Розроблення напрямів удосконалення діяльності ТОВ "Колосія"
Автор: Малеш Юлія Валентинівна
Кваліфікаційний рівень: магістр
Спеціальність: Менеджмент організацій і адміністрування (за видами економічної діяльності)
Інститут: Інститут економіки і менеджменту
Форма навчання: заочна
Навчальний рік: 2021-2022 н.р.
Мова захисту: українська
Анотація: Питанням розвитку аграрного бізнесу, його сучасного стану та перспектив велику увагу приділяли вчені Аксьонова О.В. [1], Лазарєва О. В. [2], Кукіна Н.В. [4], Радченко А.А [5], Рибіна Л.О. [6], та ін.. Окремі питання цієї тематики розглянуто в монографії щодо інноваційних процесів Лісовська Л.С. за редакції О.М. Лютак. [3], статті Кулініч Т.В. [5] , щодо ресурсів, як основи розвитку потенціалу агробізнесу та Матвій І. Є. [6] в праці про проблеми формування інноваційної культури малих підприємств. Здійснивши огляд вітчизняних та зарубіжних літературних джерел, ми дійшли висновків, що поняття «витрати» є досить неоднозначним, адже можна виокремити принаймні три концепції щодо його тлумачення: - економічна (передбачає розуміння витрат з позиції раціонального споживання виробничих ресурсів та досягнення максимального прибутку); - бухгалтерська (є ідентифікацією витрат за результатами документального оформлення господарських операцій); [2] Об’єктом дослідження виступає кількість виробничих втрат ТОВ «Колосія». Предметом дослідження є система формування напрямів удосконалення діяльності підприємства – сукупність теоретико-методичних положень і практичних заходів, забезпечують інтенсифікацію виробництва та зменшення виробничих втрат. Метою магістерської кваліфікаційної роботи є обґрунтування управлінських рішень щодо розроблення заходів з інтенсифікації 5 виробництва та мінімізації виробничих втрат ТОВ "Колосія". Відповідно до поставленої мети нами сформульовано та вирішено низку завдань: - дослідити теоретичні та методологічні аспекти напрямів підвищення ефективності роботи агропідприємства; - здійснити аналізування фінансово-господарського та процесного потенціалу збільшення конкуренспроможності ТОВ "Колосія"; - надати рекомендації щодо формування складових удосконалення діяльності ТОВ "Колосія" на засадах мінімізування виробничих втрат. Звісно ж, основною метою господарської діяльності агропідприємства завжди буде отримання максимального прибутку. Для досягнення даної мети в умовах сучасного ринку просто необхідно використовувати ефективне господарювання суб’єктів підприємницької діяльності, що дозволятиме задовольняти потреби споживача продукцією, яка буде конкурентоспроможна завдяки своїм якісним показникам і доступною ціною. Саме через вищеописані факти господарювання агропідприємств має бути спрямовано на інтенсифікацію продуктивності праці зі збереженням конкурентоспроможності продукції. За таких умов вдасться вигідно реалізувати товар та одержати максимум прибутку, що надалі може бути спрямований на розширене відтворення виробничих процесів. У першому розділі магістерської кваліфікаційної роботи «Розроблення напрямів удосконалення діяльності ТОВ «Колосія» наведено теоретичні основи сутності поняття «аграрне підприємство» та «виробничо-господарська діяльність», його еволюцію, зміст, призначення, функції та технології. Також було проаналізовано наукову літературу щодо сучасних методів підвищення ефективності діяльності аграрного підприємства. У другому розділі наведено загальну характеристику діяльності ТОВ «Колосія». Проведено аналіз продажів різних товарних позицій, проведено аналіз результатів фінансово-господарської діяльності, аналіз основних конкурентів на ринку. Проведено SWOT-аналіз. 6 Третій розділ присвячено розробці рекомендації по застосуванню інструментів для усунення найактуальніших проблем вирощування посадкового матеріалу ТОВ «Колосія». Запропоновано та економічно обґрунтовано впровадження методу крапельного зрошування та використання біологічного методу захисту рослин на ТОВ «Колосія», що збільшить економічні показники зменшивши виробничі втрати, а цим підвищить темпи росту виробництва і ефективності роботи підприємства загалом. За результатами роботи зроблено висновки. На сьогоднішній день екологічна складова дедалі більше визначає напрям подальшого розвитку сільського господарства у призмі забезпечення продовольчої безпеки і покращення якості довкілля, адже вже зараз низкою міжнародних конвенцій окреслено зміни моделей агровиробництва і напрями переходу на екосистемний підхід. Тому доцільним способом підвищення продуктивності сучасного агровиробництва є формування збалансованих агроекосистем, що забезпечуватимуться переходом на інноваційні агротехнології. [3]. Ключові слова: напрями удосконалення діяльності, агровиробництво, агровиробничі втрати, SWOT-аналіз, агротехнології. Перелік використаних літературних джерел: 1. Аксьонова О.В. (2019) Сучасний стан та тенденції розвитку агробізнесу. Вісник ХНАУ ім. В.В. Докучаєва. Серія „Економічні науки”. ( 4). 105-110. DOI: 10.31359/2312-3427-2019-4-1-259 2. Лазарєва О. В., Мась А. Ю., Борисевич К. Ю. (2021.) Ключові орієнтири ведення земельного бізнесу в країнах єс: перспективи для України. Економіка та держава, (9), 33–37. DOI: 10.32702/2306-6806.2021.9.33 7 3. Лісовська Л.С. (2020) Формування систем взаємодії у інноваційних процесах: концепція налагодження та інструменти оцінювання: монографія, за заг. наук. ред. О.М. Лютак, Вежа-Друк, 388 4. Кукіна Н.В., Бакіна Т.В. (2015), Розвиток аграрного бізнесу в аспекті прибутковості сільськогосподарських підприємств. Миколаївський національний університет імені В.О. Сухомлинського.. (5), 708-712 http://elar.tsatu.edu.ua/bitstream/123456789/1203/1/1805.pdf 5. Кулініч Т.В. (2019), Ресурси як основа розвитку потенціалу агробізнесу. Наукові відкриття та фундаментальні наукові дослідження: світовий досвід, 110-112 6. Матвій І. Є. (2016), Проблеми формування інноваційної культури малих підприємств, Видавничий відділ Дрогобицького державного університету імені Івана Франка, 213-216