Кінетика ферментативних реакцій
Спеціальність: Харчові технології
Код дисципліни: 8.181.00.M.024
Кількість кредитів: 3.00
Кафедра: Технологія органічних продуктів
Лектор: доцент Косів Руслана Богданівна
Семестр: 4 семестр
Форма навчання: денна
Завдання: Здатність розв’язувати комплексні проблеми у харчових технологіях на основі системного наукового та загального культурного світогляду з дотриманням принципів професійної етики та академічної доброчесності.
Здатність виконувати оригінальні дослідження, досягати наукових результатів, що формують нові знання у сфері харчових технологій та/або дотичних до них міждисциплінарних напрямах.
Здатність критично аналізувати та оцінювати сучасний стан і тенденції розвитку харчових технологій.
Здатність виявляти, ставити та розв’язувати задачі дослідницького характеру, оцінювати та забезпечувати якість виконуваних робіт у харчовій промисловості.
Результати навчання: Формулювати і перевіряти гіпотези; використовувати для обґрунтування висновків належні докази, зокрема, результати теоретичного аналізу, експериментальних досліджень і математичного та/або комп’ютерного моделювання, наявні літературні дані.
Мати передові концептуальні та методологічні знання, демонструвати дослідницькі навички в сфері харчових технологій та на межі предметних галузей, достатні для проведення наукових і прикладних досліджень з метою отримання нових знань та/або здійснення інновацій на рівні сучасних світових досягнень науки і техніки.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: Інноваційні аспекти розвитку харчових технологій
Методи досліджень у харчових технологіях
Наукові основи моделювання та оптимізації процесів у харчових технологіях
Короткий зміст навчальної програми: Основні кінетичні закономірності перебігу хімічних і ферментативних реакцій, залежність швидкості реакцій від концентрації та температури, залежність швидкості реакції від енергії активації, особливості дії каталізаторів, механізм гомогенного та гетерогенного каталізу, механізм дії ферментів, залежність швидкості ферментативних процесів від концентрації ферменту та субстрату.
Опис: Основні положення кінетики гомогенних хімічних реакцій. Вплив температури на швидкість хімічної реакції. Основні поняття ферментативної кінетики. Загальні уявлення про механізм ферментативних реакцій та його зв'язок з кінетикою. Кінетичний опис двостадійної ферментативної реакції. Визначення кінетичних параметрів ферментативних реакцій з експериментальних даних. Вплив зворотних факторів (інгібіторів і активаторів) на кінетику ферментативних реакцій. Кінетичний опис двостадійних ферментативних реакцій, що не підлягають рівнянню Міхаеліса-Ментен. Інгібування і активація субстратом. Інтегральна форма рівняння швидкості для кінетичного аналізу ферментативної реакції. Нестаціонарна кінетика ферментативних реакцій. Вплив рН і температури на швидкість ферментативних реакцій. Вплив дифузії на швидкість гомогенних хімічних реакцій, каталізованих іммобілізованими ферментами. Використання теорії графів для побудови рівнянь кінетики ферментативних реакцій
Методи та критерії оцінювання: письмово-усний контроль, підсумковий контроль (екзамен)
Критерії оцінювання результатів навчання: письмово-усний контроль (30%);
підсумковий контроль (екзамен): письмово-усна форма (70%)
Порядок та критерії виставляння балів та оцінок: 100–88 балів – («відмінно») виставляється за високий рівень знань (допускаються деякі неточності) навчального матеріалу компонента, що міститься в основних і додаткових рекомендованих літературних джерелах, вміння аналізувати явища, які вивчаються, у їхньому взаємозв’язку і роз витку, чітко, лаконічно, логічно, послідовно відповідати на поставлені запитання, вміння застосовувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 87–71 бал – («добре») виставляється за загалом правильне розуміння навчального матеріалу компонента, включаючи розрахунки , аргументовані відповіді на поставлені запитання, які, однак, містять певні (неістотні) недоліки, за вміння застосовувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 70 – 50 балів – («задовільно») виставляється за слабкі знання навчального матеріалу компонента, неточні або мало аргументовані відповіді, з порушенням послідовності викладення, за слабке застосування теоретичних положень під час розв’язання практичних задач; 49–26 балів – («не атестований» з можливістю повторного складання семестрового контролю) виставляється за незнання значної частини навчального матеріалу компонента, істотні помилки у відповідях на запитання, невміння застосувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 25–00 балів – («незадовільно» з обов’язковим повторним вивченням) виставляється за незнання значної частини навчального матеріалу компонента, істотні помилки у відповідях на запитання, невміння орієнтуватися під час розв’язання практичних задач, незнання основних фундаментальних положень.
