Цифрові системи та засоби організації інформаційних мереж

Спеціальність: Програмно-апаратні засоби радіотехнічних систем
Код дисципліни: 7.172.09.O.005
Кількість кредитів: 5.00
Кафедра: Теоретична радіотехніка та радіовимірювання
Лектор: д.т.н., професор Бондарєв Андрій Петрович
Семестр: 1 семестр
Форма навчання: денна
Мета вивчення дисципліни: Мета вивчення навчальної дисципліни – дати студентам основні поняття про фізичні основи, технічні характеристики та інформаційні засади цифрових мереж з мікрохвильовими та оптичними носіями.
Завдання: Вивчення навчальної дисципліни передбачає формування та розвиток у студентів компетентностей: загальних: • визначеність та наполегливість при виконанні отриманих завдань та відповідальність за якість виконуваної роботи. • здатність до абстрактного системного мислення, здатність до аналізу та синтезу; • набуття гнучкого способу мислення, який дає можливість зрозуміти й розв’язати проблеми і задачі, зберігаючи при цьому критичне відношення до усталених наукових концепцій; • знання та розуміння предметної області, розуміння фаху, а також здатність до практичного застосування знань; • здатність ставити і розв’язувати наукові задачі, мати навички проведення наукових досліджень; • мати навички розроблення та управління проектами високого рівня в предметній області, здатність формувати творчі групи, мотивувати людей до спільних цілей; фахових: • базові уявлення про фізичні процеси та явища, на яких ґрунтується будова, принцип дії, функціонування та основні характеристики радіотехнічних пристроїв та засобів телекомунцікацій; • базові уявлення про сучасні комп’ютерні технології, інструменти та програмне забезпечення інженерних і наукових розрахунків, оброблення даних, графіки; • базове уявлення про основи аналогової та цифрової схемотехніки, мікропроцесорної техніки, програмно-апаратних засобів; • базові уявлення про методи аналізу та синтезу пристроїв і засобів телекомунікації та радіотехніки. • базові уявлення про радіотехнічні й телекомунікаційні системи та мережі, їх складові. фахових професійного спрямування: • здатність до розроблення проектно-конструкторської технологічної, метрологічної та організаційно-управлінської документації; • володіння інформацією про номенклатуру про характеристики засобів вимірювання та контролю параметрів радіотехнічних та телекомунікаційних пристроїв, систем та мереж, їх налагодження та діагностики.
Результати навчання: - знання концепції побудови й управління телекомунікаційних систем та мереж третього та четвертого поколінь, функціональної та просторової архітектури телекомунікаційних систем та мереж другого та третього. - знання технологій та протоколів передавання сигналів у телекомунікаційних системах та мережах (зокрема класифікації сучасних методів модуляції, розділення каналів та організації дуплексного зв’язку) та схеми організації зв’язку в телекомунікаційних системах за основними технологіями. - знання концепції впровадження телекомунікаційних систем та мереж наступного покоління. - уміння використовувати отримані знання про архітектуру, принципи побудови та функціонування телекомунікаційних систем та мереж для побудови планів покриття телекомунікаційних мереж. - уміння застосовувати отримані знання про типи модуляції, технології та протоколи передавання в телекомунікаційних системах та мережах для розробки частотних планів.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: Основи теорії електричних кіл. Сигнали в інформаційних системах. Аналогова схемотехніка.
Короткий зміст навчальної програми: У курсі “Цифрові системи та засоби інформаційних мереж” викладаються фізико-технічні та інформаційні основи сучасних цифрових мереж з мікрохвильовими та оптичними носіями.
Опис: Системи передаваня інформації. Загальна характеристика. Радіолінії та системи передавання інформації з радіоканалами. Цифрові системи передавання інформації. Загальна характеристика. Класифікація кодів. Цифрова модуляція. Методи розділення каналів та множинного доступу. Розширюючі кодові послідовності. Цифрова обробка сигналів. Системи стандарту GSM. Склад, устаткування та функціонування системи CDMА. Системи стандарту GSM. Системи стандарту CDMА. Мобільні системи третього покоління.
Методи та критерії оцінювання: 1. Поточний контроль (проведення тестового опитування протягом навчального семестру), задачі та розрахунково-графічна робота. 2. Семестровий контроль (проведення письмового екзамену).
Критерії оцінювання результатів навчання: - поточний контроль: письмові звіти про виконані проектні завдання (30%); - підсумковий контроль: контрольний захід (екзамен) письмово-усна форма (70%).
