Розроблення технології отримання екстрактів м’яти

Автор: Житнецький Ігор Володимирович
Кваліфікаційний рівень: магістр
Спеціальність: Хімічні технології харчових добавок та косметичних засобів
Інститут: Інститут хімії та хімічних технологій
Форма навчання: заочна
Навчальний рік: 2023-2024 н.р.
Мова захисту: українська
Анотація: Під час виконання кваліфікаційної магістерської роботи отримано екстракти м’яти різної природи. У даній роботі запропоновано метод екстракції системою розчинників різної полярності – двофазною системою екстрагентів (ДСЕ) для більш повного вилучення різноманітних БАР з лікарської сировини. Проведено визначення основних фізико-хімічних показників отриманих екстрактів. Показано, що для більш повного вилучення різноманітних БАР з лікарської сировини доцільно використовувати метод екстракції системою розчинників різної полярності – ДСЕ. Визначено фізико-хімічні показники якості отриманих систем. За допомогою методу динамічного світлорозсіювання визначено розподіл частинок та дзета потенціал для оцінки стабільності системи. При використанні даного методу екстрагування вдалося в повній мірі вилучити біологічно активні речовини як гідрофільної, так і гідрофобної природи. Ключові слова: м’ята, екстракція, двофазна система екстрагентів, гідрофільні та гідрофобні речовини.