Рекомендована література: 1. Біофізика. Ферментативна кінетика. Динамічні моделі біологічних процесів. Теорія. Лабораторний практикум. // О. І. Доценко, Г. В. Тарадіна. – Вінниця, ДонНУ імені Василя Стуса, 2017. – 183 с.
2. Ферментативный катализ: учеб. пособие / А. Н. Огурцов. – Харьков : НТУ «ХПИ», 2010. – 304 с.
3. Кинетика ферментативных реакций: учеб. пособие / А. Н. Огурцов. – Харьков: НТУ «ХПИ», 2007. – 146 c.
4. Бейли Дж., Оллис Д. Основы биохимической инженерии. Пер. с англ. в 2-х частях. Ч.1. – М.: Мир, 1989. – 692 с.
5. Фершт Э. Структура и механизмы действия ферментов. – М.: Мир, 1980. – 432 с.
6. Marangoni A.G. Enzyme Kinetics. – Wiley-Interscience: Hoboken, 2003. – 228 p.
7. Березин, И.В. Основы физической химии ферментативного катализа / И.В. Березин, К. Мартинек. – М.: Высшая школа,1977. – 280 с.
8. Березин, И.В. Практический курс химической и ферментативной кинетики / И.В.Березин, А.А. Клесов. – М.: Издательство Московского университета. – 1976. – 320 с.
9. Виноградова, Р. П. Молекулярные основы действия ферментов: учеб. пособ. / Р. П. Виноградова. – К.: Вища школа, 1978. – 282 с.
10. Рубин, А.Б. Кинетика биологических процессов: учеб. пособие / А.Б. Рубин, Н.Ф. Пытьева, Г.Ю. Ризниченко. – М.: Изд-во МГУ, 1987.– 304 с.
11. Келети, Т. Основы ферментативной кинетики / Т. Келети. – М.: Мир, 1990.
12. Диксон, М. Ферменты : в 3 томах / М. Диксон, Э. Уэбб ; пер. с англ. под ред. В. К. Антонова и акад. А. Е. Браунштейна. – М.: Мир, 1982. – Т. 1-3 / пер. с англ. Л. М. Гинодмана и М. И. Левянт. – 389 с., 397-808 c., 813-117 с.
Уніфікований додаток: Національний університет «Львівська політехніка» забезпечує реалізацію права осіб з інвалідністю на здобуття вищої освіти. Інклюзивні освітні послуги надає Служба доступності до можливостей навчання «Без обмежень», метою діяльності якої є забезпечення постійного індивідуального супроводу навчального процесу студентів з інвалідністю та хронічними захворюваннями. Важливим інструментом імплементації інклюзивної освітньої політики в Університеті є Програма підвищення кваліфікації науково-педагогічних працівників та навчально-допоміжного персоналу у сфері соціальної інклюзії та інклюзивної освіти. Звертатися за адресою:
вул. Карпінського, 2/4, І-й н.к., кімн. 112
E-mail: nolimits@lpnu.ua
Websites: https://lpnu.ua/nolimits https://lpnu.ua/integration
Академічна доброчесність: Політика щодо академічної доброчесності учасників освітнього процесу формується на основі дотримання принципів академічної доброчесності з урахуванням норм «Положення про академічну доброчесність у Національному університеті «Львівська політехніка» (затверджене вченою радою університету від 20.06.2017 р., протокол № 35).