Мови програмування

Спеціальність: Прикладна фізика та наноматеріали
Код дисципліни: 6.105.00.O.050
Кількість кредитів: 5.00
Кафедра: Системи автоматизованого проектування
Лектор: Оксентюк В.М.
Семестр: 4 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання: Уміння написати простий код мовами Pascal та Python у парадигмі структурного програмування. Уміння розробляти алгоритми вирішення фізико-математичних задач. Уміння виконувати обчислення та переведення числової інформації у системах числення з різною основою. Уміння виконувати наукові обчислення, обробку даних та діалог засобами мов Pascal та Python. Уміння написати лінійних, циклічних та алгоритмів із розгалуженням мовами Pascal та Python. Уміння розробляти та тестувати прикладне програмне забезпечення засобами мовами Pascal та Python.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: Об’єктно орієнтоване програмування Алгоритмізація та програмування
Короткий зміст навчальної програми: Розглянуто базові питання прикладного програмування із використанням мов високого рівня Pascal та Python. У першому модулі подано загальну інформацію про мови програмування, огляд та класифікація мов програмування. визначення поняття «мова програмування». Історію розвитку мов програмування та їх класифікація мов програмування за поколіннями, за рівнем абстракції, за областю застосування, за парадигмами програмування. Представлено стислий огляд та основні поняття і особливості парадигм програмування. У другому модулі розглянуто основні конструкції структурного програмування, дано визначення алгоритму та його властивостей. Наведено приклади числових алгоритмів. У третьому модулі розглянуто системи числення з різною основою, зокрема позиційні системи числення з різною основою. Наведено правила виконання арифметичних операцій у різних системах числення та переведення чисел між системами числення з різною основою. У четвертому модулі розглянуто основи програмування мовою Pascal, а саме загальні поняття створення програм та інтегровані середовище програмування IDE, алфавіт мови, структура програм мовою, типи даних, операції, стандартні функції і процедури. Представлено правила і приклади побудови лінійних алгоритмів та алгоритми з розгалуженнями мовою, а також реалізація циклічних алгоритмів. У п’ятому модулі розглянуто основи програмування мовою Python, а саме загальні поняття створення програм та інтегровані середовище програмування IDE, алфавіт мови, структура програм мовою, типи даних, операції, стандартні функції і процедури. Представлено правила і приклади побудови лінійних алгоритмів та алгоритми з розгалуженнями мовою, а також реалізація циклічних алгоритмів
Методи та критерії оцінювання: 100–88 балів («відмінно») – виставляється за високий рівень знань (допускаються деякі неточності) навчального матеріалу дисципліни, який міститься в основних і додаткових рекомендованих літературних джерелах, вміння аналізувати явища, які вивчаються, у їхньому взаємозв’язку і розвитку, чітко, лаконічно, логічно, послідовно відповідати на поставлені запитання, вміння застосовувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач. 87–80 балів («дуже добре») – виставляється за знання навчального матеріалу дисципліни вище від середнього рівня, включаючи розрахунки, аргументовані відповіді на поставлені запитання (можлива невелика кількість неточностей), вміння застосовувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач. 79–71 бал («добре») – виставляється за загалом правильне розуміння навчального матеріалу дисципліни, включаючи розрахунки, аргументовані відповіді на поставлені запитання, які, однак, містять певні (неістотні) недоліки, за вміння застосовувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач. 70–61 бал («посередньо») – виставляється за посередні знання навчального матеріалу дисципліни, мало аргументовані відповіді, слабке застосування теоретичних положень під час розв’язання практичних задач; 60–50 балів («задовільно») – виставляється за слабкі знання навчального матеріалу дисципліни, неточні або мало аргументовані відповіді, з порушенням послідовності викладення, за слабке застосування теоретичних положень під час розв’язання практичних задач. 49–26 балів («незадовільно») з можливістю повторного складання семестрового контролю) – виставляється за незнання значної частини навчаль¬ного матеріалу дисципліни, істотні помилки у відповідях на запитання, невміння застосувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач. 25–00 балів («незадовільно») з обов’язковим повторним вивченням) – виставляється за незнання значної частини навчального матеріалу дисципліни, істотні помилки у відповідях на запитання, невміння орієнтуватися під час розв’язання практичних задач, незнання основних фундаментальних положень.
Рекомендована література: 1. Лабораторний практикум з навчальної дисципліни «Основи програмування. Ч. 1.» для студ. спец. 122 «Комп’ютерні науки» першого (бакалаврського) рівня вищої освіти, укл. Бобало С.І. 2. Конспект лекцій з навчальної дисципліни «Прикладне програмування» для студ. спец. 122 «Комп’ютерні науки» першого (бакалаврського) рівня вищої освіти, укл. Щербовських С. В. 3. Лабораторний практикум з навчальної дисципліни «Прикладне програмування» для студ. спец. 122 «Комп’ютерні науки» першого (бакалаврського) рівня вищої освіти, укл. Оборська О. В. 4. Методичні вказівки для виконання розрахунково-графічної роботи з навчальної дисципліни «Прикладне програмування» для студ. спец. 122 «Комп’ютерні науки» першого (бакалаврського) рівня вищої освіти, укл. Щербовських С. В. 5. Методичні вказівки для виконання комп’ютерних практикумів з дисципліни "Основи програмування". Основи програмування мовою Python / А. В. Яковенко. ? Київ : НТУУ "КПІ ім. І. Сікорського" для студ. спец. 122 «Комп’ютерні науки» першого (бакалаврського) рівня вищої освіти, укл. Яковенко А. 6. Висоцька В.А., Оборська О.В. Python: алгоритмізація та програмування: Навч. посібн. Львів: Видавництво «Новий світ – 2000», 2020. 526 с. ISBN 978-617-7519-74-3. 7.Яковенко А.В. Основи програмування. Python. Частина 1 [Електронний ресурс]: підручник для студ. спеціальності 122 "Комп’ютерні науки" / А. В. Яковенко ; КПІ ім. Ігоря Сікорського. – Електронні текстові данні . – Київ: КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2018. – 195 с.