Порядок та критерії виставляння балів та оцінок: 100–88 балів – («відмінно») виставляється за високий рівень знань (допускаються деякі неточності) навчального матеріалу компонента, що міститься в основних і додаткових рекомендованих літературних джерелах, вміння аналізувати явища, які вивчаються, у їхньому взаємозв’язку і роз витку, чітко, лаконічно, логічно, послідовно відповідати на поставлені запитання, вміння застосовувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 87–71 бал – («добре») виставляється за загалом правильне розуміння навчального матеріалу компонента, включаючи розрахунки , аргументовані відповіді на поставлені запитання, які, однак, містять певні (неістотні) недоліки, за вміння застосовувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 70 – 50 балів – («задовільно») виставляється за слабкі знання навчального матеріалу компонента, неточні або мало аргументовані відповіді, з порушенням послідовності викладення, за слабке застосування теоретичних положень під час розв’язання практичних задач; 49–26 балів – («не атестований» з можливістю повторного складання семестрового контролю) виставляється за незнання значної частини навчального матеріалу компонента, істотні помилки у відповідях на запитання, невміння застосувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 25–00 балів – («незадовільно» з обов’язковим повторним вивченням) виставляється за незнання значної частини навчального матеріалу компонента, істотні помилки у відповідях на запитання, невміння орієнтуватися під час розв’язання практичних задач, незнання основних фундаментальних положень.
Рекомендована література: 1. Бондарєв А.П., Мандзій Б.А., Матвійчук Я.М. Радіо-оптичні тракти безпровідних інформаційних мереж. Навчальний посібник. Вид. НУ «Львівська політехніка», 2005, - 52 с. 2. Бондарєв А.П., Мандзій Б.А., Давіденко С.В. Пристрої цифрових систем стільникового зв’язку. Навчальний посібник. – Львів: Видавництво Львівської політехніки, 2011. – 224с. 3. Климаш М.М., Пелішок В.О., Михайленич П.М. Технології мобільного звязку. Навчальний посібник. Львів, 2007., - 615 с. 4. Климаш М.М., Пелішок В.О. Проектування ефективних систем безпровідного зв’язку. - Львів, 2010., - 232 с.
Уніфікований додаток: Національний університет «Львівська політехніка» забезпечує реалізацію права осіб з інвалідністю на здобуття вищої освіти. Інклюзивні освітні послуги надає Служба доступності до можливостей навчання «Без обмежень», метою діяльності якої є забезпечення постійного індивідуального супроводу навчального процесу студентів з інвалідністю та хронічними захворюваннями. Важливим інструментом імплементації інклюзивної освітньої політики в Університеті є Програма підвищення кваліфікації науково-педагогічних працівників та навчально-допоміжного персоналу у сфері соціальної інклюзії та інклюзивної освіти. Звертатися за адресою: вул. Карпінського, 2/4, І-й н.к., кімн. 112 E-mail: nolimits@lpnu.ua Websites: https://lpnu.ua/nolimits https://lpnu.ua/integration
Академічна доброчесність: Політика щодо академічної доброчесності учасників освітнього процесу формується на основі дотримання принципів академічної доброчесності з урахуванням норм «Положення про академічну доброчесність у Національному університеті «Львівська політехніка» (затверджене вченою радою університету від 20.06.2017 р., протокол № 35).

Цифрові системи та засоби організації інформаційних мереж (курсова робота)

Спеціальність: Програмно-апаратні засоби радіотехнічних систем
Код дисципліни: 7.172.09.O.006
Кількість кредитів: 2.00
Кафедра: Теоретична радіотехніка та радіовимірювання
Лектор: Проф., д.т.н. Бондарєв Андрій Петрович
Семестр: 1 семестр
Форма навчання: денна
Мета вивчення дисципліни: Метою курсового проекту є розробка плану покриття мережею коміркового зв’язку заданої території із заданою насиченістю абонентами.
Завдання: Виконання курсового проекту передбачає формування та розвиток у студентів компетентностей: Загальних: • знання та розуміння предметної області професійної діяльності; • здатність застосовувати знання у практичних ситуаціях та проводити дослідження на відповідному рівні; • здатність підтримувати здобуті знання та вміння на рівні, що відповідає сучасному розвитку науки і техніки у сфері професійної діяльності; • здатність знаходити, обробляти та аналізувати інформацію з різних джерел; • здатність використовувати інформаційні технології; • здатність приймати обґрунтовані рішення. Фахових: • здатність вивчати нові методи та інструменти аналізу, моделювання та оптимізації; • здатність застосовувати математичні моделі для проведення досліджень; • здатність удосконалювати, планувати і застосовувати отримані навички.
Результати навчання: 1) розуміння студентом важливості етапу ескізного проектування телекомунікаційних систем та мереж; 2) усвідомлення студентом залежності достовірності показників ефективності та надійності телекомунікаційних систем та мереж від ступеня адекватності математичних моделей, що використовуються для розв’язання задач; 3) формування у студента практичного досвіду розв’язання проектної задачі на етапі ескізного проектування телекомунікаційних систем та мереж.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: Попередня: "Цифрові системи та засоби організації інформаційних мереж". Наступна: виконання магістерських кваліфікаційних робіт відповідної тематики.
