Інтелектуальна інформаційна система по вибору солодощів
Автор: Бурмай Олександр Олександрович
Кваліфікаційний рівень: магістр (ОНП)
Спеціальність: Системний аналіз (освітньо-наукова програма)
Інститут: Інститут комп'ютерних наук та інформаційних технологій
Форма навчання: денна
Навчальний рік: 2020-2021 н.р.
Мова захисту: українська
Анотація: Бурмай О.О., Кісь Я.П. Інтелектуальна інформаційна система по вибору солодощів. Магістерська кваліфікаційна робота. - Національний університет «Львівська політехніка», Львів, 2021 Розширена анотація. Інтелектуальна інформаційна система - комплекс програмних, лінгвістичних і логіко-математичних засобів для реалізації основного завдання - здійснення підтримки діяльності людини і пошуку інформації в режимі просунутого діалогу на природній мові [1]. Інтелектуальна інформаційна система є різновидом інтелектуальної системи, а також одним з видів інформаційних систем. В останні десятиліття стало очевидно, що надлишок цукру в раціоні людей провокує ряд захворювань (карієс, діабет, атеросклероз, ожиріння і ін.) і скорочує життя [2]. У зв’язку з цим і з’явилися цукрозамінники, які практично не містять калорій. Економічна вигода використання таких замінників цукру також зіграла свою роль. Можна сказати що вони допомжуть в подальношому розвитку солодощів. Підсолоджувач - це харчова добавка, яка імітує вплив цукру на смак. Тому їх називають замінниками цукру. Споживачі часто вибирають ті продукти, які складаються з низькокалорійних підсолоджувачів, тому що їм потрібен солодкий смак без додавання калорій. Дієта, яку надає такий продукт, може бути особливо корисною при лікуванні ожиріння або цукрового діабету. Замінник цукру - це харчова добавка, яка імітує смак цукру, але зазвичай містить менше харчової енергії. Це як натуральні, так і синтетичні. Компоненти на синтетичній основі називаються штучними підсолоджувачами [3]. Ці штучні підсолоджувачі також називають неїстівними або низькокалорійними підсолоджувачами. Це інтенсивні підсолоджувачі, що не містять калорій або містять кілька калорій на грам. Вони використовуються в напоях, дієтичних продуктах, ліках і так далі. На сьогоднішньому продуктовому ринку достаток кондитерських виробів, в тому числі, шоколадних [4]. На ринку нерідко присутній фальсифікований товар, небезпечний для здоров’я людини, а його виробництво майже завжди здійснюється без відповідних ліцензій. Продаж такого товару завдає шкоди економіці регіону і країни в цілому, так як підпільні виробники не платять відповідні податки. Метою даної роботи є створення інтелектуально інформаційної системи по вибору солодощів. Цей проект заснований на технологіях, доступних кожному користувачеві, який працює з комп’ютером. Перед впровадженням проводиться аналіз всієї технології та способу побудови такої системи, до та після аналізу вже існуючих систем проводиться надзвичайно точна розробка. Об’єктом є всі м є алгоритм вибору солододощів. Інформаційна система була створена з розрахунком реальних показників високої продуктивності та масштабування світла, що забезпечує тривалу роботу при великих навантаженнях. Предметом дослідження системи є методи та засоби оптимизації процесу вибору солодощів. І завдання системи не лише існувати у певному важкому виставковому стані, але і працювати так, щоб стати конкурентоспроможною, щоб заробити достатньо грошей для подальшого розвитку програми. Необхідність цього поточного вивчення зумовлена всіма бурхливими подіями на ринку солодощів, що тепер вимагає кращих методів управління та певного жорсткого контролю. Реалізація поставлених завдань дозволяє створити всю доступну для користувачів систему, яка також відповідає сучасним стандартам. Той факт, що в даний час існує декілька альтернатив продукту, не виключає можливості розробки та дослідження такого проекту. Потреба в такій системі зумовлена стрімким розвитком попиту на солодощі серед людей [5]. У свою чергу, таке зростання вимагає значного покращення якості надання послуг споживачам. Потреба у цьому дослідженні зумовлена тим, що в наш щас є велике різномаття різних солодощів, і це створює проблему в тому, щоб швидко і зручно підібрати солодке, яке тобі до смаку. Людство завжди буде хотіти їсти солодке, адже воно дає швидку енергію. Тому розробка системи, яка допоможе більш ефективно вибрати солодке буде завжди актуальною, адже навіть, якщо є системи аналоги їх завжди можна покращити, що в свою чергу підштовхне подальший розвиток таких систем. Після детального систематичного аналізу отриманого об’єкта дослідження були визначені всі основні структурні взаємозв’язки між учасниками досліджуваної системи. Крім того, всі закономірності поведінки системи були встановлені шляхом виявлення системних атрибутів та властивостей, вирішена проблема декомпозиції. Для того, щоб вибрати методи та засоби для вирішення проблеми, необхідно детально проаналізувати весь спектр програмних рішень та платформ, щоб правильно визначити найкращий та той, який буде відповідати всім вимогам і буде придатним для використання в цій системі. Дуже часто точний вибір методів та засобів є найважливішим фактором подальшого впровадження будь-якої інформаційної системи. Як тільки всі інструменти та методи будуть обрані для вирішення проблеми, побудови механізмів прийняття рішень, способу детального представлення знань, розроблений веб-додаток стане зручним для користувача та відповідатиме всім вимогам. В ході роботи були максимально точно підібрані програмні засоби та методи для досягнення найкращого результату. Можливості сучасної розробки програмного забезпечення, особливо веб-додатків, дуже широкі. Дуже важливим моментом є створення сучасного інструменту проектування, який повинен забезпечувати повний спектр переваг, бути досить простим і зрозумілим для нового користувача. Зрештою, інтерфейс - це перше, з чим стикається новий користувач, тому він повинен бути практичним і сучасним. Відповідно до загальних правил, програмне забезпечення має бути функціональним і включати лише модулі, необхідні для виконання завдання. Якісне написання модулів є найважливішим фактором, оскільки саме цього вимагає якісний продукт. Ключові слова – інтелектуально інформаційна система, система по вибору солодощів, солодощі, інформаційна система, система вибору. Перелік використаних літературних джерел. 6. Frederic H. 1986. An intelligent system for formulating linear programs. Elsevier. 39-47 7. Drewnowski A. 1999. Intense sweeteners and energy density of foods: implications for weight control. Lonodon: Eur J Clin Nutr p.53. 8. Дубцов, Г., 2001. Асортимент і якість кулінарної та кондитерської продукції. Москва: Мастерство, с.233. 9. Миколаєва, О., 2010. Їжа богів з какао бобів. На щастя, 4, ст.16-17. 10. Криштафович, В., 2007. Товарознавство та експертиза продовольчих товарів. Москва: Мастерство, с.245.