Екологічні проблеми молокопереробних виробництв та шляхи їх вирішення
Автор: Капшій Владислав Юрійович
Кваліфікаційний рівень: магістр
Спеціальність: Екологічний контроль і аудит
Інститут: Інститут сталого розвитку ім. В. Чорновола
Форма навчання: денна
Навчальний рік: 2021-2022 н.р.
Мова захисту: українська
Анотація: Капшій В.Ю., Гумницький Я. М. (керівник). Екологічні проблеми молочної промисловості та шляхи їх вирішення. Магістерська кваліфікаційна робота. Національний університет "Львівська політехніка", Львів, 2021. Розширена анотація. У кваліфікаційній роботі надана характеристика переробці молока та утворення забруднюючих речовин на фермах та молокопереробних підприємствах . Наведена інформація на рахунок перероблення молока та утилізація, а також їхній вплив на довкілля. Були наведені та проаналізовані методи очищення стічних вод та схеми перероблення забруднюючих речовин, також висвітлено їхні недоліки та переваги для отримання прогресивної технології утилізації відходів. Об’єкт дослідження – забруднення довкілля відходами під час виробництва на молочних фермах та підприємствах. Предмет дослідження – шляхи вирішення ефективної переробки відходів. Мета роботи – підвищити стан екологічних показників повітря та вод. Для досягнення поставленої мети необхідно виконати наступні завдання: - навести статистичні дані по утворенню стічних вод в Україні та світі; - оцінити фактори впливу молокозаводі та ферм на довкілля; - навести характеристику забруднюючих речовин у стічних водах і повітрі молочних підприємств; - оцінити вплив забруднюючих речовин на молочних підприємствах на навколишнє середовище; - проаналізувати методи очищення стічних вод молочних підприємств та переробку гною на молочних фермах. Ключові слова: стічні води, молочні підприємства, утилізація, забруднення, аналіз, очищення, схеми, методи, Україна, Європа, США. Перелік використаних літературних джерел: 1. Global Dairy Platform Inc. Rome, 2019. Climate change and the global dairy cattle sector The role of the dairy sector in a low-carbon future. 2. THE ENVIRONMENTAL IMPACT OF DAIRY PRODUCTION IN THE EU: PRACTICAL OPTIONS FOR THE IMPROVEMENT OF THE ENVIRONMENTAL IMPACT FINAL REPORT.