Короткий зміст навчальної програми: Об’єктом курсової роботи є план покриття мережею коміркового зв’язку заданої території із заданою насиченістю абонентами, розробка та оптимізація такого плану. В ході виконання проекту студент має мінімізувати використання апаратних та частотних ресурсів (кількості базових станцій та використаних частотних радіоканалів). Після отримання вхідних даних для свого варіанту завдання, ознайомлення з завданням і методичними вказівками для виконання курсового проекту студент має згідно із запропонованим варіантом розмірів зони покриття, кількості та активності абонентів обрати територію на поверхні Землі, яка приблизно відповідає вимогам індивідуального завдання, та роздрукувати карту цієї території. Далі студент проводить ескізний розрахунок необхідної мінімальної кількості базових станцій для реалізації плану покриття із умов заданої площі зони покриття та кількості і активності абонентів. Результати ескізних розрахунків є підставою для графічне оформлення плану покриття комірковим зв’язком. Урахування геометричних особливостей зони покриття у ході графічного оформлення є підставою для внесення необхідної надлишковості. Останнім розрахунковим етапом є розробка плану розподілу частот виділеного діапазону між базовими станціями з урахуванням заданих обмежень. У висновках студент має сформулювати рекомендацій щодо отриманих у курсовому проекті результатів.
Опис: Отримання вхідних даних для свого варіанту завдання. Ознайомлення з завданням і методичними вказівками для виконання курсового проекту. Ескізний розрахунок варіантів плану покриття. Графічне оформлення плану покриття комірковим зв’язком. Урахування геометричних особливостей зони покриття та внесення необхідної надлишковості. Розробка плану розподілу частот виділеного діапазону між базовими станціями. Формулювання висновків та рекомендацій щодо отриманих у курсовому проекті результатів. Оформлення звіту про виконаний курсовий проект.
Методи та критерії оцінювання: 1. Поточний контроль у формі урахування участі в консультаціях. 2. Підсумковий контроль у формі захисту курсового проекту.
Критерії оцінювання результатів навчання: Поточний контроль – 20 балів Підсумковий контроль – 80 балів
Порядок та критерії виставляння балів та оцінок: 100–88 балів – («відмінно») виставляється за високий рівень знань (допускаються деякі неточності) навчального матеріалу компонента, що міститься в основних і додаткових рекомендованих літературних джерелах, вміння аналізувати явища, які вивчаються, у їхньому взаємозв’язку і роз витку, чітко, лаконічно, логічно, послідовно відповідати на поставлені запитання, вміння застосовувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 87–71 бал – («добре») виставляється за загалом правильне розуміння навчального матеріалу компонента, включаючи розрахунки , аргументовані відповіді на поставлені запитання, які, однак, містять певні (неістотні) недоліки, за вміння застосовувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 70 – 50 балів – («задовільно») виставляється за слабкі знання навчального матеріалу компонента, неточні або мало аргументовані відповіді, з порушенням послідовності викладення, за слабке застосування теоретичних положень під час розв’язання практичних задач; 49–26 балів – («не атестований» з можливістю повторного складання семестрового контролю) виставляється за незнання значної частини навчального матеріалу компонента, істотні помилки у відповідях на запитання, невміння застосувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 25–00 балів – («незадовільно» з обов’язковим повторним вивченням) виставляється за незнання значної частини навчального матеріалу компонента, істотні помилки у відповідях на запитання, невміння орієнтуватися під час розв’язання практичних задач, незнання основних фундаментальних положень.
Рекомендована література: 1. Мандзій Б.А., Матвійчук Я.М., Бондарєв А.П. Радіо-оптичні тракти безпровідних інформаційних мереж. Навчальний посібник. Вид. НУ «Львівська політехніка», 2005, - 52 с. 2. Бондарєв А.П., Мандзій Б.А., Давіденко С.В. Пристрої цифрових систем стільникового зв’язку. Навчальний посібник. – Львів: Видавництво Львівської політех¬ніки, 2011. – 224с.
Уніфікований додаток: Національний університет «Львівська політехніка» забезпечує реалізацію права осіб з інвалідністю на здобуття вищої освіти. Інклюзивні освітні послуги надає Служба доступності до можливостей навчання «Без обмежень», метою діяльності якої є забезпечення постійного індивідуального супроводу навчального процесу студентів з інвалідністю та хронічними захворюваннями. Важливим інструментом імплементації інклюзивної освітньої політики в Університеті є Програма підвищення кваліфікації науково-педагогічних працівників та навчально-допоміжного персоналу у сфері соціальної інклюзії та інклюзивної освіти. Звертатися за адресою: вул. Карпінського, 2/4, І-й н.к., кімн. 112 E-mail: nolimits@lpnu.ua Websites: https://lpnu.ua/nolimits https://lpnu.ua/integration
Академічна доброчесність: Політика щодо академічної доброчесності учасників освітнього процесу формується на основі дотримання принципів академічної доброчесності з урахуванням норм «Положення про академічну доброчесність у Національному університеті «Львівська політехніка» (затверджене вченою радою університету від 20.06.2017 р., протокол № 35).