp.edu.ua/course/view.php?id=13009 5. Дружинін, А. О. (2009). Твердотільна електроніка. Фізичні основи і властивості напівпровідникових приладів. Львів: Видавництво Національного університету" Львівська політехніка. - 332 с. 6. Дружинін А.О., Островський І.П., Ховерко Ю.М., Нічкало С.І. (2013). Прилади на основі МОН-структур в мікро- та наноелектроніці: конспект лекцій для магістрів та спеціалістів спеціальності 7.05080101 (8.05080101) “Мікро- і наноелектронні прилади та пристрої”. – Львів: Видавництво Львівської політехніки. – 68 с.