Управління проєктами створення та сертифікації інформаційних авіаційних систем та комплексів

Спеціальність: Авіаційні інформаційні системи та комплекси
Код дисципліни: 7.173.01.O.009
Кількість кредитів: 3.00
Кафедра: Електронні засоби інформаційно-комп'ютерних технологій
Лектор: Гліненко Лариса Костянтинівна
Семестр: 2 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання: Внаслідок вивчення навчальної дисципліни студент повинен бути здатним продемонструвати такі результати навчання: • розуміти основні принципи управління проектами створення інформаційних систем авіаційних систем та комплексів; • знати основні процедури управління проектом на всіх етапах проектування; • знати та вміти розробляти структуру плану управління проектом створення авіаційної інформаційної системи, вміти створювати календарний план-графік проекту, визначати, розподіляти та оптимізувати ресурси; • знати основні вимоги до даних в авіації, вимоги, особливості та підходи до розробки баз даних в авіаційних інформаційних системах; • знати склад та особливості формування вимог різних рівнів до авіаційної інформаційної системи, порядок процесу валідації, тобто перевірки повноти та коректності вимог; • знати основні вимоги до процесу розробки багатофінкційного програмного забезпечення бортових та наземних авіаційних інформаційних систем та комплексів згідно діючих стандартів DO-178C та DO-278A; • знати та вміти застосовувати нормативні вимоги до процесів створення, верифікації та сертифікації апаратного та програмного забезпечення авіаційних інформаційних систем; • знати склад та вимоги до оформлення документації проекту створення авіаційних інформаційних систем та комплексів; • уміти представити результати проектування та обґрунтувати їх в процесі дискусії із іншими студентами.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: • Бортові та наземні пілотажно-навігаційні комплекси • Інформаційні технології аерокосмічних систем
Короткий зміст навчальної програми: Авіаційні інформаційні системи та комплекси (АІСК). Життєвий цикл проекту, основні процеси та процедури управління проектом створення АІСК та нормативні документи, що регламентують ці процеси. Розробка плану управління проектом, організація контролю виконання. Управління процесами планування розробки апаратного та програмного забезпечення АІСК (згідно DO-254, DO-178C та DO-278A). Вимоги до даних в АІСК. Управління формуванням вимог до АІСК. Вимоги до структури баз даних експлуатантів повітряних суден. Рекомендовані моделі даних для АІСК. Визначення логічної схеми виконання робіт з розробки АІСК та критичних факторів успіху. Концептуальна оцінка тривалості та вартості операцій. Розробка базового плану з вартості проекту. Розробка розкладу та календарного плану проекту. Управління термінами проекту. Оцінювання ресурсів та тривалості операцій. Організація управління розкладом. Планування людських ресурсів та комунікацій проекту та управління ними. Формування та організація управління конфігурацією проектом. Оцінка реалізованості проекту. Планування якості. Процес забезпечення якості та її контролю. Розробка плану та процедур забезпечення якості. Аналіз та управління ризиками проекту. Аналіз та забезпечення безпеки АІСК, оцінка небезпек. Контроль ризиків проекту. Плани забезпечення якості та заходи забезпечення якості для систем різних рівнів гарантування систем. Основні технічні експертизи та аудити. Управління проектом на етапах валідації, верифікації та сертифікації АІСК. Методи верифікації. Планування верифікації АІСК згідно DO-254, DO-178C та DO-278A. Процедури та результати верифікації. Основні етапи та порядок сертифікації. Кваліфікація інструментальних засобів автоматизації процесів проектування і верифікації ПЗ та апаратного забезпечення . Сертифікація документації на АІСК
Методи та критерії оцінювання: • Поточний контроль: письмові звіти з виконання практичних завдань, усне опитування, поточне тестування у ВНС – 44 бали (44%): виконання та захист практичних завдань – 30 балів; тестування – 14 балів • Підсумковий контроль: контрольний захід, диференційований залік: контрольне тестування та усне опитування – 56 балів (56%)
Рекомендована література: 1. Катренко А.В. Управління ІТ-проектами. Книга 1. Стандарти,моделі та методи управління проектами. Підручник / А.В.Катренко — Львів: «Новий світ-2000», 2013. – 550 с. 2. . Зіатдінов Ю. К. Стандартизація та сертифікація інформаційних управляючих систем : навч. посібник / Ю. К. Зіатдінов, І. Е. Райчев, О. Г. Харченко. — К. : НАУ, 2016. — 184 с. 3. Project Management Body of Knowledge (PMBOK® Guide)—Fifth Edition – Project Management Institute – 2013. - 589с. 4. Авіаційні правила України, Частина 21 "Сертифікація ПС, пов'язаних з ними виробів, компонентів та обладнання, а також організацій розробника та виробника" АПУ-21 (Part-21)», затверджено наказом МІУ №27 від 17.01.2014. 5. Павлиш В.А., Гліненко Л.К. Основи інформаційних технологій і систем: навч. посібник / В.А.Павлиш, Л.К. Гліненко. - Львів: Видавництво львівської політехніки, 2013. - 500 с. 6. RTCA DO-178C/ED-12C. Software Considerations in Airborne Systems and Equipment Certification 7. RTCA DO-278A. Software Integrity Assurance Considerations for Communication, Navigation, Surveillance and Air Traffic Management (CNS/ATM) Systems. Галузевий стандарт RTCA // www.rtca.org.